
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü; “İşyerinde Ruh Sağlığına Öncelik Verme Zamanı”
Dünya Ruh Sağlığı Günü, Ruh sağlığı ve ruh sağlığının sebep olduğu hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 10 Ekim 1992’de Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından belirlenmiştir.
O zamandan beri, çeşitli ortaklarla iş birliği yaparak harekete geçmek ve kalıcı bir değişim yaratmak yoluyla küresel toplumda kritik ruh sağlığı gündemleri hakkında farkındalık yaratma amacıyla her yıl kutlanmaktadır. Yıllar geçtikçe, bugün ivme kazanarak hükümetler, kuruluşlar ve bireylerin ruh sağlığı bakımının çeşitli yönlerine odaklanan girişimler geliştirmeleri için bir platform haline gelmiştir.
2024 yılı Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ruh sağlığı ile iş arasındaki hayati bağlantıyı vurgulamak için ortaklarla bir araya geliyor. Güvenli, sağlıklı çalışma ortamları ruh sağlığı için koruyucu bir faktör görevi görebilir. Damgalama, ayrımcılık ve taciz ve diğer kötü çalışma koşulları gibi risklere maruz kalma gibi sağlıksız koşullar, ruh sağlığını, genel yaşam kalitesini ve sonuç olarak işte katılımı veya üretkenliği etkileyen önemli riskler oluşturabilir. Küresel nüfusun %60’ının işte olmasıyla, işin ruh sağlığına yönelik riskleri önlemesini ve iş yerlerinde ruh sağlığını koruyup desteklemesini sağlamak için acil eyleme ihtiyaç duyulmaktadır.
Hükümetler, işverenler, çalışanları ve işverenleri temsil eden kuruluşlar ve çalışanların sağlık ve güvenliğinden sorumlu diğer paydaşların işyerinde ruh sağlığını iyileştirmek için birlikte çalışmaları esastır. İşyerinde ruh sağlığını ele almak için yapılacak eylemler, çalışanların ve temsilcilerinin ve ruhsal sağlık sorunlarıyla ilgili yaşam deneyimi olan kişilerin anlamlı katılımıyla yapılmalıdır. İşyerinde kanıta dayalı yaklaşımlara ve müdahalelere çaba ve kaynak yatırarak, herkesin işte ve hayatta başarılı olma fırsatına sahip olmasını sağlayabiliriz. Daha sağlıklı bir gelecek için bugün harekete geçelim.
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu “İşyerinde Ruh Sağlığına Öncelik Verme Zamanı”
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu (WFMH)’nun misyonu, dünya çapında ruh sağlığı konusunda farkındalığın artırılması, ruhsal bozuklukların önlenmesi, savunuculuk ve en iyi uygulama odaklı iyileşme müdahalelerinin teşvik edilmesidir.
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu üyeleri, paydaşları ve destekçilerinin katıldığı küresel bir oylamayla seçilen bu yılın teması, “İşyerinde Ruh Sağlığına Öncelik Verme Zamanı”, dünya çapında yankı uyandıran bir harekete geçme çağrısıdır. 116 ülkeden 2000’den fazla katılımcıyla, seçim süreci gerçekten kapsayıcıydı ve ortaya çıkan tema acil bir ihtiyaç ve derin bir fırsatın farkındalığını yansıtıyor.
Çalışan yetişkinler uyanık oldukları saatlerde diğer tüm aktivitelerden daha fazla zamanı çalışarak geçirirler. Birçok şekilde ve en iyi haliyle, iş bir geçim kaynağı sağlayabilir ve anlam, amaç ve neşe kaynağı olabilir. Ancak, çok sayıda insan için iş potansiyelinin çok gerisinde kalır, hayatlarımızı geliştirmede başarısız olur ve aşırı sıkıntı ve ruhsal bozukluğa yol açan şekillerde zihinsel sağlığımızı ve refahımızı azaltır.
Depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunları, küresel olarak işyerlerinde yaygındır ve üretkenliği, katılımı ve genel performansı etkiler. Tedavi edilmediğinde, DSÖ tarafından şaşırtıcı ekonomik maliyetin yıllık 1 trilyon ABD doları olduğu tahmin edilmektedir.
COVID-19 salgını, iş yerindeki ruh sağlığı sorunlarına değinme gerekliliğinin dramatik perdesini araladı. Bugün, dünyanın dört bir yanında, aydınlanmış liderler, iş gücünün ruh sağlığı ihtiyaçlarını ele almanın yalnızca bireyler için değil, aynı zamanda sağlıklı ve yüksek performanslı kuruluşlar için de faydalı olduğunu kabul ederek, bakım görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.
Veriler, işyerinde ruh sağlığına öncelik vermenin insanlar, şirketler ve toplumlar için iyi olduğunu tutarlı bir şekilde ortaya koyuyor.
Dünya Ruh Sağlığı Günü 2024, işyerindeki ruh sağlığının çeşitli yönlerini, işyeri koşullarından ve stres yönetiminden sosyal katılım ve güçlendirmenin önemine kadar vurgulayacaktır. Amaç açıktır: işyerinde ruh sağlığını savunmak ve çalışanların üretken bir şekilde katkıda bulunma ve gelişme potansiyeline sahip olduğu kültürler yaratan en iyi uygulamaları oluşturmaktır.
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu Başkanı Tsuyoshi Akiyama, işletmeler de dahil olmak üzere tüm paydaşlarla somut bir fark yaratmak için küresel iş birliği ve ortaklık konusunda heyecanlıyım. Hep birlikte, iş yerinde ruh sağlığına öncelik verelim ve herkes için daha parlak bir gelecek yaratalım
Dünya Ruh Sağlığı Günü, küresel topluluk için empatik bir şekilde, birleştirici bir sesle farkındalık yaratmayı, insanların harekete geçme ve kalıcı değişim yaratma konusunda güçlenerek umutlu hissetmelerine yardımcı olmayı kutluyor.
Şimdiye Kadarki Temalar
Dünya Ruh Sağlığı Günü programı, ruh sağlığını teşvik etmek ve ruhsal hastalıklarla ilişkili sorunlar hakkında farkındalık yaratmak için oluşturulmuştur. Federasyon, ilk günlerinden beri her yıl planlama setinde tanıtılacak bir tema seçmiştir. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu (WFMH)’ nun 1992 yılından günümüze kadar duyurduğu temalar şunlardır:
Dünya Ruh Sağlığı Günü Temaları:
- 1992-93- Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun Yıllık Etkinliği
- 1994- Dünya çapında Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Kalitesinin İyileştirilmesi
- 1996- Kadınlar ve Ruh Sağlığı
- 1997- Çocuklar ve Ruh Sağlığı
- 1998- Ruh Sağlığı ve İnsan Hakları
- 1999- Ruh Sağlığı ve Yaşlanma
- 2000-01- Ruh Sağlığı ve İş
- 2002- Travma ve Şiddetin Çocuklar ve Ergenler Üzerindeki Etkileri
- 2003- Çocuk ve Ergenlerde Duygusal ve Davranışsal Bozukluklar
- 2004- Fiziksel ve Ruhsal Sağlık Arasındaki İlişki: Eşzamanlı Bozukluklar
- 2005- Yaşam Boyu Zihinsel ve Fiziksel Sağlık
- 2006- Farkındalık Oluşturma – Riski Azaltma: Akıl Hastalığı ve İntihar
- 2007- Değişen Dünyada Ruh Sağlığı: Kültür ve Çeşitliliğin Etkisi
- 2008 – Ruh Sağlığını Küresel Bir Öncelik Haline Getirmek: Vatandaş Savunuculuğu ve Eylemi ile Hizmetlerin Ölçeklendirilmesi
- 2009 – Birincil Bakımda: Tedaviyi Geliştirmek ve Ruh Sağlığını Teşvik Etmek
- 2010- Ruh Sağlığı ve Kronik Fiziksel Hastalıklar
- 2011- Büyük İlerleme: Ruh Sağlığına Yatırım
- 2012- Depresyon: Küresel Bir Kriz
- 2013- Ruh Sağlığı ve Yaşlı Yetişkinler
- 2014- Şizofreni ile Yaşamak
- 2015- Ruh Sağlığında Onur
- 2016- Psikolojik ve Ruhsal Sağlık İlk Yardımı
- 2017- İşyerinde Ruh Sağlığı
- 2018- Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı
- 2019- Ruh Sağlığının Geliştirilmesi ve İntiharın Önlenmesi
- 2020- Herkes için Ruh Sağlığı – Daha fazla yatırım – Daha fazla erişim
- 2021- Eşitsiz Bir Dünyada Ruh Sağlığı
- 2022- Herkes İçin Ruh Sağlığı ve Refahı küresel bir öncelik haline getirin
- 2023- Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır
- 2024- İşyerinde Ruh Sağlığına Öncelik Verme Zamanı
Haber Bekir Metin, Ankara, 9 Ekim 2024