14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü

14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü Türk Eczacıları Birliği, Eczacı Odaları ve Eczacılık Fakültelerinin düzenledikleri etkinliklerle kutlandı. Sorunların dile getirildiği günde Eczacılar, mesleki zorluklarını, eczacılığın koruyucu sağlık hizmetlerindeki varlığını, istihdam sorununu, internetten satılan ilaçlarla ilgili sakıncaları ve en çok geri ödeme kurumlarından şikâyetçi olduklarını dile getirdi.

  • Türkiye’de 14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü kutlamaları
  • Türk Eczacıları Birliği’nin Açıklamaları
  • Prof. Dr. Ecz. İsmail Üstel’in “14 Mayıs, 14 İlke” Yazısı

Türk Eczacıları Birliği’nin “14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü” nedeniyle yaptığı çağrıda;

“Genci, yaşlısı, görevi başında, hastalara hizmet ederken yaşamını yitiren tüm dünya eczacılarını ve eczane çalışanlarını anmak için 14 Mayıs 2020 Saat 14.00’de bir dakikalık bir saygı duruşunda bulunacağız.” Söyleminde bulundu.

İstanbul Eczacılar Odası Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde toplanan İstanbul Eczacılar Odası üyesi bir grup Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu bir konuşma yaptı.

“Bugün ülkemizde bilimsel eczacılık eğitimine başlanmasının 180’inci yıldönümüdür. Biz eczacılar şartlar ne olursa olsun, içinde bulunduğumuz olumsuzlukları yok sayarak hastalarımıza canla başla hizmet vermeye devam ediyoruz. Çünkü bizler hastalarımıza umut olmaya mecburuz. Ülkemizin dört bir yanında 7 gün 24 saat ilaç hizmeti veren 26 bin meslektaşımızın yarısı zor şartlar altında eczanesini ayakta tutmaya çalışıyor. Mesleğimizde istihdam sorunu var. Nöbetlerde can güvenliğimiz yok. Bu 14 Mayıs’ta kamu otoritesinden biz eczacıların sesini artık duymasını, sağlık zincirinin en önemli halkalarından eczacılara hak ettiği değeri vermesini, bizlere ekonomik açıdan nefes aldıracak ve de bizleri bürokraside boğmak yerine asli görevimiz olan ilaç sağlık danışmanlığı hizmetini vermemize imkân sunacak düzenlemeleri hayata geçirmesini bekliyoruz.” dedi.

Ankara Eczacı Odası ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından “14 Mayıs Eczacılık Günü” kapsamında, Üniversite Kültür Merkezinde bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, 1839 yılında kurulan Mektebi Tıbbiye-i Şahane Döneminden bugüne 180 yıl geçtiğini belirterek, bilimsel eczacılığın başlangıcı olan bir üretim laboratuvarı vasfındaki eczacılığın, bugün yüksek teknoloji ile üretilmiş ilaç dönemine doğru bir gelişme gösterdiğini kaydetti.

Günümüz teknolojisi ile kişiye özel hedefe yönelik ilaçlar dönemine geçmekte olunduğunu ama teknolojinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da olduğunu vurgulayan Güneş, ilaç dışı ürünlerin, internet aracılığıyla halka sunulması probleminin altını çizerek, “İnternet üzerinden yapılan bu satışlarla mücadele için, sadece eczacılık örgütlerin değil, tüm sağlık çalışanlarının ortak bir mücadele yürütmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Ayrıca, Aydın, Bilecik, Eskişehir, Kayseri, Zonguldak’ta 17. Bölge Eczacılar Odaları ve Eczacılık Fakülteleri düzenledikleri etkinliklerde sorunlarını dile getirdiler.

Türk Eczacıları Birliği’nin “14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü” Basın Açıklaması

Bilimsel Eczacılık Haftasında Hastalıkta Sağlıkta Eczacınız Yanınızda..

14 Mayıs biz eczacılar ve mesleğimiz adına simgesel, önemli bir tarih. Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerinin atılmasının üzerinden tam 181 yıl geçti. 14 Mayıs 1839 yılında Mekteb-i Tıbbiye’de açılan eczacılık sınıfı ile eczacılık ülkemizde akademik bir unvana kavuştu.

Bizler her sene 14 Mayıs’ı belirli temalar çerçevesinde, tüm Eczacı Odalarımızla birlikte hafta olarak kutluyoruz. Bu sene, içinden geçtiğimiz pandemi sürecini de göz önüne alarak salgın hastalıklarda eczacının rolüne odaklandık ve temamızı “Hastalıkta Sağlıkta Eczacınız Yanınızda” olarak belirledik.

Tüm dünya ile birlikte çok zor günlerden geçiyoruz. Bir virüs tüm dünyayı etkisi altına aldı ve hayatımızı derinden sarstı. Her şeyden önce pandemi ile mücadelede hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını rahmetle anıyoruz. Genci, yaşlısı, görevi başında, hastalara hizmet ederken yaşamını yitiren tüm dünya eczacılarını ve eczane çalışanlarını anmak için 14 Mayıs 2020 Saat 14.00’de bir dakikalık bir saygı duruşunda bulunacağız.

Sürecin başından bu yana ülkemizin her noktasında kendisinin ve sevdiklerinin önüne halk sağlığını koyarak canla başla çalışan eczacılarımıza ve eczane çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. Mesleğimizin gücünü, önemini bir kez daha gösterdik.

Bu süreç hepimiz için değiştiren ve dönüştüren bir nitelik taşıyor. Bunu hep beraber deneyimliyoruz. Düzen bir kez bozulduğunda hayatı idame ettirenler çok net biçimde ortaya çıkıyor. Bizler, tüm sağlık çalışanları olarak yaşamın devamı için verdiğimiz somut katkımızla gurur duyuyoruz.

Bu süreçte birinci basamak sağlık çalışanları olarak biz eczacılar çok büyük sorumluluklar üstlendik. “Halka en yakın sağlık danışmanı” tanımının ne denli doğru olduğunu bir kez daha deneyimledik. COVID-19 mücadelesinin yanı sıra kronik hastalarımızın raporlu reçetelerini sorunsuz bir biçimde ulaştırmaya devam ettik. Hekimlere ulaşamayan hastalarımızın basit rahatsızlıklarında tavsiyelerde bulunduk. Kronik hastalarımızı takip etmeye devam ettik. Sağlık sisteminin yükünü büyük ölçüde azaltmak için elimizden gelen gayreti gösterdik. Son olarak, iş yükümüzü üçe hatta dörde katlayacak şekilde, 80 milyon adedin üzerinde ücretsiz maskeyi vatandaşlarımıza dağıttık.

Bu süreçte taleplerimizi de çeşitli zamanlarda ilettik. Sizler aracılığıyla bir kez daha tekrarlamak isteriz:

Eczanelerde bulaş riskinin azaltılması için

Devamı Türk Eczacıları Birliği web sitesinde.

Sağlıklı günler hayaliyle meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Gününü kutluyoruz.

Kaynakça: TEB (14.5.2020)

—————————————————————————

Prof. Dr. İsmail Üstel, Ankara, 14.5.2020

14 Mayıs… 14 İlke… (Prof. Dr. İsmail Üstel, 14.5.2020)

14 Mayıs… Eczacılık Mesleğimiz açısından, önemli ve anlamlı bir gün…

Bundan 181 yıl önce, 14 Mayıs 1839’da, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’ de ilk “Eczacılık Sınıfı” nın açılmasıyla, Ülkemizde “Bilimsel Eczacılık Eğitimi” nin başladığı gün…

Bu yıl; COVID-19 Pandemisi’nde en ön saflarda savaşırken “Meslek Şehidi” olan Rahmetli ve Değerli Meslektaşlarımız nedeniyle, farklı bir anlama bürünen ve “Anma Günü” ne de dönüşen bir tarih… Huzurla uyusunlar, ışıklarda…

“Eczacılık Günü” muz, Eczacılık Mesleğimize kutlu olsun.

Keşke; “kutlu olsun” demekle, kutlu olsaydı…

Son aylarda, Toplum Eczacılarının (Serbest Eczacıların) ve Hastane Eczacılarının yaşadıkları, Eczacılık Meslek Örgütümüz’ ün “karnesi” ne? nasıl bir “not” olarak yansıdı dersiniz?.. “Pekiyi” mi; yoksa, “Zayıf” mı?..

Değerli ve Sevgili Meslektaşlarım,

Gelecek 14 Mayıs’ları daha coşkulu kutlayabilmek için, “Eczacılık Mesleğimiz’ in Örgütlenmesi” ne yönelik düşüncelerimi (“14 İlke”), sizlerle paylaşmak istiyorum:

  • Bölge Eczacı Odaları’nda ve TEB Merkez Heyeti’nde “Mesleksel Cinsiyet Adaleti” esas alınmalıdır. Eczacıların Cinsiyet Dağılımı, Eczacılık Meslek Örgütlenmesi’ ne yansıtılmalıdır.
  • Bölge Eczacı Odaları’nın ve TEB Merkez Heyeti’nin etkinliklerinde; birinci öncelik, “Eczacılık Mesleği’ nin saygınlığı” olmalıdır.
  • Bölge Eczacı Odaları ve TEB Merkez Heyeti’; Eczacıların “çok yönlü memnuniyeti” ne odaklanmalıdır. Eczacılara “değer” verilmeli, “kulak” verilmeli ve “güven” verilmelidir.
  • TEB Merkez Heyeti’ni güçlendirmek amacıyla; Eczacılık Politikalarını ve Stratejilerini yönlendirmek üzere, profesyonel kadro ile desteklenen “Eczacılık Düşünce Kuruluşu (Think Tank)” oluşturulmalıdır.
  • Bölge Eczacı Odaları Yönetimi’ni ve TEB Merkez Heyeti’ni desteklemek için; profesyonel kadrodan oluşan ve Projeler Portföyü’ nü planlayan, uygulayan, değerlendiren “Proje Yönetim Ofisi” yapılandırılmalıdır.
  • Eczacılar’ın Yönetim’e “sesini duyurabileceği” çeşitli Kurum-İçi İletişim Kanalları tasarlanmalı ve iki yönlü iletişim kesintisiz sürdürülmelidir.
  • “Çoğul Akıl Düşünme” ve “Orta Akıl Karar Verme” yöntemleri ile teknikleri kullanılarak; Eczacıların -“seyirci” değil- “Karar Verme Paydaşı” olabilmeleri sağlanmalıdır.
  • Bölge Eczacı Odaları Yöneticileri ve TEB Merkez Heyeti Üyeleri; başlıkları arasında “Stratejik Yönetim”, “Takım Çalışması”, “Kurumsal İmaj ve Saygınlık”, “Kriz Yönetimi”, “Sorun Çözme ve Karar Verme”, “Hedeflerle – Süreçlerle Yönetim”, “Projelerle Yönetim”, “İlişki Yönetimi”, “Paydaşlarla İlişkiler”, “Etkili Müzakere” ile “Çatışma Yönetimi ve Uzlaşma” konularının da yer aldığı “Lider Yöneticilik Becerileri Eğitim Paketi” ile donatılmalıdır.
  • Bölge Eczacı Odaları ve TEB Merkez Heyeti, ilk 100 gün içinde “Stratejik Plan” hazırlamalı ve stratejik öncelikleri bir dizi “Eylem Planı”na dönüştürmelidir. Eylem Planları; esnek, dinamik ve çevik biçimde uygulanmalıdır. Eylemler uygulanırken; “reaktif (gündemin gerisinden gelen, artçı)” değil, “proaktif (gündemi belirleyen, öncü)” olunması sağlanmalıdır.
  • “Hedef” ler tanımlanmalı, “Gösterge” ler belirlenmeli ve “İzleme-Değerlendirme” yöntemleri ayrıntılandırılmalıdır. “Kurumsallaşma” çalışmaları yapılmalı ve Meslek Örgütleri’nin her Yönetim Kademesinde “Kurumsal Yönetim” anlayışı yerleştirilmelidir.
  • . Yüzyıl’a uyum sağlayabilmek için, “Eczacılık Mesleği’ nde Yeniden Melekleşme (‘Re’professionalism)” yol haritası çizilmeli ve Meslek / Meslektaşlar bu değişime – dönüşüme elverişli duruma getirilmelidir. Adı geçen bağlamda; özellikle, Eczacılık Hizmetleri’ nde “Yenilikçi (İnovasyon Tabanlı)” girişimlere ağırlık verilmelidir.
  • Eczacılık Mesleği Paydaşları (Sağlık Bakanlığı’nın ve Diğer Bakanlıkların İlgili Birimleri, Eczacılık Fakülteleri, İlaç Endüstrisi, İlaç Dağıtım Kanalları Unsurları, İlişkili Sivil Toplum Kuruluşları) ile “yapıcı (‘kazan-kazan’ felsefesine uygun)” ve “kalıcı (sürdürülebilir)” ilişkiler kurulmalıdır.
  • Karar, İş-İşlem ve İlişki Süreçlerinde; “Bireysel – Profesyonel Etik”, “Kalite”, “Performans” ve “Verimlilik”, bütünsel yaklaşımla ele alınmalıdır.
  • Bölge Eczacı Odaları ve TEB Merkez Heyeti “Öğrenen Örgüt” olmayı ve öyle kalmayı öğrenmelidir. Anılan kapsamda; “kendini gözden geçirme”, “kıyaslama (‘benchmarking’, başka kurumlardan öğrenme, mükemmellik örneklerinden esinlenme)” ve “alınan derslerden ders alma” yoluyla, sürekli iyileşmeyi ve gelişmeyi gerçekleştirmelidir.

Not:

1) İlkeler “eş önemli” olduğu için, numaralandırma yapılmamıştır.

2) Bölge Eczacı Odaları’nda -her Yönetim Organı için- Seçimlere katılacak olan bütün Adayların, yukarıdaki İlkeleri kabul etmiş olduklarını ve “seçildiklerinde, bu İlkelere uygun davranacaklarını taahhüt eden” bir Belgeyi (“Centilmenlik Sözleşmesi’ni) imzalamış olmaları talep edilmelidir.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir