14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman ÜNEY “14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü” nü kutladı

Değerli Meslektaşlarım,

14 Mayısları, biz eczacılar için özel ve önemli kılan temel unsur, ülkemizde eczacılık faaliyetlerine ilk kez bilimsel bir nitelik kazandıran tarih olmasıdır. Bilimin ışığı, 14 Mayıs 1839’dan bu yana yolumuzu aydınlattı, mesleki gelişimimizin tartışmasız rehberi oldu. Şartlar ne olursa olsun 184 yıldır bilimin yolundan şaşmayan bir meslek grubu olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu nedenle bu yılki 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü temamızı “Bilimin Işığında, Toplumun Kalbinde, İlacın Olduğu Her Yerde Eczacı” olarak belirledik. Bilimin ışığından hiçbir zaman ayrılmadık, toplum için görev yaptığımızı hiç unutmadık. İhtiyaç duyulan her anda hastalarımızın yanında, toplumumuzun kalbinde olduk.

Kıymetli Meslektaşlarım,

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman ÜNEY

Hepinizin çok iyi bildiği gibi pandemiden, doğal afetlere kadar yaşanan pek çok acı olayda hızla organize olmamızı sağlayan yıllara yayılan köklü bir mesleki tecrübemiz ve bilgimiz var. Yaşanan son deprem felaketinde de toplum sağlığı için en hızlı harekete geçen meslek gruplarının başında geldik.

Gezici TIR eczanemiz ve 28 adet sahra eczanemizle depremin ilk gününden itibaren 74 gün boyunca kesintisiz ve ücretsiz olarak deprem bölgesinde ilaç eczacılık hizmeti sunduk. Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte koordine ettiğimiz Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 4 bin 500 gönüllü meslektaşımızla deprem bölgesinde 74 gün boyunca halkımızın ücretsiz olarak ilaca erişimini sağladık.

Deprem bölgesindeki ilaç ve tıbbi malzemelerin tedarikinin sağlanması için Birliğimizce başlatılan Afet Yardım Kampanyamız sizlerden gelen bağışlarla büyüdü ve bölgedeki vatandaşlarımız ihtiyaçları olan ilaç ve tıbbi malzemelere ücretsiz erişebildi. Deprem bölgesindeki bir tek vatandaşımızı bile ilaçsız bırakmadık.

Birliğimizin önceki hizmet binasını 250 yatak kapasiteli Afet Sonrası Barınma Merkezine dönüştürdük. Afet Sonrası Barınma Merkezimiz, deprem bölgelerinden Ankara’ya gelen ve barınma ihtiyacı bulanan meslektaşlarımıza, eczacılık fakültesi öğrencilerimize ve ailelerine ihtiyaç duydukları süre boyunca tahsis ettik.

44 meslektaşımızı, 21 eczacılık fakültesi öğrencimizi ve eczane teknisyenimizi deprem felaketinde kaybetmenin büyük acısını yaşıyoruz. Her birini saygı, minnet, rahmet ve özlemle bir kere daha anıyorum.

Bizlere bıraktıkları emanetlerine her zaman sahip çıkacağız. Depremde hayatını kaybeden meslektaşlarımızın çocuklarına Merkez Heyetimizin kararı uyarınca öğrenim hayatları boyunca burs imkânı sağladık. Vefat yardımlarımızı ulaştırdık.

Ayrıca depremde eczaneleri yıkılan, ağır hasar gören ve acil yıkım kararı alınan 500’ü aşkın yardımlaşma Sandığı üyesi meslektaşımıza da 250 Bin TL tutarında geri ödemesiz nakit afet desteği sağladık.

Eczanesi orta hasarlı olan ve Yardımlaşma Sandığı üyesi olmayan meslektaşlarımıza Birliğimizin de kendi kaynakları ile katkı sunduğu “ECZACI İÇİN BİRLİKTEYİZ DESTEK KAMPANYASI” başlattık.

31 Mayıs’a kadar devam edecek meslek dayanışmamıza; eczacı odalarımızın, meslektaşlarımızın, ilaç sanayimizin, eczacı kooperatiflerimizin ve dağıtım kanallarımızın desteklerini beklediğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti olarak 2023 /1 SGK Ek Protokolü sözleşmelerinden elde edilecek Türk Eczacıları Birliği payının tamamı ECZACI İÇİN BİRLİKTEYİZ DESTEK KAMPANYASI’na aktarılacaktır. Ayrıca depremden en çok zarar gören bölgelerimizdeki meslektaşlarımıza SGK sözleşmeleri bedelsiz olarak ulaştırılacaktır.

Deprem bölgesinde bulunan meslektaşlarımızın içinde bulundukları zor şartları yakından takip ediyoruz. Onların yeniden ayağa kalkabilmeleri için depremin ilk gününden itibaren yasal merciler de dahil olmak üzere her türlü girişimde bulunduğumuzun ve bundan sonraki süreçte de depremden zarar gören meslektaşlarımızın yararlarını sarmak adına var gücümüzle çalışacağımızın bilinmesini isterim.

Göreve ilk geldiğimizde Merkez Heyeti olarak çalışma yöntemimizin odaklanarak, inanarak, vazgeçmeden, azimle yol yürümek olduğunu ifade etmiştim. Ben ve Heyetimizdeki bütün meslektaşlarım bu sözümüzden hiç vazgeçmedik.

Tam bir yıl önce 14 Mayıs’ta, Bilimsel Eczacılık günümüzde yaptığımız basın açıklamamızla birlikte güçlü bir mesleki gelecek için meslek mücadelemizin fitilini ateşledik. Ve o günden itibaren bunu sadece bir söylem olmaktan çıkardık, eczacı için, meslek için varımızla yoğumuzla her türlü mücadeleyi verdik. Yetki sahibi otoritelerle görüştük, bütün sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi en ince ayrıntısına kadar dile getirdik. Mücadeleyi ve müzakereyi birlikte yürüttük.

Bizler, örgütlü hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu ve ancak örgütlü olunduğunda haklarımıza sahip çıkabileceğimizi en iyi bilen meslek grubuyuz.  Mesleki kazanımların ancak ve ancak birlikte elde edilebileceğinin bilinciyle hareket ettik her zaman. Bunun en güzel örneklerinden birini 27 Kasım 2022’de Ankara Tandoğan’da herkese gösterdik. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 20 bini aşkın meslektaşımızla alanlara sığmadık, haklı taleplerimizi en güçlü şekilde dile getirdik.

14 yıldır değişmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’ni 8 ayda 3 kez değiştiren itici gücü işte bu Birlik ve dayanışma ruhu ile oluşturduk. Bu üç değişiklik ile birlikte brüt eczacı karlılığının ,85’ten %24,20’ye artması sağlanmış oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol revizyonunu imzaladık. Buna göre eczacı indirim oranlarına esas olan satış hasılat baremleri %36,08 oranında artırıldı. Reçete hizmet bedellerine tüm baremlere artı 2,50 TL eklenecek şekilde bir artış yapılması sağlandı. En düşük reçete başı hizmet bedeli 0,55 TL’den  3,05 TL’ye, ilk baremdeki meslektaşlarımızın reçete hizmet bedeli de 9 TL’ye çıkartılmış oldu.

Meslektaşlarımız açısından kazanımlarla sonuçlanan bu değişiklikler elbette ki bundan sonra da birlikte elde edeceğimiz birçok kazanımın habercisidir kuşkusuz. 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü Basın Açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi mücadelesini vermeye devam ettiğimiz ve her platformda dile getirdiğimiz çok sayıda haklı talebimiz var.

Tüm bu taleplerimiz, kendini toplum sağlığına hizmet etmeye adamış ve her koşulda bunun en güzel örneklerini sergilemiş bir meslek grubunun geleceğe güvenle bakmasını, bu kutsal mesleğe daha da fazla sahip çıkmasını destekleyecek haklı taleplerdir. Haklı mücadelemizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz, bu taleplerimizin karşılığını yine hep birlikte alacağız. Çünkü sizlere söz verdiğimiz gibi mesleğimiz için var gücümüzle çalışıyoruz. Geleneğimizden aldığımız güçle sorunlarımızı aşacak, her zaman geleceğe odaklanmaya devam edeceğiz.

Bizim için çok değerli olan 14 Mayıs, bu yıl ülkemizi yarınlara taşıyacak siyasi yönetimin belirleneceği gün olması nedeniyle toplumsal olarak da büyük anlam taşıyor. Sivil toplumun ve onun ayrılmaz parçası olan meslek örgütlerinin karar alma süreçlerinde aktif rol alması kuşkusuz ülkemizin aydınlık geleceğinin garantisidir. Cumhuriyetimizin 100. Yılını büyük bir gururla kutlamaya hazır olduğumuz bu dönemde gerçekleştireceğimiz Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin demokrasimize, toplumsal özgürlüklere ve insan haklarının gelişimine katkı sağlamasını diliyorum.

Eczanelerde, Kamuda ve özel sektörde, Üniversitelerde, Oda Kurullarımızda, Ecza Kooperatiflerimizde, Eczacılık Derneklerimizde, Siyasi partilerde bu mesleği daha iyiye ulaştırmak adına bilgisini ve emeğini ortaya koymuş tüm meslektaşlarım, Eczacılık Fakültelerimizde okuyan değerli öğrenciler; Bizler bu yüce mesleğin farklı parçalarıyız. Mesleğimiz için “iyilik halini” birlikte var edebilir, geleceğe ancak ve ancak BİRLİKTE GÜVENLE bakabiliriz.

Bir arada durdukça, haklı meslek mücadelemizi beraber büyüttükçe hak ettiğimizi her zaman elde etmeye devam edeceğiz.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’müz kutlu olsun.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir