17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü
Dünya Sağlık Örgütü: Hastaları güvende tutmak için sağlık çalışanlarını güvende tutun
17 Eylül 2020 | Cenevre – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hükümetleri ve sağlık hizmetleri liderlerini sağlık çalışanları ve hastaların sağlığı ve güvenliğine yönelik kalıcı tehditleri ele almaya çağırıyor.
===
COVID-19 salgını, sağlıkla ilişkili enfeksiyonlar, şiddet, damgalanma, psikolojik ve duygusal rahatsızlıklar, hastalıklar ve hatta ölüm dahil olmak üzere sağlık çalışanlarının küresel olarak karşılaştıkları büyük zorlukları ve riskleri ortaya çıkardı. Dahası, stresli ortamlarda çalışmak, sağlık çalışanlarını hastalara zarar verebilecek hatalara daha yatkın hale getirir. Bu nedenle 2020 Dünya Hasta Güvenliği Günü:
Tema: Sağlık Çalışanı Güvenliği: Hasta Güvenliği İçin Bir Öncelik
Slogan: Güvenli sağlık çalışanları, Güvenli hastalar
Eylem çağrısı: Sağlık çalışanlarının güvenliği için konuşun!
===
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “COVID-19 salgını hepimize sağlık çalışanlarının acıları hafifletmek ve güvenli yaşamları azaltmak için oynadığı hayati rolü hatırlattı” dedi. “Sağlık çalışanlarını güvende tutmadığı sürece hiçbir ülke, hastane veya klinik hastalarını güvende tutamaz. DSÖ’nün Sağlık Çalışanı Güvenliği Şartı, sağlık çalışanlarının güvenli koşullarda çalışma, eğitim, ücret ve hak ettikleri saygıyı almalarını sağlamaya yönelik bir adımdır.”
Pandemi aynı zamanda sağlık çalışanlarını korumanın işleyen bir sağlık sistemi ve işleyen bir toplum sağlamanın anahtarı olduğunu da vurguladı.
17 Eylül 2020 Dünya Hasta Güvenliği Günü için yayınlanan Şart, Hükümetleri ve yerel düzeyde sağlık hizmetlerini yürütenleri sağlık çalışanlarını daha iyi korumak için beş adım atmaya çağırıyor. Bunlar arasında sağlık çalışanlarını şiddetten korumaya yönelik adımlar; akıl sağlığını iyileştirmek; onları fiziksel ve biyolojik tehlikelerden korumak; sağlık çalışanı güvenliği için ulusal programları ilerletmek ve sağlık çalışanı güvenlik politikalarını mevcut hasta güvenliği politikalarına bağlamaktır.
COVID-19 ile savaşan sağlık çalışanları arasında enfeksiyon, hastalık ve saldırı raporları
COVID-19, sağlık çalışanlarını ve ailelerini benzeri görülmemiş risk ortamına maruz bıraktı. Temsili olmasa da, DSÖ Bölgelerindeki birçok ülkeden gelen veriler, sağlık çalışanları arasındaki COVID-19 enfeksiyonlarının genel nüfustakilerden çok daha fazla olduğunu göstermektedir.
Sağlık çalışanları, ülkelerin büyük çoğunluğunda nüfusun% 3’ünden azını ve neredeyse tüm düşük ve orta gelirli ülkelerde% 2’den azını temsil ederken, DSÖ’ye bildirilen COVID-19 vakalarının yaklaşık % 14’ü sağlık çalışanları arasındadır. Bazı ülkelerde oran% 35’e kadar çıkabilmiştir. Ancak, veri mevcudiyeti ve kalitesi sınırlıdır ve sağlık çalışanlarının iş yerinde mi yoksa toplum ortamlarında mı enfekte olduğunu belirlemek mümkün değildir. COVID-19 ile enfekte olan binlerce sağlık çalışanı dünya çapında hayatını kaybetmiştir.
Salgın, fiziksel risklere ek olarak, uzun saatler boyunca çalışma ortamlarına maruz kalan, aileden ayrı kalırken sürekli hastalığa maruz olma korkusu içinde yaşayan ve sosyal damgalanma ile karşı karşıya kalan sağlık çalışanları üzerinde olağanüstü düzeyde psikolojik stres yaratmıştır. COVID-19 ortaya çıkmadan ve yayılmadan önce, tıp uzmanları dünyanın her yerinde daha yüksek intihar riski altındaydı. Sağlık uzmanlarının yakın tarihli bir incelemesinde, COVID-19 sırasında dörtte birinin depresyon ve anksiyete bildirdiğini ve üçte birinin uykusuzluk yaşadığını tespit etti. DSÖ, geçtiğimiz günlerde COVID-19’un ardından sağlık çalışanları arasında sözlü taciz, ayrımcılık ve fiziksel şiddet raporlarında endişe verici bir artışa dikkat çekti.
Sağlık çalışanı güvenliğini ve hasta güvenliğini iyileştirmek için 5 adım
Dünya Hasta Güvenliği Günü’nde DSÖ, Hükümetlere sağlık çalışanlarının sağlık, güvenlik ve refahını sağlamak için yasal ve ahlaki sorumlulukları olduğunu hatırlatır. Örgütün sağlık çalışanı tüzüğü, tüm Üye Devletleri ve ilgili paydaşları aşağıdaki konularda adımlar atmaya çağırmaktadır:
1-Sağlık çalışanı güvenliği ile hasta güvenliği politikaları ve stratejileri arasında sinerji oluşturun
İş sağlığı ve güvenliği, hasta güvenliği, kalite iyileştirme ve enfeksiyon önleme ve kontrol programları arasında bağlantılar geliştirin.
Kişisel ve hasta güvenliğindeki sağlık ve güvenlik becerilerini, her seviyedeki sağlık çalışanları için eğitim ve öğretim programlarına dâhil edin.
Sağlık hizmeti ruhsatlandırma ve akreditasyon standartlarına sağlık çalışanı ve hasta güvenliği için gereksinimleri dâhil edin.
Personel güvenliği ve hasta güvenliği olay raporlama ve öğrenme sistemlerini entegre edin.
Hasta güvenliği, sağlık çalışanı güvenliği ve bakım kalitesi göstergelerine ilişkin entegre ölçümler geliştirin ve sağlık bilgi sistemiyle entegre edin.
2-Sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği için ulusal programlar geliştirmek ve uygulamak
Ulusal iş sağlığı ve güvenliği politikaları doğrultusunda sağlık çalışanları için iş sağlığı için ulusal programlar geliştirmek ve uygulamak.
Tüm sağlık çalışanlarının işyerinde sağlık ve güvenliklerinin düzenleyici korumasına sahip olmasını sağlamak için iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili ulusal düzenlemeleri ve yasaları, gerektiğinde gözden geçirin ve güncelleyin.
Hem ulusal düzeyde hem de kuruluşlar düzeyinde sağlık çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği yetkisine sahip sorumlu görevliler atayın.
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili standartlar, yönergeler ve uygulama kuralları geliştirin.
Cinsiyet, çeşitlilik ve tüm meslek grupları dâhil olmak üzere uygun işçi ve yönetim temsiliyle sağlık çalışanı ve hasta güvenliği konusunda sektörler arası işbirliğini güçlendirin.
3-Sağlık çalışanlarını işyerlerinde şiddetten koruyun
Sağlık sektöründe şiddeti önlemek ve ortadan kaldırmak için ulusal hukuka, ilgili politika ve mekanizmalara uygun olarak benimseyin ve uygulayın.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete sıfır tolerans kültürünün teşvik edilmesi
Sağlık çalışanlarına karşı şiddeti önlemek için iş kanunlarını ve diğer mevzuatı ve uygun olduğu durumlarda özel mevzuatın getirilmesini gözden geçirin.
Şiddeti önlemek ve sağlık çalışanlarını korumak için politika ve düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayın.
Şiddetle karşılaşan tüm sağlık çalışanları için ücretsiz ve gizli raporlama ve destek sağlamak için ilgili uygulama mekanizmaları, bu alanda yeterli ombudsmanlar ve yardım hatları oluşturun.
4-Ruh sağlığını ve psikolojik refahı iyileştirin
Uygun ve adil görev sürelerini, çalışma saatlerini, dinlenme molalarını sağlamak ve sağlık çalışanları üzerindeki idari yükü en aza indirmek için politikalar oluşturun.
Sağlık tesislerinde uygun güvenli personel düzeylerini tanımlayın ve sürdürün.
İşle ilgili riskler için, özellikle yüksek riskli alanlarda çalışanlar için tazminat ve sigorta teminatı sağlayın.
Olumsuz güvenlik olaylarının bildirilmesi üzerine cezai işlemlere karşı yasal ve idari koruma dâhil olmak üzere, açık iletişim yoluyla “suçsuz” ve adil çalışma kültürü oluşturun.
İş-yaşam dengesi ve risk değerlendirmesi ve azaltma konusunda tavsiyeler dâhil olmak üzere sağlık çalışanları için zihinsel iyilik ve sosyal destek hizmetlerine erişim sağlayın.
5-Sağlık çalışanlarını fiziksel ve biyolojik tehlikelerden koruyun
Sağlık sistemi genelinde tüm sağlık bakım kuruluşlarında minimum hasta güvenliği, enfeksiyon önleme ve kontrol ve iş güvenliği standartlarının uygulanmasını sağlayın.
Kişisel koruyucu ekipmanın (KKD) her zaman, yerine getirilen roller ve görevlerle ilgili olarak, yeterli miktarda, uygun şekilde ve kabul edilebilir kalitede mevcut olduğundan emin olun. Yeterli, yerel olarak tutulan bir tampon KKD stoku sağlayın. KKD’nin uygun kullanımı ve güvenlik önlemleri konusunda yeterli eğitimi sağlayın.
Tüm sağlık tesislerinde su, sanitasyon ve hijyen, dezenfeksiyon ve yeterli havalandırma gibi yeterli çevresel hizmetleri sağlayın.
Ulusal aşılama politikasına uygun olarak Hepatit B ve mevsimsel grip dahil olmak üzere tüm aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı risk altındaki tüm sağlık çalışanlarının aşılanmasını ve acil müdahale bağlamında sağlık çalışanlarının yeni ruhsatlı ve mevcut aşılara öncelikli erişiminin sağlanması.
Sağlık çalışanlarını yaralanmalardan ve kimyasallara ve radyasyona zararlı maruziyetten korumak için yeterli kaynakları sağlayın; kas-iskelet yaralanmalarını ve düşmeleri en aza indirmek için işlevsel ve ergonomik olarak tasarlanmış ekipman ve çalışma istasyonları sağlar.
Sağlık Çalışanı Güvenliği Tüzüğüne ek olarak DSÖ, sağlık hizmetleri liderlerinin gelecek yıl sağlık çalışanlarının güvenliğine yatırım yapmaları, bunları ölçmeleri ve iyileştirmeleri için özel 2020 Dünya Hasta Güvenliği Günü Hedeflerini de ana hatlarıyla açıkladı. Hedefler, sağlık bakım kuruluşlarında beş alanı ele almasını amaçlamaktadır: Ani yaralanmaların önlenmesi; işle ilgili stresi ve tükenmişliği azaltmak; kişisel koruyucu ekipman kullanımının iyileştirilmesi; sağlık çalışanlarına yönelik şiddete sıfır toleransı teşvik etmek ve güvenlikle ilgili ciddi olayları analiz etmektir.
Dünya Hasta Güvenliği Günü Kampanyası hakkında daha fazla bilgi için: