2020 Dünya İnsani Yardım Günü: Yardım çalışanlarına övgü

2020 Dünya İnsani Yardım Günü: Yardım çalışanlarına övgü

DSÖ Haber bülteni, Cenevre / New York, 19 Ağustos 2020

  • Küresel bir salgının, benzeri görülmemiş ihtiyaçların ve artan güvensizliğin ortasında, yardım görevlileri ve sağlık hizmetleri görevlileri kalıyor ve dünyanın en savunmasız insanlarına hizmet veriyor.
  • 2019 yılında 483 saldırıya uğrayan, 125 öldürülen, 234 yaralı ve 124 kaçırılan insani yardımsever için en kötü yıl oldu. BM insani yardımseverlere yönelik tüm saldırıları kınıyor.
  • OCHA ve ortakları, zorlukların üstesinden gelmek için adım atan insani #RealLifeHeroes’in ilham verici hikâyelerini sunuyor.
19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü, dünya, krizler ve küresel COVID-19 salgını nedeniyle hayatları altüst olan kadınlara, erkeklere ve çocuklara olağanüstü zamanlarda yardım etmek için olağanüstü boyutlara varan – çoğu kendi topluluklarında çalışan – tüm insani yardımseverleri kutluyor.

Bu gerçek hayat kahramanlarının bağlılığı, azmi ve fedakârlığı, COVID-19 krizine ve tetiklediği insani ihtiyaçlardaki muazzam artışa yanıt veren insanlığın en iyisini temsil ediyor.

İlk müdahale ekipleri genellikle ihtiyaç sahibi kişilerdir – mülteciler, sivil toplum örgütlerinin üyeleri ve yerel sağlık çalışanları. Çatışma, yerinden edilme, felaket ve hastalığın ortasında başkalarına yiyecek, barınak, sağlık bakımı, koruma ve umut getiriyorlar.

Ancak insani yardım çalışanları, daha önce hiç olmadığı kadar test ediliyor, ihtiyaçlar fonları geride bıraktığı için benzeri görülmemiş hareket kısıtlamaları ve yetersiz kaynaklarla mücadele ediyor.

Ve çoğu zaman, başkalarının hayatını kurtarmak için kendi hayatlarını riske atıyorlar.

Sadece son haftalarda, Nijer ve Kamerun’daki alçakça saldırılar yardım çalışanlarını öldürdü ve pandeminin başlangıcından bu yana, dünya çapında çok sayıda sağlık çalışanı saldırıya uğradı.

Humanitarian Outcomes ‘ Aid Worker Security Database’e göre , geçen yıl insani yardım görevlilerine yönelik büyük saldırılar kayıtlarda önceki yılların hepsini geride bıraktı. 277 ayrı olayda toplam 483 yardım görevlisi saldırıya uğradı, 125 kişi öldürüldü, 234 kişi yaralandı ve 124 kişi kaçırıldı. Bu 2018’e göre mağdur sayısında yüzde 18’lik bir artışı göstermektedir.

2020 yılı, BM Genel Kurulu tarafından belirlenen 11. Dünya İnsani Yardım Günüdür. Olay, 19 Ağustos 2003’te Bağdat’taki BM binasına düzenlenen ve Genel Sekreter’in Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello da dâhil olmak üzere 22 kişinin hayatına mal olan saldırının olduğu güne denk geliyor. O zamandan beri yaklaşık 5.000 insan öldürüldü, yaralandı veya kaçırıldı ve 2010-2019 on yılı, 2000-2009’a kıyasla saldırılarda yüzde 117 artış yaşadı.

2019’da, Suriye’de sağlık görevlilerine yönelik grevler ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) Ebola çalışanlarının vurulması dâhil olmak üzere sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarda artış kaydedildi.

Saldırıların çoğu Suriye’de gerçekleşti, ardından Güney Sudan, DRC, Afganistan ve Orta Afrika Cumhuriyeti geldi. Mali ve Yemen, önceki yıla göre iki katına çıkan büyük saldırılara tanık oldu. BM bu saldırıları kınıyor ve failler için hesap verebilirlik ve hayatta kalanlar için adalet çağrısında bulunuyor. Yardım çalışanları hedef olamaz.

İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock şunları söyledi: “Her yerde ön saflarda önemli, cesur çalışmalar yapan insani yardım çalışanlarına teşekkür ederiz. Her gün hayat kurtarıyorsunuz ve yeni zorluklar ve krizler mevcut olanların üzerine yığılırken, azminiz bir ilham kaynağıdır. Korumanız, en çok ihtiyacı olan insanlara hizmet verebilmemiz için de çok önemlidir. İnsani yardım çalışanlarına haraç ödemenin en iyi yolu, çalışmalarını finanse etmek ve güvenliklerini sağlamaktır. ”

Bu yılki Dünya İnsani Yardım Günü, dünyanın COVID-19 salgınına karşı savaşırken geldi. İnsani yardım görevlilerinin çabalarına saygı göstermek için OCHA ve ortakları, zorlukların üstesinden gelmek için adım atan bazı #RealLifeHeroes (GerçekYaşam Kahramanları)’ların, özellikle de yerel insani yardım çalışanlarının kişisel hikâyelerini sunuyor.

Bunlar arasında sağlık çalışanı olarak pandemik müdahalede önemli roller oynayan mülteciler; COVID-19 ile savaşmak için devreye giren Ebola sağlık çalışanları; kadınlara ve çocuklara kritik sağlık hizmeti vermeye devam eden doktorlar ve hemşirelerdir.

İlham veren hikâyelerini buradan okuyun: www.worldhumanitarianday.org

Medya için: Fotoğraflar, videolar ve sosyal medya varlıkları

Dünya İnsani Yardım Günü Hakkında

2008’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dünya çapında insani yardım konusunda farkındalık yaratmak ve bunu sağlamak için hayatlarını riske atanlara haraç ödemek amacıyla 19 Ağustos’u Dünya İnsani Yardım Günü olarak belirledi. Dünya İnsani Yardım Günü ilk kez 19 Ağustos 2009’da anıldı.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir