2021 Dünya Ebelik Durum Raporu; Dünyada 900.000 Ebe açığı var.

2021 Dünya Ebelik Durum Raporu; Dünyada 900.000 Ebe açığı var.

Yeni rapor, küresel 900.000 ebe açığı için alarm veriyor.

 UNFPA (BM Nüfus Fonu), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM) ve Ortakları tarafından hazırlanan “2021 Dünya Ebelik Durumu Raporu” 5 Mayıs 2021 tarihinde yayınlandı.

2035 yılına kadar ebelere tam yatırım yapmak, anne, yenidoğan ölümleri ve ölü doğumların kabaca üçte ikisini önleyerek yılda 4,3 milyon hayat kurtaracaktır.

Hamile kadınların ihtiyaçları ve ebelerin becerileri tanınmadığından veya ebelere öncelikle hizmet vermeleri için imkân verilmediğinden milyonlarca kadın ve yenidoğan hayatını kaybetti ve milyonlarcasının da sağlığı bozuldu ve yara aldı.

Dünya günümüzde 900.000 ebe açığı ile karşı karşıyadır ve bu, gerekli küresel ebelik işgücünün üçte birini temsil etmektedir. COVID-19 krizi, kadınların ve yenidoğanların sağlık ihtiyaçlarının gölgede bırakılması, ebelik hizmetlerinin aksaması ve ebelerin diğer sağlık hizmetlerine gönderilmesiyle bu sorunları yalnızca daha da kötüleştirdi.

Bunlar, ebelik işgücünü değerlendiren UNFPA, DSÖ, Uluslararası Ebeler Konfederasyonu ve ortaklar tarafından hazırlanan “2021 Dünya Ebelik Durumu Raporu” nun temel çıkarımlarından bazıları ve 194 ülkede sağlık kuruluşlarından sağlanan kaynaklardır.

Akut ebe açığı, önlenebilir ölümler için bile korkunç bir küresel bedel ödetmektedir. Geçtiğimiz Aralık 2020 ayında Lancet’te yayınlanan bu rapor için yapılan bir analiz, 2035 yılına kadar ebe tarafından sağlanan bakım hizmetlerinin tamamen sağlanmasının anne ölümlerinin yüzde 67’sini, yeni doğan ölümlerinin yüzde 64’ünü ve ölü doğumların yüzde 65’ini önleyebileceğini gösterdi. Yılda tahmini 4,3 milyon hayat kurtarabilir.

2014’teki son Dünya Ebelik Durumu Raporu’nda ortaya çıkan ve bu açığın nasıl giderilebileceğine dair bir yol haritası sağlayan alarmlara rağmen, son sekiz yılda ilerleme çok yavaş seyretti. Bu yılki rapordaki analiz, mevcut ilerleme hızlarında, durumun 2030 yılına kadar sadece biraz iyileşeceğini gösteriyor.

Cinsiyet eşitsizliği, bu büyük kıtlığın kabul edilmeyen bir itici gücüdür. Ebelik işgücünün yetersiz kaynak kullanımı, kadınların ve kızların cinsel sağlık ve üreme sağlığı ihtiyaçlarına öncelik vermeyen ve çoğu kadın olan ebelerin bu ihtiyaçları karşılamadaki rolünü tanımayan sağlık sistemlerinin bir belirtisidir. Kadınlar ebelerin yüzde 93’ünü ve hemşirelerin yüzde 89’unu oluşturmaktadır.

Ebeler sadece doğum yaptırmazlar. Aynı zamanda doğum öncesi ve doğum sonrası bakım ve aile planlaması, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları tespit etme ve tedavi etme ve ergenler için cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri de dâhil olmak üzere bir dizi cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri sağlarken aynı zamanda güven duyulan bir bakım sağlar ve kadın haklarını korurlar. Ebelerin sayısı arttıkça ve uygun bir ortamda bakım sağlayabildikçe, kadınların ve yenidoğanların sağlığı bir bütün olarak iyileşir ve tüm topluma fayda sağlar.

Ebelerin hayat kurtaran ve hayat değiştiren potansiyellerine ulaşabilmeleri için eğitim ve öğretimlerine, ebe liderliğindeki hizmet sunumuna ve ebelik liderliğine daha fazla yatırım yapılması gerekmektedir. Hükümetler ebelik için finansman ve desteğe öncelik vermeli ve ebeleri sağlık politikalarının belirlenmesine dâhil etmek için somut adımlar atmalıdır.

Ortakların bu konudaki açıklamaları;

Uluslararası Ebeler Konfederasyonu Başkanı Dr. Franka Cadée

“Özerk, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları olarak ebeler sürekli olarak göz ardı edilmekte ve görmezden gelinmektedir. Hükümetlerin, ebe liderliğindeki bakımın yaşamı geliştiren, hayat kurtaran etkisini çevreleyen kanıtları kabul etme ve SoWMy Raporu’nun tavsiyeleri doğrultusunda harekete geçme zamanı. ICM, bu güçlü bulguları ilerletmek ve ülke düzeyinde değişime ilham vermek için küresel ebe topluluğumuzun gücünden yararlanmaya kararlıdır. Ancak, karar vericilerin ve ebelere yatırım yapacak kaynaklara sahip olanların ve kadınların doğurduğu kaliteli bakımın taahhüdü olmadan bu çalışma mümkün değildir. ”

 

UNFPA İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem

“Dünyanın Ebelik Durumu Raporu, şu anda dünyanın cinsel, üreme, anne, yenidoğan ve ergen sağlık hizmetlerini sunmak için acil olarak 1,1 milyon daha temel sağlık çalışanına ihtiyaç duyduğu ve bu kayıp temel sağlık çalışanlarının yüzde 80’inin ebeler olduğu alarmını veriyor. Yetenekli, iyi eğitilmiş bir ebe, çocuk sahibi olan kadınlar ve aileleri üzerinde muazzam bir etkiye sahip olabilir – bu etki genellikle bir nesilden diğerine geçer. UNFPA’da, eğitimin güçlendirilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ebelik mesleği için liderlik rollerinin desteklenmesi için on yıldan fazla zaman harcadık. Bu çabaların işe yaradığını gördük, ancak daha fazla yatırıma ihtiyaçları var. ”

 

Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ Genel Direktörü:

“Ebeler, dünyanın her yerindeki kadınlar için doğum risklerini azaltmada hayati bir rol oynuyor, ancak çoğu COVID-19 salgını sırasında riske maruz kaldı. Pandeminin bize öğrettiği dersleri, ebeler ve diğer sağlık çalışanları için daha iyi destek ve koruma sağlayan politikalar uygulayarak ve yatırımlar yaparak öğrenmeliyiz. Bu rapor, DSÖ’nün iş yükünü desteklemek için veri ve kanıt sağlar.

Kaynak:

Birleşmiş Milletler Haber Bülteni, New York, 5 Mayıs 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir