2021 Nobel Fizik Ödülü “Küresel Isınma” konusuyla Japon, Alman ve İtalyan üç bilim insanına verildi.
Dünyanın en prestijli ödüllerinden Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor… 5 Ekim 2021 tarihinde Nobel Tıp Ödülü’nün kazananı açıklanırken bugün ise Nobel Fizik Ödülü’nün kazananları duyuruldu. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi ödüle layık görüldü
Nobel Fizik Komitesi Başkanı Thors Hans Hansson, “Bu yıl ödüllendirilen keşifler, iklim hakkındaki bilgilerimizin sıkı bir gözlem analizine dayanan sağlam bir bilimsel temele dayandığını gösteriyor” dedi.
2019’da Nobel Fizik Ödülü, Büyük Patlama’dan sonra evrenin evrimini açıklayan James Peebles ile bir güneş sistemi dışındaki gezegenin keşfi nedeniyle Michel Mayor ve Didier Queloz’a verilmişti.
2020’de ise kara delikleri araştıran Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez ödülü paylaşmıştı.
“İklim modellerinin temelini attı”
2021 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Manabe’nin çalışmalarının atmosferdeki karbondioksitin Dünya’nın yüzeyindeki sıcaklığı nasıl artırdığını gözler önüne serdiği belirtildi. Manabe’nin çalışmalarının şu an kullanılan iklim modellerinin temeli olduğu kaydedildi.
Ödülü Manabe ile paylaşan Hasselmann hakkında ise, “Nobel Ödülü kazanan Hasselmann, iklim ve hava durumu arasındaki bağlantıyı kuran modeli yarattı. Onun metodu atmosferin ısısının artmasının insanların yaydığı karbondioksit olduğunu ortaya koydu” açıklaması yapıldı.
“Bu keşif birçok alanda kullanıldı”
Parisi hakkındaki açıklamada ise, “1980 civarında, Parisi, düzensiz karmaşık materyaller arasında gizli bir düzen keşfetti. Onun keşfi, karmaşık sistemler teorisine büyük katkılarda bulundu. Bu keşif sayesinde sadece fizikte değil, matematik, biyoloji, nörobilim ve makine öğrenimi gibi alanlarda birçok şeyi öğrenmemizi sağladı” denildi.
Giorgio Parisi’nin çalışması için ise “Karmaşık sistemler rastgelelik ve düzensizlikle tanımlanır ve anlaşılmaları zordur” ifadesi yer aldı. İtalyan Parisi ise Roma Sapienza Üniversitesi’nde görevli.
10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 10 milyon TL) para ödülünün yarısının 1931’de dünyaya gelen Japon Manabe ve aynı yıl Almanya’da doğan Hasselmann’a verileceği belirtildi. Ödülün diğer yarısının ise 1948 yılında Roma’da doğan Profesör Parisi’ye verileceği kaydedildi.
90 yaşındaki Japon Manabe, ABD’deki Princeton Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Alman Hasselmann, Almanya’nın Hamburg kentindeki Max Planck Meteoroloji Enstitüsü’nde görev yapıyor.