2021 Nobel Kimya ve Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu.

2021 Nobel Kimya ve Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu.

2021 Nobel Kimya ve Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu.

Norveç Nobel Komitesi toplantıları Norveç Nobel Enstitüsü’nde düzenleniyor ve ödülü kazanan da burada ilan ediliyor. Ödül töreni, 1990 yılından beri Oslo City Hall’de yapılıyor.

Norveç Nobel Komitesi, 6 Ekim 2021 tarihinde verdiği kararla; 2021 Nobel Kimya Ödülü’nü Almanya’dan Profesör Benjamin List ve İskoçya’dan Profesör David MacMillan’a ve 7 Ekim 2021 tarihinde verdiği kararla; Nobel Edebiyat Ödülü’nü Tanzanya Zanzibarlı edebiyatçı Abdulrazak Gurnah’a verildiğini açıkladı.

2021 Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu.

Nobel Komitesi, 2021 Nobel Kimya Ödülü’nü Almanya’dan Profesör Benjamin List ve İskoçya’dan Profesör David MacMillan’a verildiğini açıkladı. İkili ödülü, moleküler (küçük parçacık) yapı oluşturmak için geliştirdikleri ‘asimetrik organokataliz’ aracı için aldı.

Almanya’dan Prof. Benjamin List ve İskoçya’dan Prof. David MacMillan

Dünyanın en prestijli ödülleri olan Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor… 2021 Nobel Kimya Ödülü’nü bilim insanları Benjamin List ve David W.C. MacMillan kazandı. David MacMillan, ABD’de Princeton Üniversitesi’nde, Benjamin List ise Almanya’da Köln Üniversitesi’nde kimya profesörü.

İkili ödülü, moleküler (küçük parçacık) yapı oluşturmak için geliştirdikleri ‘asimetrik organokataliz’ aracı için aldı.

İki bilim insanının geliştirdiği bu aracın, farmasötik araştırmalarında büyük etki yarattığına ve kimyayı daha “çevre dostu” hale getirdiğine işaret edildi.

Ödül, 2020’de “DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birleştirmeye olanak sağlayan ‘CRISPR/Cas9’ sisteminin geliştirilmesine katkılarından ötürü” Fransız mikrobiyolog Emmanuelle Charpentier ile Amerikalı biyokimyacı Jennifer A. Doudna’ya verilmişti.

Nobel Kimya Ödülü, 1901 ile 2020 yılları 112 adet ödül 185 ayrı bilim insanına verildi. Curie’ler, en başarılı “Nobel Ödülü ailesi” oldu. Marie Curie ve Pierre Curie’nin karı-koca ortaklığı 1903 Nobel Fizik Ödülü’nü çifte getirdi. Marie Curie, 1911 Nobel Kimya Ödülü’nü alarak ikinci kez Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Marie ve Pierre Curie’nin en büyük kızı Irène Joliot-Curie, kocası Frédéric Joliot ile birlikte 1935 Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.

2015’te Türk Bilim İnsanı Sancar kazanmıştı

1901’den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere verilen Nobel Kimya Ödülü’nü 2015’te Türk bilim insanı Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, “Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı” olmuştu.

2021 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

Nobel Edebiyat Ödülü’nü Tanzanya Zanzibarlı edebiyatçı Abdulrazak Gurnah kazandı. 7 Ekim 2021, Oslo, Norveç

Nobel Komitesi, 7 Ekim 2021 tarihinde yaptığı açıklamada: Nobel Edebiyat Ödülü’nü Tanzanya Zanzibarlı edebiyatçı Abdulrazak Gurnah’a verildiğini açıkladı. Gurnah’ın ödülü kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden dolayı aldığı ifade edildi.

Zanzibar adasında büyüyen, ancak 1960’ların sonunda İngiltere’ye mülteci olarak gelen Gurnah ödül ile birlikte verilen 1.14 milyon doların da sahibi oldu.

İsveç Akademisi, 2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü romancı Abdulrazak Gurnah’ın kazandığını açıkladı. Türkiye’de okuyucu kitlesi bulunan Gurnah’ın romanları İngilizce’nin yanı sıra Türkçe’ye de çevriliyor. Romanları arasında en çok bilinenleri ise ‘Deniz Kenarında’, ‘Terkediş’, ‘Son Hediye’ ve ‘Kumdan Yürek’.

Abdulrazak Gurnah kimdir?

1948 doğumlu Gurnah, 21 yaşında İngiltere’de yazmaya başladı. Swahili ilk dili olmasına rağmen, İngilizce onun edebi aracı oldu.

‘Cennet’ adlı romanı 1994’te Booker Ödülü için kısa listeye alınan Gurnah, Kent Üniversitesi’ nde profesör olarak görev alıyor.

Türkiye’den Orhan Pamuk kazanmıştı

İsveç Akademisi, bu yıl Edebiyat Ödülü kazanan kişinin 1 milyon 140 bin dolar (yaklaşık 10 milyon 110 bin TL) ile de ödüllendirileceğini açıklamıştı.

Nobel Edebiyat Ödülü, şu ana kadar 113 defa 117 kişiye verildi. Diğer Nobel ödüllerinde, ortak çalışmaların daha fazla olması nedeniyle ödül paylaşımı daha yaygınken, Edebiyat dalının doğası gereği ödül paylaşımı sadece 4 defa gerçekleşti. Ünlü ABDli şarkıcı Bob Dylan, büyük Amerikan şarkı geleneği içinde yeni şiirsel ifadeler yarattığı için 2016’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü almıştı.

Geçmişte Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan isimler arasında Winston Churchill (1953), Ernest Hemingway (1954), Albert Camus (1957), John Steinbeck (1962), Jean-Paul Sartre (1964) Gabriel Garcia Marquez (1982) ve Toni Morrison gibi romancılar, Pablo Neruda, Joseph Brodsky ve Rabindranath Tagore gibi şairler ve Harold Pinter, Eugene O’Neill gibi oyun yazarları da bulunuyor.

2020 yılında ödülü Amerikalı şair Louise Gluck kazanmıştı.

2006 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü’nü Orhan Pamuk kazanmış ve Nobel ödülünü alan ilk Türk vatandaşı olmuştur.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir