2040’a dek Dünya’yı Değiştirecek 55 Trend.
Mucizeler çağında yaşıyoruz. Geçmişin mucizeleri birer birer gerçek oluyor. Hayatta kalmak istiyorsan onlara yetişsen iyi olur.
Merhaba hakikati arayan kıymetli dostum,
Yeni bir haftalık bültenle de daha birlikteyiz ve yorucu bir haftanın ardından harika bir hafta sonu geçirmeni diliyorum.
2 yıl önce, Amerika’nın Orta Batı bölgesindeki ilkokul 1. sınıf öğrencilerine yönelik okulda bir öğretmenin yürüttüğü basit bir anketle karşılaştım. Öğrencilere basit bir soru sorar; hayalinizdeki iş nedir?
Pek çok öğrenci hemşire, itfaiyeci, polis, sürücü, öğretmen ve diğer ortak işler olarak karşılık verirken yalnızca birkaç öğrenci farklı yanıt veriyor. Bir öğrenci astronot olmaktan bahseder.
Bir diğeri astronot olmayı hayal ediyor. Diğer ikisi genetik mühendis olmak istediklerini söyler.
Bu benim için oldukça şok edici oldu çünkü bildiğimiz dünya değişiyor ve önümüzdeki 20 yıl içinde bir daha asla eskisi gibi olmayacak.
Bu 1. sınıf öğrencilerinin hayalini kurduğu işlerin çoğu önümüzdeki 20 yıl içinde ortadan kalkacak. Yakın tarihli bir rapor, mevcut işlerin yaklaşık % 85-90’ının yapay zekâ tarafından yapıldığını ve bunun önümüzdeki 20 yıl içinde % 40-45’e düşeceğini söylüyor. Bu, yapay zekâya çok fazla sayıda işi kaybetmek anlamına gelir.
Hemen endişelenmeyin; Yeni teknolojilerin ayrıca küresel olarak 100-150 milyon yeni iş yaratması ve kaybedilen işleri telafi etmesi de bekleniyor. Şüpheniz varsa, bazı rahatlatıcı gerçekleri sizinle paylaşmama izin verin.
Eski yazıtlar, çiftçilerin ilk sabanın icadından endişe duyduklarından bahseder. Çiftçiler işlerini kaybetme endişesi içindeydiler ama bu icattan da yararlandılar ve çiftliklerini büyüttüler.
100 yıl önce ruhani koç veya spor koçu gibi bir iş var mıydı? Kesinlikle hayır. İnsanlar öyle bir hayalden bahsetsen sana gülerdi.
Seri üretim yöntemleriyle 2. sanayi devrimi hâlihazırdaki işleri sona erdirmedi. Bunun yerine, daha düşük maliyetle daha fazla üretimi mümkün kıldı. Geçmişte yalnızca kralların ve aristokratların erişebildiği mal ve hizmetlere erişim sağladı. Bu değişim, büyüyen bir ekonomiye ve tüm dünyada ticaretin yükselmesine neden oldu. Ancak en zengin ile en fakir arasındaki uçurumu da genişlettiği aşikârdır. Bunu bir şekilde çözmemiz gerekiyor.
Mesajımın açık olduğunu düşünüyorum. Zaten içinde olduğumuz değişimi ve bizi nereye götüreceğini anlamamız gerekiyor. Bu nedenle önümüzdeki 20 yılda dünyayı değiştirecek 55 trendin bir listesini derledim ve bunları 6 kısıma ayırdım.
Bu liste tüm cevapları içermiyor. Sadece düşünmeniz, öğrenmeniz, sorgulamanız ve değişimin sert rüzgârlarına hazırlanmanız için size bazı yeni ve taze fikirler vermek istiyorum.
O zaman başlayalım.
Siyaset ve Güç
- Brexit ve diğer birkaç değişiklik Avrupa Birliği’ni yeniden şekillendirecek,
- Tek kutuplu dünya, güç ve siyaset satranç oyununda Çin ve Rusya ile çok kutuplu bir dünyaya dönüşecek.
- Ticaret savaşları, petrol, su, ticaret yolları ve daha fazlası gibi sınırlı küresel kaynakları kontrol etme mücadeleleri hayatımızın bir parçası olacak.
- Bir Çin projesi olan yeni İpek Yolu, daha önce olmadığı gibi Uzakdoğu ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak ve etrafındaki tüm ülkeleri ve şubelerini dönüştürecek.
- Birçok hükümet, gelişmiş gözetim sistemleri ve hatta insanlar üzerinde çip kullanımı nedeniyle daha otokratik olma eğiliminde olacaktır.
- Kapitalizm, evrensel gelir, daha iyi sağlık sigortası kapsamı ve girişimciliği artırmak için gelişmiş finansman ile daha sosyal bir finansal sisteme dönüşecek.
- Yeni bir küresel rezerv para, sosyal kapitalizmin bir sonucu olarak dünyaya hâkim olacak.
- Gelişmiş ve teknolojik olarak gelişmiş ülkeler arasındaki teknolojik farklılıklar, güç elitlerinin yükselmesine neden olacaktır. Son 10 yıllık Davos raporlarına bakarsanız zaten durum böyle. Dünya servetinin yarısına 60’tan az kişi sahip ve bu kişiler tarafından yönetiliyor. Son rapora göre artık bu sayı 8’e yükseldi. Yani küresel servetin yarısı 8 kişinin elinde. G10 ülkeleri dünyadaki zenginliğin çoğuna sahip.
- Dalga demokrasi dalgası, küçük bir elit grubunun yararına güç ve kontrol elde etmek için demokrasinin yozlaşmış kullanımına bir yanıt olarak yükselecek.
- Buzulların erimesi ile Antarktika’nın kolonileştirilmesi.
- Son 50 yılda işlevsiz hale gelen DSÖ, BM gibi küresel kuruluşların reformu.
- Batının dev kurumsal şirketleri Uzakdoğu’da yeni gelişen şirketler nedeniyle güçlerini
Yaşamda Teknoloji
- Kendi kendine giden arabalar ile araba sürmek tarihe gömülecek. Hatta araba paylaşım modelleriyle araba sahipliği ortadan bile kalkabilir.
- Sanal ve artırılmış gerçeklik ile seyahat etmeden dünyayı gezebilecek ve hatta beyne yerleştirilmiş çiplerle o mekanı gerçek gibi hissedebileceksiniz. Bu teknoloji ile uzaktaki bir kişiyle yanındaki gerçek bir kişiyle iletişim kuruyor gibi 5 duyunuzu (kokudan emin değiliz henüz) birebir hissederek yan yanaymış gibi görüşebileceksiniz.
- Daha düşük maliyetle 3-D basılmış gıdalar hayvanları öldüren ve doğayı katleden beslenme modelimizi değiştirecek.
- 3D baskılı organlar, kaybolan ve işlevsiz vücut parçalarının değiştirilmesine olanak sağlayacak.
- 5G teknolojisi ile dünyanın her yerinde 7/24 internet erişim olacak.
- Neuralink gibi sistemlerle insan ve makine entegrasyonu ile Endüstri 5.0 devrimi gelecek.
- Kripto para birimlerinin yükselişi ve bunları önlemek için ekonomik savaşlar olacak.
- Arabalar, evler vb. paylaşılan kaynaklarla minimalist bir yaşam.
- Cloud (bulut) teknolojisinin yükselişi.
- Zihin aktarım teknolojisinde gelişmeler (Avatar 2045 Projesi).
- Bellek aktarım teknolojileri.
- Büyük veri analizi, veri toplamadan daha önemli olacaktır.
- Ayna dünyaları, oyun oyuncularının gerçek hayattaki sahnelerde oyun tasarlamasını sağlayacak. Gelişmiş artırılmış gerçeklik ile desteklenirse, bu teknoloji bilinen iletişim ve seyahat yöntemlerinin yerini alabilir.
- Organik çipler silikon bazlı çiplerin yerini alacak.
- CRISP teknolojisine sahip önceden tasarlanmış çocuklar.
- Sentetik insan genomu.
- Gökdelenlerde daha az su ve toprakla dikey tarım.
Toprak Ana, GAIA
- Küresel ısınmanın bir sonucu olarak 2030’da küresel ortalama ısının 2 santigrat Celcius artması. Bu eşiğin aşılması geri dönülmesi zor iklim felaketlerinin yaşandığı bir dönemin habercisi olacaktır.
- Dünyadaki çocukların % 25’inin temiz su kaynaklarına erişimi olmadığı için su kıt hale gelecek.
- Yeşil enerji yakıtın yerini alacak.
- Dünyanın manyetik kutuplarının yer değiştirmesi ihtimali.
- Schumann’ın rezonansındaki artış devam edecek. Tarihte 7,83 Hz idi ve son zamanlarda 12-13 Hz civarında ve hala artmakta.
- Kutuplardaki buzulların erimesi ile deniz seviyesinin yükselmesi.
Psikoloji, Bilinç ve Kültür
- Transhumanizm neticesinde teknolojik olarak gelişmiş ve de başkalaşmış insanlar.
- Bölgesel gerilimler, savaşlar ve mücadelelerden kaçarak daha iyi yaşam koşulları arayan insanlar nedeniyle ülkeler arasında artan hareketlilik.
- Semavi Dinler ve diğer inanç sistemlerindeki yozlaşmış dini liderlerden bıkan insanların deizme daha fazla yönlenmesi.
- Artan sayıda boşanmalar ve azalan evlilikler bildiğimiz aile yapısını değiştirecek ve bozacak.
- Ortalama yaşam süresi 100 yılı aşacak.
- Emeklilik yaşı 85 olacak.
- Liderlik rollerinde ve iş dünyasında olan çoğu insan, zihinsel ve ruhsal olarak X nesli ve baby boomers’dan çok farklı olan Y ve Z nesillerinden insanlardan oluşacak. Bu da insana ve insanlığa hizmet et etmeyen eski ve köhne düzenlerin değişmesi demek.
Uzayın Keşfi
- Mars’a ilk insanlı yolculuk ve kolonizasyonunun başlangıcı.
- Asteroit madenciliği başlayacak. Asteroitlerdeki altın miktarı, Dünya’da mevcut olandan daha fazla.
- Girişimciler uzayın keşfinde öncülüğü yapılmamış ve denenmemiş yöntemleri kullanarak daha fazla ele alacaklar.
- Güneş sistemi içinde insan yaşamını destekleyecek yeni koloni arayışı Satürn ve Jüpiter’in uydularında, özellikle çok kalın bir buz tabakasıyla kaplı ve altında bir okyanus bulunan Europa ve Euclaides’de başlayacak.
- Uzay keşfinde yeni tahrik sistemlerinin kullanılması uzay yolculuğunu hızlandırıyor.
- Bir insanlı üssün ilk kuruluşlarına şahit olacağız.
- Dünyanın yörüngesinde ve belki de ayda ilk turizm girişimleri başlayacak.
- Her biri 100 milyon ila 400 milyon arasında değişen 2 trilyon galaksi barındıran bir evrende dünya dışı canlılarla ilk karşılaşmalar kuvvetle muhtemel.
İş Hayatı
- Yapay zekânın yükselişi, insanlar tarafından yürütülen mevcut işlerin çoğunu bitirecek. Bununla birlikte, yeni işler açılacak, boşluğu telafi edecek ve hatta daha fazlası olacak.
- Yaşadığınız ülkeden bağımsız olarak uzaktan çalışmak artık mümkün olacak ki bu da global bir vergilendirme sistemi ihtiyacını doğuracak.
- Daha az insan müdahalesi gerektiren dijital fabrikalar ile daha yalın, kolay, ucuz ve hızlı üretim gerçekleşecek.
- Daha yalın organizasyon şemalarında ve kendi başına karar alabilen ekipler çalışma kültürlerine hâkim olacak.
- Çeşitlilik tüm dünyada hâkim olacak
Yukarıdaki liste, bizi zaten tam hızda başlamış olan yeni insan uygarlığı çağına hazırlama girişimi. Problem çözme teknikleri eğitiminde ölçmediğimizi geliştiremeyeceğimizi söylemek yaygındır. Benzer şekilde, farkında olmadığımız şeye hazırlanamayız.
Kendinize ve sevdiklerinize değişimin sert rüzgârlarında başarılı olmak istiyorsanız siz de okuyun, araştırın, anlayın ve zaten başlamış olan değişimin bir parçası olun.
Kenan Kolday
Bilgelik Okulu Kurucusu, Bilim Kurgu & Fantastik, Edebiyat, Roman kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.