24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü Etkinlikleri…

24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü Etkinlikleri…

Birleşmiş Milletler (BM) 75 yıldır barış için çalışıyor

BM Günü, BM Şartı (Kuruluş Anlaşması)’nın, 24 Ekim 1945 tarihinde yürürlüğe girmesinin 75. Yıldönümüne işaret ediyor. Bu kurucu belgenin, aralarında BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi (ABD, Rusya, Birleşik Krallık –İngiltere-, Fransa ve Çin) üyesinin de bulunduğu imzacıların çoğunluğu tarafından onaylanmasıyla Birleşmiş Milletler resmen kurulmuş oldu.

Birleşmiş Milletler’ in meşruiyetine, toplayıcı gücüne ve normatif etkisine sahip başka bir küresel kuruluş yoktur. Bugün, tüm ülkelerin bir araya gelmesi, birleşmiş ulusların vaatlerini yerine getirmesi için aciliyet nadiren daha büyük olmuştur.

24 Ekim, 1948’den beri Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanıyor. 1971’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, günün Üye Devletler tarafından resmi tatil olarak kutlanmasını tavsiye etti.

75. yıldönümü

2020 yılı, Birleşmiş Milletler ve kuruluş Anlaşmasının 75. yıldönümünü kutlamaktadır. Bu yıldönümü, dünya için ciddi ekonomik ve sosyal etkilere sahip Covid-19 salgını nedeniyle eşi görülmemiş bir küresel sağlık krizi ile birleşen büyük bir yıkım zamanında geliyor. Ama aynı zamanda mücadele zamanlarının olumlu değişim ve dönüşüm için bir fırsat haline gelebileceğini de hatırlatıyor.

Üye Devletler, Birleşmiş Milletler’in 75. yılını anmak için 21 Eylül 2020’de üst düzey bir etkinlik düzenlediler ve burada zorluklarımızın birbiriyle bağlantılı olduğunu ve ancak yeniden canlandırılmış çok taraflılık yoluyla çözülebileceğini yeniden doğruladılar ve kabul ettiler.

2020 Yılı Kutlamaları

BM yıllık konseri

İtalyan sanatçı Roberto Bolle

BM Gününü kutlamak için, Genel Kurul Salonunda genellikle yıllık bir konser düzenlenir.
Bu yıl, Covid-19 salgını nedeniyle, konser 22 Ekim 2020 Perşembe günü saat 12.00’de (New York yerel saati) Genel Kurul Salonunda önceden kaydedilecek ve gösterilecektir .

İtalya Misyonu sponsorluğunda “Reimagine, Rebalance, Restart: Paylaşılan insanlığımız için bir araya gelmek” temalı konserde Roberto Bolle’ın yer aldığı ve diğer dünya standartlarındaki etoiles ve Orkestra of Teatro alla Scala’nın eşlik ettiği bir performans yer alacak. Programın tamamı İtalya Milano’daki La Scala Tiyatrosu’nda kaydedildi. Birleşmiş Milletler Günü Konseri için özel olarak küratörlüğünü yapılan bir dizi klasik, modern ve yeniden tasarlanmış dans gösterilecektir.

Sanat ve kültür, bizi birbirine bağlayarak ve ortak anlayış yaratarak, gerçek dayanışmanın ortaya çıkabileceği verimli bir zemin yaratır. Bu ruhla, müzik ve dans, şimdiki ve gelecek nesiller için birlikte tasarlanıp inşa edilecek “yeniden dengelenmiş” bir dünyayı yeniden hayal etmemize yardımcı olabilir. BM’nin 75. yıldönümünün önemini vurgulayan ve salgının deneyimini yansıtan 2020 BM Günü performansı, işbirliğine, çok taraflılığa ve küresel dayanışmaya olan kolektif bağlılığımızı yakalamak için müziğin ve dansın gücünden yararlanacak.

Birleşmiş Milletler Günü Konseri performansı CANLI olarak BM Web TV (webtv.un.org ), YouTube’daki BM Kanalı , Facebook ve Twitter’da yayınlanacaktır.

BM Avrupa Bilgi Merkezi (UNRIC)’nin bir girişimi olan BM’yi maviye boya…

Birleşmiş Milletler ‘in 75. yıldönümünü anmak için, BM Batı Avrupa Bölgesi Bilgi Merkezi (UNRIC), Genel Sekreter’in Anma Günü Özel Danışmanı Fabrizio Hochschild’in desteğiyle  “Avrupa’yı Birleşmiş Milletler Mavisine Dönüştür” girişimi başlattı.

Bu Avrupa kampanyası için, Birleşmiş Milletler’in kurucu üyelerinin çoğunun bulunduğu bir kıtada, 180’den fazla Avrupa’nın ikonik binası (anıtlar, köprüler, müzeler ve diğer simge yapılar) – Birleşmiş Milletler’in resmi rengi – mavi renkte aydınlatılacak. Girişim, küresel vatandaşları birleştirmek için sembolik bir çabadır; evrensel barış, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları dilini teşvik etmek. #EuropeTurnsUNBlue ve # UN75 hashtag’lerini kullanarak sosyal medyadaki sohbeti takip edebileceksiniz.

“Avrupa BM’yi Maviye Çeviriyor” girişimi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İstediğimiz gelecek, ihtiyacımız olan Birleşmiş Milletler

Covid-19 salgını bize en güçlü şekilde birbirimizle yakından bağlantılı olduğumuzu ve yalnızca birlikte çalışarak ve dayanışma içinde gelecekteki salgınlara ve diğer küresel zorluklara karşı direnç geliştirebileceğimizi hatırlattı.

Ocak 2020’de Genel Sekreter, anketler ve diyaloglar yoluyla insanlara gelecekle ilgili umutları ve korkularının yanı sıra uluslararası işbirliği önceliklerini soran küresel bir konuşma başlatmıştı.

Bu Küresel Diyalog bulguları, BM’in 75. yıl dönümü kutlamaları süresince dünya liderleri tarafından ileriye dönük benimsenmesi gerekli durumları dikkate alınmasını sağlamıştır. Bildiri, hükümetler arası bir süreç yoluyla, “İstediğimiz gelecek, ihtiyacımız olan Birleşmiş Milletler: çok taraflılığa olan toplu bağlılığımızı yeniden teyit etme” teması altında müzakere edilmiştir.

Tarih ve kilometre taşları

Birleşmiş Milletler Şartı, 26 Haziran 1945’te 50 ülkenin temsilcileri tarafından imzalandı ve 24 Ekim 1945 tarihinde yürürlüğe girdi. Konferansta temsil edilmeyen Polonya, daha sonra imzaladı ve ilk 51 Üye Devletten biri oldu.

Birleşmiş Milletler Şartı’ nın Çin, Fransa, Sovyetler Birliği, Birleşik Krallık (İngiltere), Amerika Birleşik Devletleri ve diğer imzacıların çoğu tarafından onaylandığı 24 Ekim 1945’te resmen ortaya çıktı. “Birleşmiş Milletler” adı, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından icat edilmiş ve ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler tarafından 1 Ocak 1942 tarihli Deklarasyon’ da kullanılmıştır.

Birleşmiş Milletler hakkında detaylı bilgi için bağlantıyı tıklayınız

Kaynakça: 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir