76. Dünya Sağlık Asamblesinde, Türkiye’nin BM Daimî Temsilcisi Güven Begeç konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 1948 yılında kuruluşundan günümüze her yıl düzenli olarak İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan Dünya Sağlık Asamblesi, bu yıl da 21-30 Mayıs 2023 tarihleri arasında 76. Kez Cenevre’de bir araya geldi. Türkiye heyetleri aralıksız olarak her toplantıya katıldı. Ülkemizi temsilen Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte oluşturduğu ve Heyet Başkanlığını BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimî Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç’in yaptığı “76. Dünya Sağlık Asamblesi”, 194 ülke temsilcilerinin katılımı ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimî Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç’in, 76. Dünya Sağlık Asamblesi’nde tüm delegelere 22 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı konuşmada; “75 yılda Türkiye ile DSÖ arasındaki ilişki hem güçlendi hem de genişledi.” dedi.
“Bu 75 yılda Türkiye ile DSÖ arasındaki ilişki hem güçlendi hem de genişledi. DSÖ’nün varlık gösterdiği alanlara ev sahipliği yapıyoruz ve çalışmalarına aktif katkıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullanan Begeç, Türkiye’deki depremler sonrasında gösterilen dayanışma ve verilen destek için DSÖ ile üyelerine teşekkürlerini iletti.
Bu depremlerden uluslararası toplum için de alınacak dersler olduğunu kaydeden Begeç, “Uluslararası mukabele mekanizmamızın eksikliklerini daha net görmeliyiz.” dedi.
Begeç, Covid-19’un artık küresel anlamda halk sağlığı acil durumu olmadığını ancak Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün gözden geçirilmesi, pandemi anlaşması müzakere süreci ve yeni bütçe yapılanması konularındaki ivmenin kaybedilmemesi gerektiğini aktardı.
Begeç, “Bu alanlara odaklanırken bulaşıcı olmayan hastalıklar ve tütün kontrolü gibi diğer önemli konuların da göz ardı edilmemesi gerekir.” ifadesini kullandı.
Son dönemde DSÖ’nün çalışmalarının uluslararası siyasi meselelere daha açık hale geldiğine dikkati çeken Begeç, DSÖ’nün mutabakat kültürü ile DSÖ Anayasası’ndaki temel ilkelerin muhafazasının önemini vurguladı.
===
76. Dünya Sağlık Asamblesinde Gündemi ilgilendiren DSÖ’nün 2024-2025 bütçesi ile Covid-19 sonrası ortaya çıkabilecek salgın hastalıklar konuları da görüşüldü
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2024-2025 bütçesinin yüzde 20 artırılmasının üye ülkelerce taahhüt edildiği bildirildi.
DSÖ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, İsviçre’nin Cenevre kentinde devam eden 76. Dünya Sağlık Asamblesi (WHA) kapsamında DSÖ’nün bütçesi ele alındı.
Üye ülkeler, üyelik ücretinde yüzde 20 artış taahhüdünde bulunarak DSÖ’nün 2024-2025 Program Bütçesi’ni kabul etti. Bu program için sağlanacak bütçenin 6,83 milyar dolar olması kararlaştırıldı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, üye ülkelere bu karara verdikleri güçlü destek ve DSÖ’ye duyulan güven için teşekkür etti.
Üyelik ücretlerindeki yüzde 20’lik artışın, geçen yıl gerçekleştirilen 75. WHA’de kabul edilen bir taahhüt olduğu hatırlatılırken, hesap verebilirlik, yönetişim ve finansmana ilişkin reformları kapsayan DSÖ’nün sürdürülebilir finansmanıyla bağlantılı diğer tavsiyelerin de daha ayrıntılı olarak 76. WHA’de ele alınacağı kaydedildi.
===
DSÖ: Covid-19’dan daha ölümcülüne hazır olun
Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yeni pandemilere karşı uyarı geldi. Örgüt, Dünyanın Covid-19’dan daha ölümcül pandemilere hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.
Dünya genelinde hükümetler Covid-19’dan daha ölümcül pandemilere hazır olmalı. Bu uyarı, Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Gebreyesus tarafından Cenevre’de 76’ncısı düzenlenen “Dünya Sağlık Asamblesi’nde dile getirildi.
Tedros hükümetlere olası pandemilere karşı önlem alma çağrısı yaptı.
“Başka bir varyantın ortaya çıkması ya da daha ölümcül başka bir patojenin yeni pandemilere yol açması ihtimali ortadan kalkmadı.” dedi.
DSÖ Genel Direktörü Covid-19 pandemisinde dünyanın, yaşadığı panikten ders alması gerektiğini söyleyerek uluslararası işbirliğinin artırılmasıyla ortak tehditlere ortak yanıtlar verilmesinin önemine dikkat çekti.
DSÖ, Mayıs ayı başında Covid-19’un küresel sağlık acil durumu teşkil etmediğini duyurmuştu.
Cenevre’de 21030 Mayıs 2023 tarihleri arasında 10 gün boyunca sürecek Dünya Sağlık Asamblesi’ne 194 üye ülkeden temsilciler katılıyor.
Dünyanın gelecekte karşı karşıya kalabileceği sağlık riskleri masaya yatırılıyor. Bunlara karşı alınabilecek önlemler tartışılıyor.
Haber Bekir Metin, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Eski Temsilcisi, 25 Mayıs 2023