78. BM Genel Kurul’unda, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması.

78. BM Genel Kurul’unda, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması.

ABD Başkanı Joseph Biden 19 Eylül 2023 tarihinde 78. BM Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada; “BM’nin temelini oluşturan toprak bütünlüğünün ve insan haklarının kolektif olarak savunulması gerektiğini; Birlikte durduğumuzda her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğiz” dedi.

Ancak üst üste bu yıl da BM Genel Kurulu’ndaki yıllık tartışmanın, Kiev’e güçlü desteğini ifade ederek, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı provokasyon olmaksızın getirdiği yasadışı bir fetih olan savaşın gölgesi tarafından karartıldığını” söyledi.

“Bu savaşın sorumluluğunu tek başına Rusya taşıyor… ve bunu derhal sona erdirme yetkisine sahip” diye vurgulayan Erdoğan, “Ukrayna’nın bölünmesine izin verirsek” herhangi bir ulusun bağımsızlığının güvende olup olmadığını sordu.

ABD’nin, dünya çapındaki müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte, egemenliğini savunurken Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve özgürlükleri yanında durmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Bugün bu saldırganlığa karşı durmalı ve yarın diğer olası saldırganları caydırmalıyız” dedi.

“Bu sadece Ukrayna’nın geleceğine değil, her ülkeye yapılan bir yatırımdır.”

Tarihin bükülme eğrisi

Başkan Biden, yakın zamanda Vietnam’a yaptığı bir geziyi hatırlatarak, bir ABD Başkanının acı dolu bir savaş mirasının ardından Hanoi’de durarak karşılıklı taahhütlerini duyurmasının “düşünülemez” olacağını söyledi.

“Tarihimizin geleceğimizi belirlemesine gerek yok” dedi. “Uyumlu bir liderlikle rakipler ortak olabilir, büyük zorluklar çözülebilir ve derin yaralar iyileşebilir. Birlikte durmayı seçtiğimizde tarihin yayını bükme gücü elimizdedir.”

‘Bizim geleceğimiz sizinkine bağlıdır’

ABD, tüm insanlar için daha güvenli, daha müreffeh, daha eşitlikçi bir gelecek arıyor çünkü “bizim geleceğimizin sizinkine bağlı olduğunu biliyoruz” dedi. “Hiçbir ulus günümüzün zorluklarıyla tek başına başa çıkamaz.”

Yeni zorluklarla başa çıkabilmek için eski kurumların güncellenmesi, Güvenlik Konseyi reformu ve gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlar gibi konuların ele alınması için her zaman dahil edilmeyen bölgelerden liderlik getirilmesi gerekiyor.

“Bizi ilerletmek için yirmi birinci yüzyılın sonuçlarına şiddetle ihtiyaç var” dedi. “Bu, tam bu odada Birleşmiş Milletler ile başlıyor.”

BM’nin barışı korumaya ve çatışmayı önlemeye devam etmesi gerektiğini ve ayrıca yapay zekâ (AI) dahil olmak üzere yeni ortaya çıkan teknolojilerin faydalarını ve zorluklarını yönetmesi gerektiğini söyledi.

Bölgesel ilişkiler

Bölgelerde devam eden gelişmelere dikkat çekerek, İsrailliler ve Filistinliler için iki Devletle adil ve kalıcı bir barışı destekleme çabalarına dikkat çekti. ABD’nin Çin ile ilişkilerine dönerek, Washington’un ikili rekabeti “sorumlu bir şekilde yönetmeye” çalıştığını, böylece çatışmaya yol açmayacağını söyledi ve Pekin’le “ayrılma değil, riskten arındırma taraftarıyız” dedi.

İklim krizi

Dünyanın hâlâ fosil yakıtlara bağımlı olduğu bir dönemde, tarihi kuraklık ve su baskını ile birlikte Libya’daki trajik sel felaketine işaret eden iklim krizinin ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi.

ABD ise yönetiminin başlangıcından bu yana, yeni yasalar ve girişimler de dahil olmak üzere bu tehdidi varoluşsal bir kriz olarak ele aldı.

Joe Biden, “Bu yıl toplu olarak 100 milyar dolar toplamak için Paris Anlaşması kapsamında verilen iklim finansmanı taahhüdünü yerine getirme yolunda ilerliyor:” dedi ve şöyle devam etti: “Ancak kamu ve özel sektöre, özellikle de çok az katkıda bulunan yerlere daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor” ifadesinde bulundu.

Küresel hedefler

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) konusunda küresel ilerlemeyi hızlandırmak için “hepimizin daha fazlasını yapması gerekiyor” dedi ve Washington’un kararlılığının sözünü verdi.

Güvenlik konularında, ABD’nin 2023’te son kimyasal silah stokunu da imha ettiğini söyledi. Bu arada Rusya’nın uzun süredir devam eden silah kontrol anlaşmalarını “parçaladığını” da sözlerine ekledi.

Kuzey Kore’nin Güvenlik Konseyi kararlarını sürekli ihlal etmesini kınayan Biden, çözülmemiş sorunların çözümü için diplomasiyi teşvik etti. Tahran’ın bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit eden istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine ilişkin ise “İran asla nükleer silah edinmemelidir” dedi.

Güç ‘bizim elimizde’

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 75 yıl önce kabul edildi ancak ayrımcılıkla mücadele konusunda hâlâ dikkat edilmesi gerekiyor.

Ancak ortaklıklar ve kolektif umut yoluyla herkes için daha güvenli, daha sürdürülebilir bir dünya yaratma gücünün “bizim elimizde” olduğunu söyledi.

“Tarihin bu dönüm noktasında, kendimize ve birbirimize verdiğimiz sözleri yerine getirip getirmediğimize göre yargılanacağız” dedi.

Biden, “BM’nin ilkelerini savunmak için yapılması gerekeni yapma cesaretini kendi içimizde bulacak mıyız?” diye sordu. “Bu sorunun tek bir cevabı var. Yapmalıyız ve yapacağız. Gelin bu çalışmayı birlikte yapalım. Tarihin yayını dünyanın iyiliği için bükelim. Bunu yapmak bizim elimizdedir” ifadesinde bulundu.

ABD Başkanı Joseph Biden’ın konuşması (New York, 78. BMGK Toplantısı)

Kaynak: BM Haberleri, New York, 20 Eylül2023

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir