
78. BM Genel Kurulu’nda; Almanya Şansölyesi Olaf Scholz konuştu.
Alman lider BM Genel Kurulu’na, günümüzün küresel çatlaklarını onarmak için cesaret gerektiğini söyledi.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz 19 Eylül 2023 tarihinde, 78. BM Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada; Giderek birbirine bağımlı hale gelen bir dünyada “Barış politikasının kendi kapımızın önünde durmaması gerektiğini” vurguladı.
Bu nedenle gündemin ülkeler arasında daha az değil daha çok işbirliği olduğunu ifade etti.
“Bugün, her zamankinden daha derin çok özellikle boşlukları dolduracak cesarete, yaratıcı enerjiye ve iradeye ihtiyacımız var” dedi.
Çok kutuplu bir dünya
Şansölye Scholz, modern dünyanın artık Soğuk Savaş dönemindeki gibi sadece iki süper güç etrafında dönmediğini, birden fazla güç ve etki merkezinin bulunduğunu belirtti.
“Çok kutupluluk normatif bir kategori değil, günümüz gerçekliğinin bir tanımıdır” dedi.
Bu çok kutuplu dünyaya yön vermede Birleşmiş Milletlerin önemini vurgulayarak, Birlrşmiş Milletler Anayasası (Şartı)’nın değerlerine dayanarak, tüm uluslar için evrensel temsil ve egemen eşitlik hedeflerine hitap edecek şekilde benzersiz bir konuma sahip olduğunu söyledi.
Sayın Scholz, G7, G20 veya BRICS gibi diğer grup ve blokların, uluslararası fikir birliğine varmak açısından ne kadar önemli olsalar da temsil edilmelerinde BM ile aynı evrenselliğe sahip olmadıklarını ekledi.
İklim eylemi
Alman lider konuşmasında ayrıca, dünyanın en önemli sorunlarından biri olarak antropojenik iklim değişikliğini ele almanın aciliyetinin altını çizdi.
Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin sorumluluklarına vurgu yapan Sayın Scholz, iklim değişikliğiyle mücadelede sanayileşmiş ülkelerin önemli bir sorumluluk taşıdığını ancak gelişmekte olan birçok ülkenin de küresel emisyonlara önemli katkılarda bulunduğunu kaydetti.
Dubai’de düzenlenecek olan COP28 iklim konferansında net hedeflerin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Başkalarını beklemek yerine, Paris iklim hedeflerine ulaşmak için hep birlikte daha fazlasını yapmalıyız” diye çağrıda bulundu.
Reformlara ihtiyaç var
Şansölye Scholz ayrıca birçok ülkenin karşılaştığı borç krizi ve iklim eylemi ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi önemli küresel kamu malları için kaynakların harekete geçirilmesi ihtiyacı ışığında çok taraflı kalkınma bankalarında reform yapılması gerektiğine de dikkat çekti.
Almanya’nın ise bu değişiklikleri aktif olarak savunduğunu ve Dünya Bankası’na 305 milyon avroluk çığır açıcı bir yatırım da dahil olmak üzere önemli destek sözü verdiğini ve iki milyar avronun üzerinde ek kredinin kilidini açmasının beklendiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler ile ilgili olarak Sayın Scholz, Örgütün teknolojik yenilikleri ortak çıkar için kullanmak da dahil olmak üzere gelecekteki zorluklara uyum sağlaması gerektiğini belirtti.
Yapay zekanın sorumlu kullanımına ilişkin küresel tartışmalar yapılması çağrısında bulundu ve BM’nin, özellikle Güvenlik Konseyi’nin oluşumunda, çok kutuplu bir dünyayı yansıtacak şekilde temsilinin güçlendirilmesi ihtiyacını vurguladı.
Barış birçok kişinin hayalidir
Şansölye Scholz, dünya çapında birçok kişi için barışın uzak bir hayal olduğunu kaydetti.
“Rusya’nın saldırganlık savaşı sadece Ukrayna’da değil, büyük acılara da yol açtı. Enflasyon, artan borçlar, gübre kıtlığı, açlık ve artan yoksulluk nedeniyle dünyanın her yerinde insanlar sıkıntı çekiyor” dedi ve ekledi:
“Bu savaş dünya çapında dayanılmaz sonuçlar doğurduğu için dünyanın barış arayışına dahil olması doğru ve yerindedir.”
Açıklamanın tamamı burada mevcuttur
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz konuşması
Kaynak: BM Haberleri, New York, 25 Eylül 2023