
78. BM Genel Kurulu’nda, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel konuştu
Avrupa Konseyi Başkanı, çok taraflılığı yeniden sağlam bir zemine oturtmanın zamanının geldiğini söyledi.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel 21 Eylül 2023 tarihinde 78. BM Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada; Uluslararası topluluğa BM Şartı’nın ilkelerini koruma, Örgütün yönetim yapılarında reform yapma ve iklim kriziyle mücadele çabalarını ikiye katlama çağrısında bulundu.
Charles Michel “Bugün, Birleşmiş Milletler sistemi sertleşmiş durumda ve birbirine düşman güçler oluşmuş ve ortak işbirliği konuları aksatılıyor. Sorumluluğumuzu üstlenmeliyiz. Bu, çok taraflı işbirliğini yeniden sağlam bir zemine oturtmak için harekete geçmek anlamına geliyor. Bunun için şunları yapmamız gerekiyor: Güveni yeniden tesis etmek. En acil sorunları çözmek. Birleşmiş Milletler sistemini onarmaktır.
BM Şartı (Anayasası)’nı korumak
Charles Michel, Üye Devletler arasındaki işbirliği ve güvenin, BM Şartı’nda belirtilen ilkelere sadık bir bağlılığa dayandığını söyledi. Ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve insan haklarına saygının temeli olarak anlaşmalarından kaynaklandığını da sözlerine ekledi.
Ancak Sayın Michel, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, anlaşmanın ilkelerini göz ardı ettiğini ve BM Güvenlik Konseyi’nin meşruiyetine zarar verdiğini iddia etti.
Sayın Michel, “Güvenlik Konseyi’nin daimî üyesi olan Rusya, son 19 aydır, hiçbir kurala uymadan, geçmişte kendisini hiçbir zaman tehdit etmeyen komşu ülkesi Ukrayna’yı fethetmek için bir savaşı sürdürüyor” dedi.
“Kremlin’i ve onun ölümcül baskısını durdurmamız gerekiyor ama onun cezasızlık duygusunda bir yavaşlama bile olmadı.”
Sayın Michel, Güvenlik Konseyi’nin veto politikasını eleştirdi ve daimi üyelere kendilerine karşı yaptırımları veto etme hakkı verilmesinin, konseyin daimi üyelerinden biri tarafından gerçekleştirilen çatışmayı sona erdirme yeteneğini “felç ettiğini” ileri sürdü.
Ayrıca, Güvenlik Konseyi’nin daimî üyelik yapısını da eleştirdi ve konseyde daha geniş ve daha çeşitli temsilin konseyin meşruiyetine katkıda bulunacağını savundu.
Sayın Michel, “Temsil yeteneğinin olmayışı nedeniyle, Güvenlik Konseyi kendi meşruiyetine karşı konulmaz bir şekilde zarar veriyor” dedi.
“Birleşmiş Milletler, adından da anlaşılacağı gibi, bir uluslararası kuruluştur. Çok taraflı sistemde reform yapmayı düşündüğümüzde ulus devleti onun temel birimi olarak görüyoruz. Güvenlik Konseyi’nin daimî üye sayısının artması kaçınılmazdır. Bu statükonun ötesine geçmeliyiz” diye ekledi.
İklim krizi
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 78. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada iklime de değinerek “dünya kaynıyor” dedi.
“Gezegenin ısınmasını 1,5 dereceyle sınırlamak için kolektif bir girişimde bulunduk, ancak yine de bu hedefe ulaşmaktan çok uzakta olduğumuzu ve gezegenimizin ısınmasının bugünden yüzyılın sonuna kadar 2,5 dereceye ulaşacağını biliyoruz. Tekrar yolumuza dönmeliyiz.”
Yavaş ilerlemeye yanıt olarak Avrupa Birliği (AB) bağımsız olarak yenilenebilir enerjiye yönelik hedeflerini yükseltti.
Sayın Michel, “G20’nin de aynısını yaparak, yenilenebilir enerji hedeflerinin üç katına çıkarılması ve enerji verimliliği hedeflerinin 2030 yılına kadar iki katına çıkarılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Ayrıca iklim eyleminin uluslararası finansmanını yönlendirmede AB’nin rolünü vurguladı.
“Uluslararası toplumun, iklim eyleminin uluslararası finansmanı için 100 milyar dolarlık sınıra ulaşması bekleniyor. Avrupa Birliği, 2021’de payına düşenden fazla, 26 milyar dolar sağlayarak itici bir güç oldu” dedi.
“Doğal afetler baş döndürücü bir hızla her kıtada yaşanıyor, en son da Libya’da. Hızlı ve adil yardım sağlamak ve kolektif dayanıklılığımızı güçlendirmek için uluslararası bir afet fonuna artık her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.”
Mali çerçevenin reformu
Charles Michel ayrıca “21. yüzyıl için hazırlanmış” sağlam ve adil bir küresel mali çerçevenin benimsenmesini de teşvik etti.
“Savunmasız ekonomilerin ekonomik ve mali durumu, Covid-19 krizinden ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşından ciddi şekilde etkilendi. 50’den fazla düşük gelirli ülke borçlarını ödeyemedi ve bir düzine ülke de aynı şeyi yapabilir” dedi.
“Dünyanın bütün bölgeleri finansmana erişimden yoksun, bu da yalnızca sürdürülebilir kalkınma hedeflerine doğru ilerlemeyi engellemekle kalmıyor, aynı zamanda borç krizi riskini de artırıyor.”
Sayın Michel, “mali sarsıntı” çağrısında bulundu ve Fransa Cumhurbaşkanı ve Barbados Başbakanı tarafından düzenlenen Yeni Küresel Finansman Paktı için Paris Zirvesi’ne desteğini ifade etti. Uluslararası toplumun, gelişmekte olan küçük ülkeler için “temel bir güvenlik ağı olarak uluslararası finans kurumlarının borç verme kapasitesini artırması” gerektiğini savundu.
Açıklamanın tamamı buradadır.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel konuşması
Kaynak: BM Haberleri, New York, 22 Eylül 2023