78. BM Genel Kurulu’nda, Dünya liderleri Tüberkülozla mücadeleyi kabul etti.
Dünya liderleri Tüberkülozu sona erdirmek için yeni hedefler taahhüt ediyor
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (New York, 19-26 Eylül 2023) Tüberküloz Konulu Üst Düzey Toplantısında (22 Eylül 2023) dünya liderleri, tüberküloz salgınını sona erdirmeye yönelik küresel çabaları ilerletmek amacıyla önümüzdeki beş yıl için iddialı yeni hedefler içeren bir Siyasi Bildirgeyi onayladı.
Hedefler arasında, tüberküloz teşhisinde ilk yöntem olarak DSÖ tarafından önerilen hızlı testin kullanılmasıyla tüberküloz önleme ve bakım hizmetlerinden yararlanan kişilerin %90’ına ulaşılması; tüm tüberküloz hastalarına sosyal yardım paketleri sağlanması; en az bir yeni TB aşısının ruhsatlandırılması ve 2027 yılına kadar TB uygulaması ve araştırmasına yönelik finansman açıklarının kapatılması.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Binlerce yıldır atalarımız tüberkülozun ne olduğunu, buna neyin sebep olduğunu veya nasıl durdurulacağını bilmeden acı çekti ve öldü” dedi. “Bugün, onların ancak hayal edebileceği bilgi ve araçlara sahibiz. Ülkelerin bugün onayladığı siyasi deklarasyon ve belirledikleri hedefler, tüberküloz öyküsünün son bölümünü yazmak için bu araçları kullanma ve yenilerini geliştirme taahhüdünü içermektedir.”
2018 hedeflerine doğru ilerleme kaydedildi
Beş yıllık bir dönem için 2018’de belirlenen hedeflere doğru ilerleme durumunu değerlendiren DSÖ, tüberkülozla mücadeleye yönelik küresel çabaların 2000 yılından bu yana 75 milyondan fazla hayat kurtardığını, ancak esas olarak sağlık hizmetlerinde yaşanan ciddi aksamalar nedeniyle hedeflere ulaşmakta yetersiz kaldığını bildirdi. COVID-19 salgını ve devam eden çatışmaların neden olduğu TB hizmetleri. 2018-2022 yılları arasında hedeflenen 40 milyon tüberkülozlu kişiden yalnızca 34 milyon kişiye tedavi ile ulaşıldı. Tüberküloz önleyici tedavide ise durum daha da vahimdi; koruyucu tedaviye erişim ile ulaşılması hedeflenen 30 milyon kişiden yalnızca 15,5 milyonuna ulaşıldı.
Düşük ve orta gelirli ülkelerde TB hizmetlerine yönelik finansman, 2018’de 6,4 milyar ABD Dolarından 2022’de 5,8 milyar ABD Dolarına düştü; bu, gerekli TB programlarının uygulanmasında %50’lik bir finansman açığını temsil ediyor. Tüberküloz araştırmaları için yıllık finansman, 2018 ile 2022 arasında 0,9 milyar ABD Doları ile 1,0 milyar ABD Doları arasında değişmektedir; bu, 2018’de belirlenen hedefin yalnızca yarısıdır.
Bu durum etkilenenlerin, özellikle de en savunmasız olanların sırtına daha da ağır bir yük yükledi. Bugün tüberküloz dünyanın en büyük bulaşıcı öldürücülerinden biri olmaya devam ediyor: Her yıl 10 milyondan fazla insan hastalanıyor ve 1 milyondan fazla kişi bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. İlaca dirençli TB, her yıl yarım milyona yakın insanın ilaca dirençli TB geliştirmesiyle antimikrobiyal dirence önemli bir katkıda bulunmaya devam ediyor.
“Dünya liderlerinin tüberküloz müdahalesi etrafında ikinci kez bir araya gelmesi, eylemi hızlandırma ve yalnızca tüberküloz salgınıyla mücadele etmekle kalmayıp aynı zamanda toplulukların daha geniş sağlığını ve refahını koruyabilen, pandemiye hazırlıklılığı güçlendirebilen sağlık sistemlerini güçlendirme fırsatı sunuyor ve COVID-19 salgını sırasında öğrenilen derslere dayanarak,” dedi.
DSÖ Küresel Tüberküloz Programı Direktörü Dr. Tereza Kasaeva. “Veremle ilgili mali zorlukların önlenmesi ve hastalığın savunmasız gruplarda gelişmesinin önlenmesi, ülkeler içindeki ve arasındaki eşitsizliklerin azaltılmasına yardımcı olacak ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacaktır.”
Tüberküloz vakaları ve ölümler 2020 ile 2021 yılları arasında arttı ancak ülkeler, DSÖ ve ortakların koordineli çabaları temel hizmetlerin iyileşmesiyle sonuçlanıyor.
TB aşısı hızlandırma konseyinin başlatılması
Bu tarihi toplantının öncesinde, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni TB aşılarının geliştirilmesini, ruhsatlandırılmasını ve kullanımını kolaylaştırmak için TB aşısı hızlandırma konseyini resmi olarak başlattı. DSÖ sekretaryası tarafından desteklenen Konsey, iki yıl süreyle dönüşümlü olarak görev yapacak dokuz üyeden oluşan bir bakanlar kurulu tarafından yönetilecek. Konseyin ayrıca özel sektör, bilim insanları, hayırseverlik ve sivil toplum da dahil olmak üzere farklı sektörler ve paydaşlarla etkileşimini ve katılımını destekleyecek yardımcı organları da olacak.
BCG şu anda lisanslı tek TB aşısıdır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda şiddetli tüberküloz türlerinin önlenmesinde orta derecede etkinlik sağlarken, küresel olarak tüberküloz bulaşmasının çoğunluğunu (>%90) oluşturan ergenleri ve yetişkinleri yeterince korumamaktadır.
Konsey, kamu, özel ve hayırseverlik sektörleri arasında yenilikçi sürdürülebilir finansmanı, pazar çözümlerini ve ortaklıkları belirlemeyi amaçlamaktadır. Yeni TB aşısı geliştirilmesine yönelik kararlılığı ve eylemleri güçlendirmek için Afrika Birliği, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya Federasyonu, Hindistan, Çin ve Güney Afrika), G20, G7 ve diğerleri gibi platformlardan yararlanacak.
Kaynak:
DSÖ Haber bülteni, New York, ABD, 25 Eylül 2023