
78. BM Genel Kurulu’nda, İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden konuştu.
İngiltere Başbakan Yardımcısı zirveyi duyururken, dünyanın ‘AI stres testini’ geçmesi gerektiğini söyledi
İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden 22 Eylül 2023 tarihinde 78. BM Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada; Birleşik Krallık’ın ulusların bir araya gelip “onu anlamak, yönetmek, potansiyelini kullanmak ve risklerini kontrol altına almak” için yapay zekâ (AI) konusunda bir zirve düzenleyeceğini söyledi.
Sayın Dowden, Kasım ayında düzenlenecek olan Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi’nin sınır yapay zekasının oluşturduğu riskleri önlemeyi ve bunun kamu yararı için nasıl kullanılabileceğini araştırmayı amaçlayacağını söyledi.
Yaptığımız her şeyi, yaşama şeklimizi, uluslar arasındaki ilişkileri değiştireceğini ve Birleşmiş Milletleri temelden değiştireceğini belirterek, “Yapay zekâ dünyanın bildiği en büyük dönüşüm” diye vurguladı.
“Hükümetler olarak görevimiz onu anlamak, kavramak ve yönetmeye çalışmaktır ve bunu büyük bir hızla yapmalıyız” diye vurguladı.
Sınırlarını bilmiyoruz
Sayın Dowden, mucitler Thomas Edison (ampul) ve Tim Berners-Lee’nin (e-posta) çalışmaları ile yapay zekanın bugünkü potansiyeli arasında paralellikler kurdu.
“Elbette New York silüetinin geceleri aydınlatılmasını veya modern internetin harikalarını hayal edemezlerdi… ama icatlarının dönüştürücü gücünden şüpheleniyorlardı.”
Sınırdaki yapay zekanın sadece hayatlarımızı benzer şekilde dönüştürmekle kalmayıp aynı zamanda en küçük parçacıkların kodunu çözmekten evrenin en uzak noktalarına kadar bilim anlayışımızı yeniden tasarlama potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Fırsatlar ve riskler
Başbakan Yardımcısının vurguladığı ana endişelerden biri, yapay zekanın eşi benzeri görülmemiş bir hızla gelişmesi ve bu hızın hem sunduğu fırsatlar hem de ortaya çıkardığı riskler açısından geniş kapsamlı sonuçlara sahip olmasıdır.
Olumlu tarafı, şu anda geliştirilmekte olan yapay zekâ modelleri, temiz enerji, iklim eylemi, gıda üretimi veya hastalıkların ve pandemilerin tespiti gibi dünyanın en acil sorunlarından bazılarının çözümünde çok önemli bir rol oynayabilir.
“Aslında bu yılki Genel Kurul’da tartışılan her bir zorluk ve daha fazlası yapay zekâ tarafından geliştirilebilir, hatta çözülebilir” dedi.
Bununla birlikte, yapay zekanın vaadinin yanı sıra Sayın Dowden, bilgisayar korsanlığı, siber saldırılar, derin sahtekarlıklar ve yapay zeka sistemleri üzerindeki potansiyel kontrol kaybı gibi örneklere değinerek kötüye kullanımın tehlikelerinin altını çizen bir uyarı notu da verdi.
“Aslında pek çok kişi bu teknolojinin başka hiçbir şeye benzemediğini, yani yaratıcılarının kendisinin nasıl çalıştığını bilmediğini iddia ediyor… bu nedenle asıl amaç yanlış kullanımdan, yanlış maceradan veya insan hedefleriyle yanlış hizalanmadan gelecektir” diye ekledi.
“Bu teknolojinin olağanüstü bir hızla gelişmediği bir gelecek yok” dedi ve şirketler korkuluklar kurmak için ellerinden geleni yaparken, “bireysel şirketlerin yarıştığı küresel rekabete dayalı bir yarışta başlangıç silahı ateşlendi. Ülkeler de sınırları olabildiğince ileri ve hızlı bir şekilde zorlamaya çalışacaklar” dedi.
Yapay zekâ zirvesinin hedefleri
Başbakan Yardımcısı, bu çerçevede Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi’nin sınır yapay zekayla ilişkili aşırı riskleri ele almaya odaklanacağını söyledi.
Zirve, yapay zekanın kamu yararına olumlu potansiyelinden yararlanırken bu riskleri azaltmaya yönelik stratejileri araştırmak üzere uzmanları, politika yapıcıları ve paydaşları bir araya getirmeyi amaçlıyor.
“Yapay zekanın iyilik için bir araç mı yoksa kötülük için bir araç mı olduğu konusundaki tartışmaların tuzağına düşmeyi göze alamayız; her ikisi için de bir araç olacaktır. Her ikisine de hazırlanmalı ve ikincisine karşı sigortalanmalıyız” diye ısrar etti.
İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden konuşması
Açıklamanın tamamı burada mevcuttur
Kaynak: BM Haberleri, New York, 23 Eylül 2023