
AB Başkanı Ursula von der Leyen, Küresel Sağlık Zirvesi’nde önemli açıklamalar yaptı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, G-20 Dönem Başkanı İtalya ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun, 21 Mayıs 2021 tarihinde düzenlediği “Küresel Sağlık Zirvesi” nde açıklamalarda bulundu.
Ursula von der Leyen’in konuşması;
Çok teşekkür ederim Mario Draghi,
Hepinize günaydın, iyi günler ve iyi akşamlar.
Ekselansları, sevgili dostlar,
G20’nin saygın liderleri,
Değerli konuklar ve değerli temsilciler,
Burada birçok uluslararası ve çok taraflı organizasyonumuz var. Bugün bizimle buradasın. Küresel Sağlık Zirvesine hoş geldiniz. Sevgili dostum Başbakan Draghi ile bu toplantıya başkanlık etmek bir onur ve bir ayrıcalıktır.
Nitekim bir yıl önce, salgının merkez üssü İtalya idi. Virüsün çok yayıldığını ve önemli sıkıntıların yaşandığını gördük. Doktorların ve hemşirelerin yüzlerindeki çaresizliği gördük, aynı zamanda topluluklar içinde ve topluluklar arasında muazzam dayanışma eylemleri gördük.
Dünya, COVID-19 tarafından hazırlıksız yakalandı. Bugün, bir yıl sonra, yeni bir sayfa açmak için toplanıyoruz – küresel halk sağlığı tarihinde yeni bir sayfa. Roma Bildirgesi tüm dünyadaki herkese açık bir mesaj göndermektedir. Hem bu salgını sona erdirmek hem de gelecekteki sağlık acil durumlarını önlemek ve bunlara hazırlıklı olmak için birleşmeliyiz.
Ve bu nedenle, özellikle sağlık konusunda ilk kez bir araya geliyoruz. Ve bunun son küresel salgın olduğundan hep birlikte emin olmalıyız. Roma Bildirgesinin amacı bu olmalıdır: Daha iyi hazırlıklı olmamız ve sağlık ve bakım çalışanlarımıza bize bakmaları için ihtiyaç duydukları yetenek ve kaynakları vererek eşitlik ve iyi yönetişim ilkelerini sürdürmemiz. Sağlık milliyetçiliğine boyun eğmediğimizden, tedarik zincirlerini açık tuttuğumuzdan ve aşılara, teşhislere, tedavilere ve diğer tıbbi malzemelere erişimi desteklemek için mevcut tüm araçları kullandığımızdan emin olarak. Hazırlıklılığımızı ve yanıtımızı bilim ve kanıt üzerine inşa ederek ilerleyeceğiz; kriz geçtikten sonra küresel sağlığa dikkat etmeye devam ederek – bu zordur. Ve onu gerçekten desteklemek için sürdürülebilir finans mekanizmaları kurarak yapmalıyız.
Ama önce pandemiyi tüm dünyada kontrol altına almak için şimdi harekete geçmeliyiz. Sadece bazı ülkelerde veya bölgelerde değil, her yerde. Artık güvenli ve etkili aşılarımız var. Ve bu, hem bireysel olarak önceden satın alma yatırımları hem de yarattığımız yeni çok taraflı girişimler (ACT-Accelerator ve COVAX) aracılığıyla bu ve geçen yıl yaptığımız yatırım sayesinde mümkün oldu.
Ancak yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasındaki uçurum çok geniş. İşte bugün ilk hedefimiz: Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki aşılama kampanyasını pratik ve ölçülebilir eylemlerle hızlandıralım.
İlk olarak, aşı dozlarının dünyanın geri kalanına ihraç edilmesine izin vermeli ve açık tedarik zincirlerini korumalıyız. Mario’nun dediği gibi, Avrupa üretiminin % 50’si COVAX dâhil 90 ülkeye ihraç edildi. Ve Avrupa bunu yapmaya devam etmeyi taahhüt ediyor – eşitlik ve dayanışma ruhu içinde ama aynı zamanda hepimiz için güvenlik ruhu içinde.
İkinci olarak, Zirve Öncesinde Avrupa’daki endüstriyel ortaklarımızın taahhütlerini size bildirmekten mutluluk duyuyorum. Bu yılın sonuna kadar, kar amacı gütmeyen düşük gelirli ülkelere ve orta gelirli ülkelere daha düşük fiyatlarla 1,3 milyar doz aşı ulaştırılacak. Buna ek olarak, endüstriyel ortaklarımız 2022 için 1,3 milyardan fazla doz daha taahhüt etti – bunların çoğu COVAX aracılığıyla teslim edilecek. Bunun için çok teşekkür ederim.
Üçüncüsü, gelecekteki sağlık acil durumlarının önlenmesi, dünya çapında kapasitelerin güçlendirilmesi anlamına gelir. Bugün Afrika, aşılarının % 99’unu ithal ediyor. Bu değişmeli. Bu nedenle Team Europe (AB), Afrika’da aşı üretimini geliştirmek için Afrikalı ortaklarla bir girişim başlatıyor. Girişim, kıtaya dağıtılmış bir dizi bölgesel merkez geliştirecek ve 1 milyar Euro’luk yatırım dâhil olmak üzere AB’nin tüm salgınla mücadele araçlarından yararlanacaklar.
Şimdi, “Küresel Sağlık Zirvesi” bir başlangıç. Gerçekten de, Mario’nun da bahsettiği gibi, TRIPS ve fikri mülkiyet konularını da kesinlikle tartışacağız. Hepimiz biliyoruz ki, gönüllü lisanslama, fikri mülkiyet haklarıyla birlikte gerekli teknoloji ve teknik bilgi aktarımını sağlamanın en iyi yolu. Ancak mevcut TRIPS Anlaşması ve 2001 Doha Deklarasyonu, bugün zaten zorunlu lisanslamayı hükümetlerin bir krizde kullanmaları için mükemmel bir meşru araç olarak öngörüyor. Ve bu bugün yeniden teyit edilecek. Ama aynı zamanda, bu esneklikleri kullanmanın ne kadar zor olduğundan şikâyet eden gelişmekte olan ülkeleri de çok dikkatli dinliyorum – sadece birkaç gün önce Fransa’da Zirve yaptık.
Ve bence bu, küresel topluluğun güvenlik ve öngörülebilirlik çalışmalarını sağlamak için harekete geçilmesi gereken bir şeydir. Bu nedenle, Avrupa Birliği, DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala’yı desteklemek için üçüncü bir yol önermek için DTÖ’de Haziran 2021 ayı başlarında bir öneriyle öne çıkacaktır.
G20 için ortak bir yolun başlangıcı bugündür. Ve Roma Deklarasyonu bu yolculuğun ilk önemli kilometre taşıdır.
Bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederim.
Kaynak:
AB Küresel Sağlık Zirvesi, İtalya-Roma, 21 Mayıs 2021