AB Sivil Düşün Programı; Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik ve Sivil Katılım Toplantısı Ankara’da yapıldı

AB Sivil Düşün Programı; Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik ve Sivil Katılım Toplantısı Ankara’da yapıldı

Toplantı Ankara’da, 21 Ocak 2020 tarihinde Kamu kuruluşları, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Türkiye Belediyeler Birliği, Çeşitli İllerin Belediyeleri, Kent Konseyleri Çocuk Meclisini temsilen çocuklar ve Sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımı ile yapıldı.

“Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarına ve Aktif Sivil Katılım: Sorunlar, Beklentiler ve Farklı Yöntemler” konulu panelde gün boyunca katılımcıların katkıları, öneri ve eleştirileri paylaşıldı. Kentsel hareketlilikte sivil toplumun katılımı ve yöneticilere yol gösterip, sorunlara çözümde işbirliği alanları oluşturulması tartışıldı ve konuşuldu.

Toplantının açılış konuşmalarını Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger yaptı.

T. Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin açılış konuşmasında (Ankara, 21.01. 2020)

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin yaptığı konuşmada; çevresel, ekonomik ve sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde bir kentin yönetiminin nasıl olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, “Hepimizin kendimize sorduğu bir soru var: ‘Dünya nereye gidiyor?’ ‘Çocuklarımıza torunlarımıza nasıl bir dünya bırakacağız?’ Bu soruların cevabının olumlu olması, daha güzel, daha çevreci, daha barış dolu bir dünyayı başarabilmemiz için çalışmalarımızı çok iyi planlamamız gerekiyor. Dünya ‘sürdürülebilir kalkınma’ diyor. Artık ekonomik kalkınmanın tek başına şehirleri, ülkeleri mutlu etmediğini, insani kalkınmanın mutlaka yanına konulması gerektiğini ve çevresel kalkınmanın mutlaka düşünülmesi gerektiğini biliyoruz.” şeklinde konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger açılış konuşması yaptı (21.01.2020)

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise yaptığı konuşmada; AB’nin Türkiye ile birlikte yürüttüğü çalışma ve projelere değinerek, toplantının açılış konuşmasını kendisi ile birlikte yapan Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’ e teşekkür etti. Ayrıca, son yıllarda Türkiye’de kentleşme oranının % 80 leri aştığını, kentte yaşamanın zorluklarını ve sorunlara çözüm bulmanın yerel yönetimlere kaldığını vurgulayıp, Belediyenin özellikle imar, iklim değişikliği ve ulaşım konusundaki eski uygulamalarını değiştirmelerinin yararı ve yeniliklerin ortaya konulmasını belirtti. Kent içi ulaşım, hava kirliliği, kentte yaşam, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler konusunda Belediyelere önemli görevler düştüğünü de dile getirdi.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Avrupa Birliğinin katkılarıyla düzenlenen toplantı, farklı grupların hareketlilik ve katılım hakkını savunmak için karar alma mekanizmalarına sivil katılım konusunu gündeme getirerek sürdürülebilir kentsel hareketlilik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Türkiye Sağlık Vakfı Dış İlişkiler Kurul Başkanı Bekir Metin, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile görüştü (21.01.2020)

 

Türkiye Sağlık Vakfı adına toplantıya katılan Bekir Metin ise Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği görevleri sırasında on yıldan fazla süre Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Türkiye Sağlıklı Şehirler Koordinatörü olarak çalıştığını, DSÖ’nün 1987 yılında başlattığı ve 7. Aşamasına (2019-2024) gelinen “DSÖ Sağlıklı Şehirler Projesi” hakkında bilgi vererek konuyu “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarına ve Aktif Sivil Katılım” a getirip deneyimlerini paylaştı.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir