AB: Tansiyonu düşürmeye devam ederse Türkiye ile iş birliğini kademeli şekilde geliştirebiliriz
Ana gündem maddelerinin arasında Türkiye olan Avrupa Birliği Devlet Liderleri Zirvesi’nin ilk günü 25 Mart 2021 tarihinde tamamlandı.
AB liderleri, Türkiye’deki demokrasi, hukuk ve temel haklara ilişkin Avrupa’da var olan tüm kaygılardan ayrı olarak, Doğu Akdeniz’de düşen gerilim nedeniyle Türkiye’yi olumlu yönde teşvik edecek adımlar atma kararı aldı.
Brüksel özellikle Doğu Akdeniz’de atılmış olan adımların göz ardı edilmediğinin bilinmesini istiyor ve bu sebeple ‘pozitif gündem’ çerçevesinde hareket edilmesine şans vermek istiyor.
Buna göre, gerilimi düşürücü eylemler devam ettiği sürece Türkiye ile kademeli, orantılı ve geri dönülebilir şekilde iş birliğini geliştirmeye hazır olduğu kaydedildi.
Zirve sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, istikrarlı ve güvenli Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ile iş birliğini geliştirmenin AB’nin stratejik çıkarına olduğu belirtilerek, “Doğu Akdeniz’de yasadışı sondaj faaliyetlerinin devam ettirilmemesini ve Yunanistan ile Türkiye arasında ikili görüşmelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesi kullanıldı.
Haziran zirvesine kadar değerlendirme devam edecek
Türkiye’nin önümüzdeki 3 aylık süre içerisinde atacağı adımlara bakılacağının altı çizilirken daha detaylı ve esaslı kararların haziran zirvesinde alınacağı kaydedildi.
Gümrük Birliği’nin modernizasyonu başlayabilir
Ayrıca Gümrük Birliği anlaşmasında da bir güncelleme fikrine yeşil ışık yakıldı. Bu çerçevede zorlukları aşmak için Komisyon’a Türkiye ile görüşmelere başlama talimat verildi.
Avrupa Konseyi de bu görüşmelere paralel olarak Gümrük Birliği’nin modernizasyonu için kendi çalışmalarını yürütecek.
İşbirliğinin geliştirileceği diğer alanlar
Ayrıca geliştirilecek işbirlikleri listesinde kamu sağlığı, Covid-19, iklim krizi, terörle mücadele ve bölgesel konular da olacak.
Bunların yanı sıra Türkiye’deki 4 milyon Suriyeli göçmene finansal yardım sağlamanın yollarını araması için Avrupa Komisyonu’na talimat verildi.
Bildiride Türkiye’ye şu çağrılar yapıldı:
- Uluslararası hukukun tek taraflı ihlalinden ve provokasyonlardan kaçınılmalı.
- Temel haklar ve hukukun üstünlüğü meseleleri ana endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
- Siyasi partileri, medyayı hedef alan yaklaşımlar ile birlikte son dönemde atılan adımlar ve alınan kararlar insan hakları konusunda ciddi bir gerilemeye işaret ettiği gibi aynı zamanda Türkiye’nin demokrasi, hukuk ve kadın hakları alanındaki sorumluluklarına ters düşüyor. Bu alanlardaki diyalog AB-Türkiye ilişkilerinin vazgeçilmez bir parçası olmaya devam ediyor.
- Türkiye’den Libya, Suriye ve Güney Kafkaslardaki krizlere bölgesel çözümlere olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz.
Avrupa’nın çıkarları öncelemesi eleştirilere hedef oluyor
AB’nin Türkiye ile ilgili ‘pozitif gündem’ ile başlayan bu pozisyonu bir süredir Avrupa içinde pek çok kesim tarafından muhalefet görüyor.
Özellikle Avrupa Parlamentosu’ndaki gruplarca Türkiye’deki temel hak ihlalleri, parti kapatma girişimlerine varan siyasi baskılar ve son olarak İstanbul Sözleşmesinden çıkılmış olması Avrupa ve batı dünyası genelinde tepki topluyor.
Euro News, Lyon Fransa, 26 Mart 2021