AB Türkiye Raporu yayınlandı.
Avrupa Komisyonu, Türkiye raporunu yayımladı. Türkiye’nin hukuk sisteminden dış siyasetine kadar birçok konuyu ele alan raporda, muhalefete olan baskıya ve Cumhurbaşkanlığı sistemine dikkat çekildi.
Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye yönelik raporunu yayımladı. Avrupa Birliğine uyumluluk, Yunanistan’la ilişkiler, ticari anlaşmalar ve Türkiye’nin hukuk ve yönetim sistemi gibi konulara değinilen raporda Türkiye’nin BRICS ve Rusya ile gelişmekte olan ilişkileri vurgulandı.
Türkiye’nin hukuk, temel özgürlükler ve insan hakları konusunda kötüye gittiği kaydedilen raporda, hükümetin muhalefet partilerine ve yerel yöneticilere olan baskısının demokrasiyi zayıflattığı vurgulandı.
Denetleme Mekanizmaları Eksik
Türkiye’de 2017 yılında yapılan referandum sonrası yürürlülüğe giren Cumhurbaşkanlığı sistemine de değinildi.
Sistemi denetlemesi gereken kurumların Cumhurbaşkanlığına bağlı olduğuna dikkat çeken raporda, “Cumhurbaşkanlığı sisteminde denge ve denetleme mekanizmaları eksik” ifadesine yer verildi.
Türkiye’nin hukuk ve yönetim sisteminin kötüleştiği belirtilen AB raporunda hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve temel haklara saygı gibi alanlarda kötüleşmenin devam etmesinden korkulduğu yazıldı.
‘Düzensiz Göçmenler Konusunda Önemli Bir Ortak’
AB raporu, Türkiye’nin önemli bir ticari ve siyasi partner olduğu üzerinde durdu. Türkiye’nin, AB’nin en büyük beşinci ticaret ortağı olduğunu vurgulayan rapor, ikili ticaret hacminin 206 milyar avroyu geçtiğini yazdı. Özellikle düzensiz göçle mücadelede Türkiye’nin önemli bir ortak olduğu kaydedildi.
3,6 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin 2011 yılından bu yana 10 milyar avroluk kaynağı serbest bıraktığı da raporda geçti.
Dış İlişkilere Dikkat Çekildi
2018 yılından beri dondurulan Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine de hatırlatıldı. AB’nin dış politikasına olan uyumun yüzde 9’dan yüzde 5’e indiği kaydedildi.
Türkiye’nin Rusya ve BRICS örgütüyle olan ilişkilerine dikkat çekildi. Türkiye’deki liman otoritelerinin ve gümrük yönetmeliklerinin, AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların uygulanması için yeniden düzenlemesi gerektiği belirtildi.
Türkiye’nin Rusya’ya yaptırımı uygulamak çekindiği belirtildi. Türkiye’nin BRICS zirvesine katıldığı ve Rusya ile iyi ilişkiler geliştirdiği de rapora yansıdı.