AB ve DSÖ, “Dijital Sağlık Girişimini” başlattı.

AB ve DSÖ, “Dijital Sağlık Girişimini” başlattı.

Avrupa Komisyonu ve DSÖ, küresel sağlık güvenliğini güçlendirmek için dönüm noktası niteliğindeki dijital sağlık girişimini başlattı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Komisyonu (AB) 5.6.2023 tarihinde bir dönüm noktası niteliğindeki dijital sağlık ortaklığının başladığını duyurdu.

Haziran 2023’te DSÖ, küresel hareketliliği kolaylaştırmaya ve dünyanın dört bir yanındaki vatandaşları pandemiler dahil olmak üzere devam eden ve gelecekteki sağlık tehditlerinden korumaya yardımcı olacak küresel bir sistem oluşturmak için Avrupa Birliği (AB) dijital COVID-19 sertifikasyon sistemini devralacak. Bu, herkes için daha iyi sağlık hizmeti sağlamak için geniş bir dijital ürün yelpazesi geliştirecek olan DSÖ Küresel Dijital Sağlık Sertifikasyon Ağı’nın (GDHCN) ilk yapı taşıdır.

“AB’nin son derece başarılı dijital sertifika ağını temel alan DSÖ, tüm DSÖ Üye Devletlerine eşitlik, yenilikçilik, şeffaflık ve veri koruma ve gizlilik ilkelerine dayanan açık kaynaklı bir dijital sağlık aracına erişim sunmayı hedefliyor” dedi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus “Gelişmekte olan yeni dijital sağlık ürünleri, her yerde insanların kaliteli sağlık hizmetlerini hızlı ve daha etkili bir şekilde almasına yardımcı olmayı amaçlıyor”.

Dijital sağlık konusundaki AB Küresel Sağlık Stratejisi ve DSÖ Küresel Stratejisine Dayanan Girişimi, küresel sağlık konularında stratejik iş birliğini geliştirmek için Komiser Kyriakides ile Dr. Tedros arasında 30 Kasım 2022 tarihli anlaşmayı takip ediyor. Bu, merkezinde DSÖ bulunan ve güçlü bir AB tarafından desteklenen sağlam birçok taraflı sistemi daha da desteklemektedir.

AB Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi Stella Kyriakides

“Bu ortaklık, AB Küresel Sağlık Stratejisinin dijital eylem planı için önemli bir adımdır. Avrupa’nın en iyi uygulamalarını kullanarak, en çok ihtiyacı olanların yararına, küresel olarak dijital sağlık standartlarına ve birlikte çalışabilirliğe katkıda bulunuyoruz. Ayrıca, AB ile DSÖ arasındaki uyumun AB’de ve dünya çapında herkes için nasıl daha iyi sağlık hizmeti sağlayabileceğinin güçlü bir örneğidir. AB Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi Stella Kyriakides, uluslararası sağlık çalışmalarında yönlendirici ve koordinasyon otoritesi olarak, AB’de başlattığımız çalışmaları ilerletmek ve küresel dijital sağlık çözümlerini daha da geliştirmek için DSÖ’den daha iyi bir ortak yoktur” dedi.

Bu ortaklık, Avrupa Komisyonu’nun bu alandaki geniş teknik uzmanlığından yararlanarak DSÖ GDHCN sisteminin geliştirilmesi, yönetimi ve uygulanmasında yakın işbirliğini içerecektir. İlk adım, mevcut AB dijital sertifikalarının etkin bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamaktır.

“AB, 80 ülke ve bölge ile küresel bir standart belirleyerek, AB Dijital COVID-19 Sertifikasyonu” düzenledi. AB sertifikası, salgınla mücadelemizde önemli bir araç olmanın yanı sıra uluslararası seyahat ve turizmi de kolaylaştırdı. AB İç Pazardan Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, “DSÖ’nün gelecekteki salgınlara karşı küresel bir araç oluşturmak için AB sertifikasının mahremiyeti koruma ilkelerini ve en son teknolojisini geliştirmesinden memnuniyet duyuyorum” dedi.

AB mirası üzerine inşa edilen küresel bir DSÖ sistemi

Avrupa Birliği’nin COVID-19 pandemisine karşı yaptığı çalışmalarda en önemli unsurlardan biri dijital COVID-19 sertifikaları olmuştur. AB, sınırları içinde serbest dolaşımı kolaylaştırmak için hızla birlikte çalışabilir COVID-19 sertifikaları (“AB Dijital COVID-19 Sertifikası” veya “AB DCC” başlıklı) oluşturdu. Açık kaynak teknolojileri ve standartlarına dayalı olarak, AB DCC spesifikasyonlarına göre sertifika veren AB dışı ülkelerin de bağlanmasına izin vererek dünya çapında en yaygın kullanılan çözüm haline geldi.

DSÖ, pandeminin başlangıcından itibaren, bu tür sertifikalar için genel yönergeleri belirlemek üzere tüm DSÖ Bölgeleri ile iş birliği yaptı. Artan sağlık tehditleri karşısında küresel sağlık hazırlığının güçlendirilmesine yardımcı olmak için DSÖ, AB DCC çerçevesinin, ilkelerinin ve açık teknolojilerin sağlam temelleri üzerine inşa edilen küresel bir dijital sağlık sertifikasyonu ağı kuruyor. Bu işbirliği ile DSÖ, dünyanın dijital sertifikaların yakınsamasından faydalanmasını sağlamak amacıyla bu süreci kendi bünyesinde küresel olarak kolaylaştıracaktır. Bu, sahtekarlığı önlemek için standart belirleme ve dijital imzaların doğrulanmasını içerir. Bunu yaparken DSÖ, hükümetlerin münhasır alanı olmaya devam edecek olan herhangi bir temel kişisel veriye erişemeyecektir.

Küresel DSÖ sisteminin ilk yapı taşı Haziran 2023’te faaliyete geçecek ve önümüzdeki aylarda kademeli olarak geliştirilmesi hedefleniyor.

Herkes için daha iyi sağlık hizmeti sağlamak için uzun vadeli bir dijital ortaklık

AB DCC’nin DSÖ tarafından alınmasını kolaylaştırmak ve işleyişine ve daha da geliştirilmesine katkıda bulunmak için, DSÖ ve Avrupa Komisyonu dijital sağlık alanında ortak olmayı kabul etti.

Bu ortaklık, örneğin Uluslararası Aşılama veya Profilaksi Sertifikasının sayısallaştırılmasını içerebilecek ek kullanım durumlarını kapsayacak şekilde aşamalı bir yaklaşımla DSÖ sistemini teknik olarak geliştirmek için çalışacaktır. Bu tür dijital çözümlerin genişletilmesi, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlara daha iyi sağlık sağlamak için çok önemli olacaktır.

Bu iş birliği, şeffaflık ve açıklık, kapsayıcılık, hesap verebilirlik, veri koruma ve gizlilik, güvenlik, küresel düzeyde ölçeklenebilirlik ve eşitlik gibi ortak değer ve ilkelere dayanmaktadır. DSÖ ve Avrupa Komisyonu, maksimum küresel alım ve katılımı teşvik etmek için birlikte çalışacaktır. En çok ihtiyaç duyanların, yani düşük ve orta gelirli ülkelerin katılımı için eşitlikçi fırsatlara özel önem verilecektir.

AB Dijital COVID sertifikası, COVID salgını sırasında güvenli seyahat için önemli bir araç olmuştur. Vatandaşlar için somut faydalar sağlayabilen bir Avrupa Sağlık Birliği’nin simgesidir. DSÖ ile olan bu dönüm noktası niteliğindeki ortaklıkla, dünya çapındaki tüm vatandaşlara güvenli hareketlilik sağlamak için dijital sağlıkta AB inovasyonunu büyütüyoruz. AB’de başlattığımız çalışmaları ilerletmek ve küresel dijital sağlık çözümlerini daha da geliştirmek için DSÖ’den daha iyi bir ortak yoktur”.

Stella Kyriakides, AB Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri

“AB’nin son derece başarılı dijital sertifika ağını temel alan DSÖ, tüm DSÖ üye devletlerine eşitlik, yenilikçilik, şeffaflık ve veri koruma ve gizlilik ilkelerine dayanan açık kaynaklı bir dijital sağlık aracına erişim sunmayı amaçlamaktadır. Geliştirilmekte olan yeni dijital sağlık ürünleri, her yerde insanların kaliteli sağlık hizmetlerini hızlı ve daha etkili bir şekilde almasına yardımcı olmayı amaçlıyor.”

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

Kaynak:

Dünya Sağlık Örgütü, AB, Cenevre/Brüksel, Basın bülteni, 6 Haziran 2023

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir