Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)

Tarihçe

AÇEV’in hikâyesi 1980’li yıllarda Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Prof. Dr. Diane Sunar ve Prof. Dr. Sevda Bekman tarafından yürütülen bir araştırma projesi ile başlar.

Araştırmada o yıllarda Türkiye’de okul öncesi eğitimin çocukların sadece %7’sine ulaştığı gerçeğinden yola çıkarak alternatif bir okul öncesi eğitim modeli olan Anne Çocuk Eğitim Programı (AÇEP) geliştirilir ve ilk uygulamalara başlar. Elde edilen başarılı sonuçlar ışığında, Kurucu Başkan Ayşen Özyeğin’in önderliğinde Anne Çocuk Eğitim Vakfı kurulur ve eğitimlerin Türkiye çapında yaygınlaştırılmasını amaçlayan  kurumsal bir yapıya kavuşur.

AÇEV’in kurucuları “Bilim sadece bilim için değildir, topluma da dönmelidir, o zaman daha önemli olur” yaklaşımını temel alarak, kuruluşu ve sonraki yıllardaki çalışmalarıyla sosyal bilimlerin soyut kalmadığını, insanların esenliği için ulaşılabilir ve yararlı bir etkiye dönüşebileceğini gösterir.

AÇEV’in bilimsel programları Türkiye’de üniversite, devlet ve sivil toplum işbirliğinin başarılı modellerine dönüşerek, yeni eğitim politikalarına örnek olur.

AÇEV’in Kilometre Taşları

1993    Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) resmi olarak kuruldu, İstanbul’da ilk ofisini açtı ve Anne Çocuk Eğitim Programı’nın (AÇEP) ilk uygulamaları yapılmaya başlandı.

1994    Annelerde görülen ihtiyaç üzerine yetişkinlere yönelik okuma yazma programı geliştirme çalışmaları başladı ve bu konuda MEB ile protokol yapıldı.

1995    İşlevsel Yetişkin Okuryazarlığı Programı (İYOP) kurs uygulamaları başladı.

1996    Annelerden gelen talep üzerine Baba Destek Programı (BADEP) geliştirilmeye başlandı ve ilk pilot uygulamalar yapıldı.

1997    AÇEV, “Erken Çocukluk Eğitimi Danışma Grubu” na dâhil oldu ve UNESCO’nun “Erken Çocukluk Eğitimi Orta Asya Temsilcisi” ilan edildi.

1998    Yurt dışından gelen talepler doğrultusunda AÇEP Arapça olarak Bahreyn’de uygulanmaya başladı.

1999    Okul Öncesi Veli Çocuk Eğitim Programı (OVÇEP) geliştirilmeye başlandı.

2000    Anne Çocuk Eğitim Programı Belçika ve Fransa’da, Anne Destek Programı ise Almanya’da da uygulanmaya başladı.

2001    AÇEV’e KASAKOM’dan Milenyum Ödülü, Yeni Olgu Sanat ve Aktivite Grubu tarafından da Yılın En İyi Çalışan Vakfı Ödülü verildi.

2002    TRT ile işbirliğinde hazırlanan okul öncesi yaş grubundaki çocuklara ve ailelerine yönelik TV programı “Benimle Oynar mısın?” yayınlanmaya başladı ve Program Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği tarafından “En İyi Çocuk Programı” seçildi.

2003    Diyarbakır ili Alipaşa semtinde AÇEV Aile ve Çocuk Eğitim Merkezi açıldı ve Okul Öncesi Eğitim Programı (OEP) ile bunu destekleyen Anne Destek Programı’nın (ADP) ilk uygulamaları Diyarbakır’da Yaz Anaokulları olarak başladı.

2004    Uluslararası Erken Çocukluk Danışma Grubu yıllık toplantısını AÇEV’in ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleştirdi

2005    AÇEV erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda kamuoyunda bilinç yaratmak, destek oluşturmak ve politika geliştirmek amacıyla eğitim alanında çalışan 6 STK’nın da güç ortaklığında “7 Çok Geç” Kampanyasını başlattı. 

Okuma yazma eğitimleri Kanal D ile işbirliğinde “Bizim Sınıf” adlı 65 bölümlük bir proje ile televizyona taşındı.

2006    AÇEV, UNESCO’nun her yıl düzenlediği ve dünya çapında uygulanan en iyi okuma yazma projelerinin değerlendirildiği yarışmada İYOP ile “King Sejong Okuma Yazma” ödülünü kazandı.

Baba Destek Programı’nı tanıtmak amacıyla NTV’nin desteğiyle “Baba Olmak Güzel Şey” programı hazırlandı ve yayınlandı.

2007    Devam eden “7 Çok Geç” Kampanyası kapsamında yeni mesajlarla gazete/dergi ilanları ve TV/radyo spotları hazırlanarak medyada yer aldı.

2008    Harvard Üniversitesi Graduate School of Education bünyesinde kurulan Center on the Developing Child (HCDC) ile AÇEV arasında bir işbirliği protokolü imzalandı.

2009    Türkiye Vodafone Vakfı tarafından desteklenen Geleceğe İlk Adım Projesi uygulanmaya başladı.

2010    AÇEV- Anne Çocuk Eğitim Programı (AÇEP) ile WISE (The World Innovation Summit for Education – Dünya Eğitim İnovasyonu Zirvesi) ödülünü kazandı.

Okul öncesi öğretmenlerine ve yeni öğretmen adaylarına güvenilir bir kaynak sağlamak amacıyla www.okuloncesi.org web sitesi projesi hayata geçirildi.

2011    Bilgisayar yoluyla eğitim hedefleri doğrultusunda Bilgisayar Tabanlı Okuma Yazma Programı AÇEV’de Oku Yaz geliştirildi.

2012    Baba Destek Programı çerçevesinde,: “Sen Benim Babamsın” Kampanyası başladı.

2013    AÇEV genç kadınlara yönelik okuma yazma faaliyetleri nedeniyle ”EMPower Champions of Youth Award” çerçevesinde ödüle layık görüldü.

2014    AÇEV, Türkiye Vodafone Vakfı ile kaliteli bir okul öncesi eğitime destek vermek amacıyla “Geleceğe İlk Adım Projesi” kapsamında yürüttüğü işbirliğini “İlk 6 Yıl” mobil uygulaması ile çocuk gelişimine dair bilgileri anne babaların cep telefonlarına taşıdı.

AÇEV okuryazarlık alanındaki çalışmaları ile ABD’nin en köklü ve saygın kuruluşlarından ABD Kongre Kütüphanesi’nden ödül aldı.

2015    AÇEV, Koç Topluluğu’nun yürüttüğü “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” Projesi’nin ortaklarından biri oldu ve bu konuda toplumun tüm kesimlerinde farkındalık yaratmak üzere birlikte çalışmalar yapılmaya başlandı.

2016    UNWomen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu’nun desteğiyle, genç kadınların çok yönlü gelişimine yönelik “Hayat Dolu Buluşmalar” adlı yeni bir kadın güçlenme programının pilot uygulamalarına başlandı. 

2017    AÇEV, babalık konusunda ülkemizde en kapsamlı bilimsel çalışma olan “Türkiye’de İlgili Babalık ve Belirleyicileri Raporu” nu yayınladı ve “ilgili babalık” konusunu odak noktasına alan “İlk İş Babalık” kampanyasını hayata geçirdi.

Kaynakça:

Anne Çocuk Eğitim Vakfı Web Sitesi

 

İletişim Bilgisi:

Adres: AÇEV Merkez, Büyükdere Cad. Stad Han. No:85 Kat:2 34387 Mecidiyeköy, İstanbul

Tel: +90 (212) 213 42 20 / 213 46 39, E-posta: acev@acev.org