Aşı eşitsizliği ülkeler arasında ‘büyük kopukluğu’ tetikliyor

Aşı eşitsizliği ülkeler arasında ‘büyük kopukluğu’ tetikliyor

COVID-19 vakaları ve ölümleri arka arkaya ikinci hafta boyunca küresel olarak azalmaya devam etse de, DSÖ Genel Direktörü Pazartesi günü  yaptığı açıklamada, “bazı yüksek düzeyde aşılanmış ülkeler arasında “büyük bir kopukluk” olduğunu söyledi ve pandeminin büyük ölçüde çözüldüğünü, devasa enfeksiyon dalgalarının, artışların az olduğu yerlerde diğerlerini etkilemeye devam ediyor” dedi.

COVID-19 vakaları ve ölümleri arka arkaya ikinci bir hafta boyunca küresel olarak azalmaya devam etse de, DSÖ Genel Direktörü Pazartesi günü (17 Mayıs 2021) yaptığı açıklamada, “bazı yüksek düzeyde aşılanmış ülkeler arasında “büyük bir kopukluk” olduğunu söyledi ve pandeminin büyük ölçüde çözüldüğünü, devasa enfeksiyon dalgalarının, artışların az olduğu yerlerde diğerlerini etkilemeye devam ediyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki olağan basın brifinginde gazetecilere bir kez daha “Pandemi çok uzun bir yol ve her yerde bitene kadar bitmeyecek olan bir salgın” dedi.

Hala tehdit altında 

Dr. Tedros, daha önce koronavirüsün bulunduğu yerlerdeki vakalarda, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde “dramatik artışlara” işaret etti ve yeni varyantların, hassas sağlık sistemlerinin, gevşetilmiş halk sağlığı önlemlerinin ve oksijen, deksametazon ve aşı eksikliklerinin sorun olduğunu söyledi.

“Ama çözümler var” dedi, insanları fiziksel mesafeye uymaya, maske takmaya devam etmeye ve büyük toplantılardan kaçınmaya çağırdı. “Vakaların düştüğü yerlerde bile, varyantların izlenebilmesi ve ölçümlerin erken kolaylaştırılmaması için genetik sıralama kritik önem taşıyor”.

Acil mali desteğe ihtiyaç var 

DSÖ, Hindistan’daki artışa ve diğer ortaya çıkan vakalara yanıt veriyor olsa da, yeni vaka dalgaları yaşayan tüm ülkelerde desteği sürdürmek için acil ek fon gerekiyor.

Dr. Tedros, 2021 müdahale planının halihazırda yeterince finanse edilmediğini ve büyük çoğunluğunun belirli ülkeler veya faaliyetler için bağışçılar tarafından “çevrelendiğini”, bu da DSÖ’nün “yeni ortaya çıkan sıcak noktalarda uyarlanabilir ve ölçülebilir bir yanıt” sağlama kabiliyetini kısıtladığını söyledi.

Acil ve esnek finansman, BM Sağlık Kuruluşunun ülkeler ve ACT Hızlandırıcı (COVID-19 Araçlarına Erişimi Hızlandırıcı Oluşum) için desteği artırmasına olanak tanıyacaktır.

‘Topluca’ iddialı hedefler belirleyin 

Bu arada BM Çocuk Fonu (UNICEF) ana hatlarıyla BM destekli 190 milyon doz aşı açığını kapatacak  adil COVID aşıları için COVAX girişimi kurulduğu ve çalışmalarını sürdürdüğü ortay konuldu.

COVAX bugüne kadar 124 ülke ve ekonomiye 65 milyon doz teslim ederken, DSÖ Genel Direktörü, Aşı üreticilerine aşılarını “aylar değil günler içinde” üreterek COVAX ile aşılarını paylaşmaya çağırdı.

Ayrıca üreticilere herhangi bir ek dozda COVAX’ı ilk reddetme hakkı vermeleri için baskı yaptı ve onları COVID-19 aşıları üretmek için tesislerini kullanmaya istekli şirketlerle anlaşma yapmaya teşvik etti.

Dr. Tedros, “En azından dünyadaki yetişkin nüfusu mümkün olduğu kadar çabuk aşılamak için toplu olarak iddialı hedefler belirlemeliyiz” dedi.

Yol güvenliği öncelikleri 

Salgın kilitlenmeler ve evden çalışma daha az araba yolculuğuna ve trafik kazalarına yol açsa da, DSÖ Genel Direktörü sürücülerin hız yapmasının neden olduğu ters bir soruna işaret etti. Bu, ölüm sayısının orantılı olarak azalmadığı anlamına geliyordu.

BM Yol Güvenliği Haftası’nı başlatan Dr. Tedros, “kentsel alanlarda saatte 30 kilometre hız sınırı getirmek ve genel olarak düşük hız önlemleri için yerel destek oluşturmak” amacıyla ulusal ve yerel politika taahhütleri istedi.

Karayolu trafik ölümleri riskinin ele alınması, özellikle sağlık güvenliğini, sürdürülebilir şehirleri etkileyen ve ülkeler arasındaki ve içindeki eşitsizlikleri azaltan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) ulaşmak için de  temel oluşturmaktır.

Karayolu trafiğinin sorunlarıyla mücadele eden ve güvenli, sürdürülebilir ve kapsayıcı ulaşım seçenekleri için ortamlar yaratan politikalar, aynı zamanda iklimi ve cinsiyet eşitliğini korumaya yönelik eylemlerin kilidini açar.

DSÖ’ye göre, caddelerin nasıl tasarlandığına ilişkin bir paradigma değişimi, caddeleri tüm yol kullanıcıları için güvenli, erişilebilir ve eşit hale getirebilir – bu da birden fazla fayda sağlarken birbiriyle bağlantılı SKH’ler genelinde eylemi hızlandırabilir.

Karayolu trafik kazalarında önemli gerçekler 

  • Trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1.350.000 kişi yaşamını kaybetmektedir.
  • Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündemi;  2020 yılında trafik kazalarından gelen ölüm ve yaralanma küresel sayısını yarıya indirme gibi iddialı bir hedef belirledi.
  • Karayolu trafik kazaları çoğu ülkeye gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 3’ne mal oluyor.
  • Tüm karayolu trafik ölümlerinin yarısından fazlası yayalar, bisikletliler ve motosikletliler arasındadır.
  • Küresel karayolu ölümlerinin yaklaşık yüzde 93’ü düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.
  • Karayolu trafik kazaları, 5-29 yaş arası çocuklar ve genç yetişkinler için başlıca ölüm nedenidir.
Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir