Aşıda Küresel Ortaklar, milyonlarca çocuğu aşılama çağrısında bulundu.

Aşıda Küresel Ortaklar, milyonlarca çocuğu aşılama çağrısında bulundu.

Dünya Aşı Haftasında (24-30 Nisan 2023); Küresel ortaklar, milyonlarca çocuğu aşılamak ve pandemi sırasında yapılamayan aşıların tekrar yapılması çağrısında bulundu.

Pandemide, 100’den fazla ülkede temel aşılama düzeylerinin düştüğü görüldü, lider artan kızamık, difteri, çocuk felci ve sarı humma salgınları.

‘Aşılamada Büyük Çaba’, çocuklar arasındaki aşılama düzeylerini en azından pandemi öncesi seviyelere çıkarmak ve bunları aşmak için genişletilmiş bir çabadır.

Çok çeşitli ulusal ve küresel sağlık ortakları tarafından yönetilen ‘Aşılamada Büyük Çaba’, gelecekte temel aşılama için daha güçlü birinci basamak sağlık hizmetleri sağlamayı da hedefliyor.

DSÖ, UNICEF, GAVİ, Vaccine Alliance ve Bill & Melinda Gates Vakfı, Aşılama Gündemi 2030 ve diğer birçok küresel ve ulusal sağlık ortağı, hedeflenen küresel bir çaba olan ‘Aşılamada Büyük Çaba’ çağrısı için bugün güçlerini birleştiriyor. COVID-19 salgınının yol açtığı düşüşlerin ardından çocuklar arasında aşılamayı artırmak.

Bu çaba, aşırı yüklenen sağlık hizmetleri, kapalı klinikler ve kesintiye uğrayan flakon, şırınga ve diğer tıbbi malzeme ithalatı ve ihracatı nedeniyle pandemiden bu yana 100’den fazla ülkede çocukluk çağı aşılamalarda kaydedilen düşüşleri tersine çevirmeyi amaçlıyor. Bu arada, topluluklar ve aileler sokağa çıkma kısıtlamaları yaşadı, seyahat ve hizmetlere erişim kısıtlandı ve acil durum müdahalesi nedeniyle sağlık ürünlerine erişimin yanı sıra mali ve insan kaynakları da kısıtlandı. Çatışma, iklim krizleri ve aşı kararsızlığı gibi devam eden zorluklar da kapsama oranlarındaki düşüşe katkıda bulundu.

Yalnızca 2021’de 25 milyondan fazla çocuğun en az bir aşısı eksikken, kızamık, difteri, çocuk felci ve sarı humma gibi önlenebilir hastalık salgınları şimdiden daha yaygın ve şiddetli hale geliyor. Büyük Yakalama, popülasyonları aşı ile önlenebilir salgınlardan korumayı, çocukların hayatlarını kurtarmayı ve ulusal sağlık sistemlerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

 ‘Aşılamada Büyük Çaba’ gösteren kuruluşlar her ülkedeki insanları ve hükümetleri, aşıyı kaçıran çocuklara ulaşarak telafi etme konusunda üzerlerine düşeni yapmaya çağırırken, özellikle aşıları kaçıran çocukların dörtte üçünün aşıyı kaçırdığı 20 ülkeye odaklanacak.

Küresel kapsama seviyeleri düşmesine rağmen, parlak dayanıklılık noktaları da olmuştur. Örneğin, erken raporlamalar, Hindistan’ın 2022’de temel aşılamada güçlü bir iyileşme gördüğünü, Uganda’nın ise pandemi sırasında yüksek kapsama seviyelerini koruduğunu gösteriyor. Ülkeler, savunmasız durumdaki gruplara ulaşmada da başarılı olmuştur. Örneğin Kenya’da, toplum sağlığı çalışanları ve yerel liderlerle yapılan işbirlikleri, ülkenin kuzeyindeki göçebe nüfuslar arasında bağışıklama düzeylerini iyileştirdi.

DSÖ Gen. Dir. Dr. T.edros A. Ghebreyesus

Ortaklar, çocukluk çağı aşılamasında ilerleme sağlamak için sağlık hizmetleri işgücünü güçlendirmek, sağlık hizmeti sunumunu iyileştirmek, topluluklar içinde aşılara yönelik güven ve talep oluşturmak ve aşılamanın eski haline getirilmesindeki boşlukları ve engelleri ele almak için ülkelerle birlikte çalışıyor. Çocukluk çağında aşılama konusunda yetişmeye ek olarak, özellikle yükün en yüksek olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde serviks kanserini önlemek için insan papilloma virüsü (HPV) aşısının ergenlere uygulanması için yoğun çabalara ihtiyaç vardır.

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi: “Bu ölümcül hastalıkların salgınları artarken, özellikle düşük gelirli ülkelerde milyonlarca çocuk ve ergen hayat kurtaran aşıları kaçırdı. DSÖ, aşılama ve diğer temel sağlık hizmetleri alannda düzinelerce ülkeyi eski haline getirmesi için destekliyor. “Yetiştirmek en büyük önceliktir. Hiçbir çocuk aşıyla önlenebilir bir hastalıktan ölmemelidir.”

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell,“Rutin aşılar, tipik olarak bir çocuğun sağlık sistemine ilk girişidir ve bu nedenle erken aşılarını kaçıran çocuklar, uzun vadede sağlık hizmetlerinden mahrum kalma riskiyle karşı karşıyadır” dedi. “Bu çocuklara ulaşmak ve aşılamak için ne kadar uzun süre beklersek, o kadar savunmasız hale geliyorlar ve daha ölümcül hastalık salgınları riski o kadar artıyor. Ülkeler, küresel ortaklar ve yerel topluluklar hizmetleri güçlendirmek, güven inşa etmek ve hayat kurtarmak için bir araya gelmeli.”

Vaccine Alliance ve GAVİ’nin CEO’su Dr. Seth Berkley, “Pandemi mirasının, giderek daha fazla çocuğu ölümcül, önlenebilir hastalıklardan koruyan uzun yıllardır yapılan çalışmaları mahvetmesine izin veremeyiz” dedi. “Hükümetler ve topluluklarla birlikte çalışan küresel sağlık ortakları, her çocuğun hayatını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıdır.”

Bill & Melinda Gates Vakfı Küresel Kalkınma Başkanı Dr. Chris Elias

Bill & Melinda Gates Vakfı Küresel Kalkınma Başkanı Dr. Chris Elias, “Aşılar bir halk sağlığı zaferidir” dedi. “Çocuk felcini sona erdirme ve bulaşıcı hastalık vakalarını azaltma yönünde kaydedilen inanılmaz ilerleme, milyonlarca çocuğu aşılamak için çalışan binlerce özel küresel ortağın ve yerel sağlık çalışanının doğrudan sonucudur. Daha sağlıklı yaşamaları için ihtiyaç duydukları aşıları tüm çocuklara ulaştırmak ve gelecek nesillerin çocuk felci gibi önlenebilir hastalıklardan uzak yaşamasını sağlamak için çabalarımızı ikiye katlamalıyız.”

 

Kaynak:

DSÖ Cenevre, UNICEF New York, GAVI Seattle, 24 Nisan 2023

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir