Avrupa Birliği, DSÖ ve Birleşmiş Milletlerin “Türkiye ve Suriye” ye İnsani Yardım Desteği…

Avrupa Birliği, DSÖ ve Birleşmiş Milletlerin “Türkiye ve Suriye” ye İnsani Yardım Desteği…

Avrupa Komisyonu’ndan Desteğe Devam Mesajı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonda görüştü. Ursula von der Leyen görüşmede, yaşanan deprem felaketi sonucu oluşan can ve mal kaybı nedeniyle kendisinin ve Avrupa Birliği’nin en içten başsağlığı dileklerini ileterek Türkiye için bundan sonra verilecek destek adımlarını paylaştı.

Görüşmeye ilişkin açıklamada, Başkan von der Leyen’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin özellikle çadır, battaniye ve ısıtıcı içerecek şekilde daha fazla barınma kapasitesi talebine cevaben ilave destek sağlanacağını aktardığı belirtilirken, “Komisyon aynı zamanda gerekli desteğin mümkün olduğunda kısa bir sürede sağlanması için özel sektörü de seferber etmektedir” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, “İlk andan itibaren Avrupa Komisyonu Türk halkının yanında olmuş ve deprem felaketi sonrasında hızlıca farklı alanlarda desteğini sağlamıştır. AB hali hazırda Türkiye’ye AB Sivil Savunma Mekanizması aracılığıyla kayda değer destek sağlamıştır” denildi.

Bu destek kapsamında, 21 AB üyesi Devlet ve AB Sivil Savunma Mekanizmasına üye üç devlet 1651 kişi ve 106 arama kurtarma köpeğinden oluşan 38 acil müdahale ekibi sağladığı belirtildi. Yine 12 AB üyesi devletin, 50 bin aile için kış mevsimine uygun çadır, 100 bin battaniye ve 50 bin ısıtıcı sağladığı kaydedildi.

Ayrıca komisyonun Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi rescEU rezervinden, İsveç tarafından depolanan 500 acil barınma ünitesi ile Romanya tarafından depolanan 2 bin çadır ve 8 bin yatağın Türkiye’ye konuşlandırılmasını sağladığı belirtildi.

11 uzmandan oluşan AB Sivil Savunma ekibi ise, AB tarafından sağlanan desteğin yerel ve ulusal mercilerle koordinasyonunu sağlamak için görevlendirildi.

Öte yandan açıklamada, “Acil yardım desteğine ek olarak von der Leyen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile birlikte Türkiye ve Suriye halklarına uluslararası toplumun desteğin fon sağlaması amacıyla bir Donör Konferansı’na ev sahipliği yapacak. Konferans Türk yetkili merciileri ile birlikte düzenlenecek ve Mart ayında Brüksel’de gerçekleşecektir” denildi.

BM Yetkilisinden Uluslararası İnsani Yardım Çağrısı

BM’nin İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’nin Türkiye Deprem Bölgesi ziyareti, 11 Şubat 2023

BM’nin İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, depremin vurduğu Kahramanmaraş’ta 11 Şubat 2023’te temaslarda bulundu.

Griffiths, “Bugün Türkiye’de gördüklerim yıkıcıydı” diyerek, insani ihtiyaçların karşılanması için acil uluslararası yardım çağrısında bulundu.

BM yetkilisi sosyal medya hesabından, enkazların arasında yürürken ve çadır kentte depremzedeleri ziyaret ederken görüldüğü videoları ve fotoğrafları paylaştı.

“Derinden sarsıcı bir deneyim”

Griffiths bir enkazın önünden yayınladığı videoda yaptığı konuşmada ise, “Bu enkazı görmek ve bu enkazın içinde cesetlerin ve belki de hala hayatta olan insanların olduğunu düşünmek derinden sarsıcı bir deneyim” diye konuştu.

Halen hayatta olma ihtimali olanları kurtarma operasyonun devam etmesinin önemini vurgulayan Griffiths, 130’dan fazla ülkenin arama kurtarma ekiplerini, köpeklerini, uzmanlarını ve koordinasyon görevlilerini bölgeye gönderdiğini kaydetti.

İnsani yardım kuruluşlarına çağrı

BM yetkilisi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yakında arama ve kurtarma ekipleri yerlerini, önümüzdeki aylarda olağanüstü sayıda etkilenen insanla ilgilenecek olan insani yardım kuruluşlarına bırakacak. Bu nedenle hem Türkiye hem de Suriye için yardım çağrısında bulunacağız. Ve umuyorum ki, bu şehirlerde yaşayanları kurtarmak için yardım eden kuruluşlardan gördüğümüz acil yardım tepkisini insani ihtiyaçlar için de göreceğiz.”

Martin Griffiths sosyal medya hesabından gün içinde sahadaki incelemelerine ilişkin paylaşımlarda da bulundu.

DSÖ: Suriye’de depremde yaklaşık 8 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi Acil Durum Direktörü Richard Brennan

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölgesi Acil Durum Direktörü Richard Brennan, ülke genelinde depremden kaynaklı olarak yaklaşık 8 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi Acil Durum Direktörü Brennan, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin Suriye’deki etkileri ile ilgili açıklamasında ülke genelinde yaklaşık 8 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini, bu rakamın artmaya devam edeceğini söyledi.

“Kesin rakamı söylemek zor, rakam her geçen gün artıyor. Ancak 12 Şubat 2023 tarihi itibarı ile bildiklerimize göre, Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybetti ve 2 bin 500 kişi yaralandı, Suriye’nin kuzeybatısında ise yaklaşık 4 bin 500 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 500 kişi de yaralandı” diyen Brennan, bu rakamların artmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: DSÖ, AB, BM, VOA,

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir