Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca Covid-19 aşısını “güvenli ve etkili” buldu.
Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), AstraZeneca aşısının “güvenli ve etkili” olduğunu belirterek, aşının kan pıhtılaşması riski taşımadığını aktardı.
Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesi ile 20’den fazla ülkede tedbir amaçlı kullanımı askıya alınmıştı. Aralarında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, Lüksemburg, Portekiz, Slovenya, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya, Lüksemburg, İspanya ve İsveç’in de bulunduğu 20’den fazla ülke kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesiyle tedbir amaçlı AstraZeneca aşısının kullanımını askıya almıştı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından 18 Mart 2021 tarihinde yapılan açıklamada aşının “güvenli ve etkili” olduğu duyuruldu.
AstraZeneca aşısının faydalarının risklerden daha ağır bastığını aktaran EMA, aşılamadan sonra meydana gelen “az sayıdaki pıhtılaşma bozukluğu vakası” ile aşı arasındaki potansiyel bir bağlantının da göz ardı edilmeyeceğini ifade etti. EMA, hükümetlere ürün bilgilerini güncelleyerek, olası etkiler konusunda “farkındalık oluşturmaları” tavsiyesinde bulundu.
Nadir bir pıhtılaşma bozukluğu araştırılıyor
EMA Başkanı Emer Cooke yaptığı açıklamada, aşının “genel bir kan pıhtılaşması riski taşımadığını ancak yine de nadir bir pıhtılaşma bozukluğunun araştırıldığını” belirtti. Cooke, “Bu olası nadir koşullara dikkat çekmek, sağlık uzmanlarına ve aşılanmış kişilere bilgi sağlamak, olası yan etkileri tespit etmeye ve hafifletmeye yardımcı olacaktır” dedi.
Cooke, “Ayrıca bu nadir vakalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için ek araştırmalar başlatıyoruz ve hedefli, gözlemsel araştırmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
”40’tan az şüpheli vakaya rastlandı”
Cooke ayrıca, bu ürünle aşılanan AB ülkelerindeki 7 milyon ve İngiltere’deki 11 milyon kişiyi yakından izleyerek ek incelemeler yapacaklarını duyurdu. EMA uzmanları, toplam 40’tan az şüpheli vakaya rastlandığı bilgisini paylaştı.
Cooke, “Gördüğümüz bu durumun beklenmedik bir şey olmadığını vurgulamak istiyorum. Milyonlarca kişiyi aşılarsanız nadir ve ciddi olayların aşılamadan hemen sonra meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bizim görevimiz bunları tespit etmek ve aşıyla mı ilgili yoksa aşılamadan sonra tesadüfen mi meydana geldiğini belirlemek” diye konuştu.
Halktan aşılara şüpheyle yaklaşmamasını isteyen Cooke, “Ben olsam hemen yarın aşı olurdum” ifadesini kullandı.
DSÖ, Aşının kullanılmasını tavsiye etmişti
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), EMA’nın duyurusu öncesinde ülkelere aşıyı kullanmaya devam etme çağrısında bulunmuştu. DSÖ’nün Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, “Şu ana kadar olan vakaların aşıdan mı yoksa diğer tesadüfi faktörlerden mi kaynaklandığını bilmiyoruz. Ancak bu noktada, AstraZeneca aşısının faydaları risklerinden çok daha ağır basıyor ve hayat kurtarmak için kullanımı devam etmelidir” demişti.
“Astrazeneca Aşısı güvenli”
İngiltere’nin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından yapılan açıklamada, “kapsamlı ve dikkatli” bir incelemeden sonra AstraZeneca’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı belirtildi.
MHRA Genel Müdürü Dr. June Raine ise yaptığı açıklamada, aşının yan etkileri üzerinde inceleme yapıldığını ifade ederek, aşının güvenli olduğunu ve insanların aşılama için çağırıldıklarında randevularına gitmeleri gerektiğini belirtti.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise yaptığı açıklamada, aşının yaygınlaşmasını durdurmak için “hiçbir neden olmadığını” ifade etmişti.