Benden Söylemesi!
Tıp Fakültesinden mezun olduğum 1982 yılından bu yana dile kolay 39 yıldır yaşamım, mesleğimin gereği olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin hastaları sağlıklarına kavuşturmak, sağlık sisteminin daha kolay erişilebilir olması için çalışmalarda bulunmakla geçti. Çünkü Tıp Fakültesinde eğitim görürken hocalarımız bizi bu anlayışla yetiştirmişti.
Bu amaçla mecburi hizmetimi ve askerlik görevimi de tamamladıktan sonra 1986 yılından itibaren İzmir’de önce ambulans hekimi, daha sonra İzmir 077 Hızır Acil Servis ve 112 Ambulans Servisinin yöneticisi, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde Acil ve Afet Hizmetlerinden sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı, 2015 yılından itibaren de 5 yıl süreyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Acil Servis ve Afetlerden Sorumlu Başhekim Yardımcısı olarak görev yaptım.
Görev yaptığım her mevkide hayatım boyunca edindiğim bilgi ve beceriyi o alana aktarmaya, beraber çalıştığım mesai arkadaşlarımı da geliştirmeye ve ekip çalışmasına önem verdim. Hiçbir zaman para ve mevki benim için öncelik olmadı, üst makamlara çıkmak içinde özel bir çaba göstermedim. İlim Çin’de bile olsa gidin anlayışı ile bilgimi geliştirmek için ABD’den Japonya’ya kadar gitmediğim ülke kalmadı.
Emekli olduktan sonra da son bir yıldır çalışmalarımı, kurucusu olduğum Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği’nin Avrupa Birliği (AB) projelerine yoğunlaşarak devam ettiriyorum.
35 yıldır üzerinde emek verdiğim, ülkemizdeki ambulans ve afet tıbbı sistemlerinin kuruluş ve gelişiminde görev yapmış olmanın tecrübesi ve bilgi birikimi ile Avrupa’da ki ambulans ve afet sistemlerinin gelişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz.
Bu konuda birlikte görev yaptığımız arkadaşlarımız ile bilgi ve deneyimlerimizin ne kadar önemli olduğunu görüyor, her yıl AB’nin uluslararası projelerine davet ediliyoruz. Keşke kuruluş ve gelişmesinde önemli görevler üstlendiğim ülkemizdeki ambulans ve afet tıbbı alanının gelişimine daha çok katkı sağlayabilseydik.
Buna rağmen ben ve beraber görev yaptığımız idealist arkadaşlarımız bu katkıyı dolaylı yoldan Avrupa’da ki sistemin teknolojik gelişiminin içinde yer alarak devam ettiriyoruz. O zamanda ne oluyor, geçmişte olduğu gibi ülkemizdeki acil, afet ve ambulans uygulamaları diğer ülkelere örnek olacak iken bizim onlarla proje olarak geliştirdiğimiz teknolojik uygulamalar ülkemize dışarıdan para karşılığı geliyor. Hem de daha geç olarak. Bunları niye anlattım.
Birçok alanda benzer durumların yaşandığını görüyor ve biliyorum. Yetenekli bilim insanları ülkemizde yeterli ilgi göremediğinden, kısır çekişmeler ile önü kesildiğinden yurt dışına gidiyor ve beyin göçü dediğimiz olay gerçekleşiyor. Biz yetiştiriyoruz, para harcıyoruz onlar yetişmiş insan gücünden katma değer sağlıyorlar. Bu kısır döngüyü değiştirmek bizim elimizde. Şu anda bile gerekli destek ve çalışma alanı sağlanırsa yurt dışındaki her alanda yetenekli bilim insanlarımızın ülkemize katkı sağlayacağını biliyorum.
Küresel salgın ve son yıllarda geliştirilen yeni teknolojiler artık çalışma hayatında köklü değişiklikler meydana getirdi. Kişinin nerede ve nasıl çalıştığı değil ne ürettiği önem kazandı. Örneğin dernek olarak sürdürdüğümüz AB projelerinde çok farklı ülkelerden ve sektörlerden araştırmacılar ile son iki yıldır hiç birbirimizi görmeden belli bir amaç doğrultusunda uzaktan da olsa aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama kendi ülkemizde, çeşitli nedenlerle kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşları olarak bu birlikteliği sağlayamıyoruz. Yukarıda da vurguladığım gibi bu olumsuz gidişi değiştirmek bizim elimizde. Kamu kurumları bunun öncülüğünü yapmak durumunda. Bizler bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi geçmişte olduğu gibi ülkemiz sisteminin gelişimi için paylaşmaya hazırız. Hem de hiçbir karşılık beklemeden…
Yazar Dr. Turhan Sofuoğlu, Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, İzmir, 20 Kasım 2021