Bilim İnsanları DSÖ Küresel Ar-Ge Forumunda aşı güvenliği, etkinliği ve erişimini ele aldı.

Bilim İnsanları DSÖ Küresel Ar-Ge Forumunda aşı güvenliği, etkinliği ve erişimini ele aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından eşgüdümü sağlanan sanal bir forumda 15 Ocak 2021 Cuma günü 130 ülkeden 2.800’den fazla bilim insan, bilgi eksikliklerini belirlemek ve COVID’ye neden olan virüs olan SARS-CoV-2’ye karşı aşılar için araştırma önceliklerini belirlemek üzere bir araya geldiler.

Mevcut aşıların ve yeni aday aşıların güvenliğini ve etkililiğini, sınırlı tedariki optimize etmenin yollarını ve ek güvenlik çalışmalarına duyulan ihtiyacı tartıştılar.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus açılış konuşmasında,

“Bu virüsün izole edilip yapısının öğrenilmesinden bir yıldan daha kısa bir süre sonra birkaç güvenli ve etkili aşının geliştirilmesi ve onaylanması şaşırtıcı bir bilimsel başarıdır” dedi.

“İlk birkaç aşının acil onay almasından sonra onay alan diğer iki aşı ve sırada onayı bekleyen aşılar var. Herkesi aşılamaya yetecek dozlara sahip olduğumuzdan emin olmak için değerlendirilmesi gereken daha fazla aşı olduğunu bilmenizi isterim.”

Çoğunlukla yüksek gelirli 47 ülkede hâlihazırda 30 milyondan fazla aşı dozu uygulanmıştır.

Ancak küresel aşı uygulaması, hayat kurtaran bu araca erişimde bariz eşitsizlikleri ortaya çıkardı. Bugüne kadar aşılamaya başlayan 47 ülkeden sadece biri düşük gelirli bir ülke.

 Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong (Kamerun kökenli). DSÖ Afrika Özel Temsilcisi olarak atandı. 2020

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, “Biz bu virüsü anlamaya çalışırken, bu zorlu zamanlarda işbirliği ruhu hâkim olmalı” dedi. “Eşitsizliklerin farkında olmalıyız ve oyun alanını düzleştirmek için bölgesel kapasitelere yatırımları bilinçli olarak teşvik etmeliyiz ve bazı zorlukları ele almaya başlamak için anlamlı bir işbirliğine sahip olmalıyız.”

Uzmanlar, aşıların farklı hedef popülasyonlarda uygulanmasının yanı sıra aşılama uygulama stratejileri ve programları konusunda kritik araştırma ihtiyacını kabul ettiler. Bu, politikayı bilgilendirmeye yardımcı olacak denemeler, modelleme ve gözlemsel çalışmaları içerir.

Ortaya çıkan SARS-CoV-2 varyantlarının (değişimlerinin) aşıların etkinliği üzerindeki etkisini, aşıların enfeksiyon bulaşması üzerindeki etkisini ve yeni nesil aşı platformlarının geliştirilmesi ihtiyacını tartıştılar.

“Dünyanın, küresel talebi karşılamak ve COVID-19 salgınını sona erdirmek için farklı popülasyonlarda çalışan birden fazla aşıya ihtiyacı var. ABD Maryland Üniversite Aşı Geliştirme Merkezi Direktörü Profesör Mike Levine, ideal olarak, bunlar soğuk zincir gerektirmeyen, iğne ve şırınga olmadan verilebilen ve büyük ölçekli üretime uygun tek dozluk aşılar olacaktır ”dedi.

Toplantı, etkinlik ve güvenlik konusunda ortaya çıkan aşı araştırma bilgilerinin küresel olarak paylaşılması ve koordinasyonu için DSÖ tarafından eşgüdümü sağlanacak bir platform oluşturmak için anlaşma ile sona erdi. Forum, bilim insanlarının SARS-CoV-2 aşıları hakkındaki toplu anlayışımızı ilerletmek için yayınlanmamış ve yayınlanmış verileri ve araştırma protokollerini paylaşmasına ve tartışmasına olanak tanıyacak.

DSÖ Kıdemli Bilim İnsanı Dr. Soumya Swaminathan, “DSÖ düzenli olarak dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getirecek, işbirliğine dayalı araştırmaları teşvik edecek, standart protokoller sağlayacak ve alandaki en son bilgileri paylaşmak için bir platform geliştirecek” dedi.

Kaynakça:

DSÖ Cenevre, Haber Merkezi açıklaması, 16 Ocak 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir