Birleşik Krallık (İngiltere) Başbakanı Keir Starmer’in 79. BM Genel Kurul konuşması

Birleşik Krallık (İngiltere) Başbakanı Keir Starmer’in 79. BM Genel Kurul konuşması

Birleşik Krallık (İngiltere) Başbakanı Keir Starmer, 79. BM Genel Kurulu’nda 26 Eylül 2024 tarihinde bir konuşma yaptı.

Başbakan Keir Starmer; Öğrenciyken üzerinde derin bir etki bırakan Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin Başbakan olarak kendisine hala ilham verdiğini söyledi. “Çünkü bu Beyanname, içsel onurumuzdan ve insan olmanın özünden bahsediyor… dünyada özgürlük, adalet ve barış temeline dayanan eşit ve devredilemez haklar,” dedi.

Çatışmalar dünyanın dört bir yanındaki daha fazla ülkeyi etkilerken ve yoksulluk, hastalık ve sağlıksızlıkla mücadelede 20 yıllık kazanımlar dururken, uluslararası toplum bu ideallerden umudunu kaybetmemeli. “Savaş, ilerlemenin şu anda durmasının en önemli nedenlerinden biridir. Bu, insan eliyle yapılmış bir felakettir,” dedi ve uluslararası toplumun jeopolitik kadranı hukukun üstünlüğünden kaba kuvvete ve saldırganlığa doğru çevirdiğini ekledi. Bunun, değişim isteyen İngiliz halkı da dahil olmak üzere herkes için önemli olduğunu söyledi ve Birleşik Krallık’ın sorumlu küresel liderliğe geri döndüğünü sözlerine ekledi.

Uluslararası toplum, yerleşmiş olan kadercilik duygusundan uzaklaşmalıdır. “Görevimiz hayır demektir. Daha büyük ve daha çok büyük çatışmalara, istikrarsızlığa ve adaletsizliğe doğru bu kaymayı kabul etmeyeceğiz,” dedi. “Bu, BM’ye, enternasyonalizme, hukukun üstünlüğüne yeniden bağlılık göstermenin zamanıdır”.

Uluslararası toplum, artan çatışmaları ele almak için diplomatik araçlarını kullanmalıdır. Ortadoğu’da bölgesel bir savaşı önlemeli ve uzun zamandır vaat edilen Filistin Devleti’ni güvenli ve emniyetli bir İsrail ile birlikte sunan uzun vadeli bir siyasi çözüme ulaşmalıdır.

Sudan’da barışı sağlamalı ve dünyanın en kötü insani krizine uygun bir yanıt geliştirmelidir. Ayrıca uluslararası hukuku savunmalıdır. “Bu yüzden Ukrayna’ya desteğimizde bu kadar kararlıyız. BM Sözleşmesi’nde belirtildiği gibi kendilerini savunma haklarını kullanıyorlar,” dedi. Birleşik Krallık, gerektiği sürece Ukrayna’nın yanında duracaktır.

İklim değişikliğine dönerek, Hükümetinin iklim değişikliğinin varoluşsal tehdidine yönelik yaklaşımını yeniden ayarladığını söyledi. Buna, İngiltere’de kara rüzgarına uygulanan fiili yasağın kaldırılması, yeni petrol ve gaz lisanslarının sonlandırılması ve Great British Energy’nin kurulması dahildir.

Birleşik Krallık’ın 2030 yılına kadar temiz enerjiye geçiş yapan ilk büyük ekonomi olacağını söyledi. Ülke, net sıfır hedefini karşılayacak ve uluslararası iklim finansmanına önde gelen bir katkıda bulunarak diğerlerini destekleyecektir. Buna, biyolojik çeşitlilik ve emisyonların azaltılması için hayati öneme sahip oldukları için doğayı ve ormanları desteklemek ve iklim adaptasyonu için finansman sağlamak dahildir. “Çünkü bu krize neden olmayanlar, sonuçlarıyla baş etmek zorunda bırakılmamalı” dedi.

Birleşik Krallık ayrıca kalkınmaya bağlı kalmaya devam ediyor ve kamu finansmanının çok daha yüksek seviyelerde özel yatırımın kilidini açmak için bir çarpan olarak kullanılması gerektiğine inanıyor. Londra şehriyle birlikte finansman geliştirmek için çalışmak üzere British International Investment adlı yeni bir kuruluş ortaya koydu.

BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere uluslararası sistem, ihtiyaç sahiplerine yanıt verebilmesi ve daha adil sonuçlar üretebilmesi için daha temsili hale getirilmelidir. “Daha temsili bir organ haline gelmek için değişmeli… Harekete geçmeye istekli ve siyaset tarafından felç edilmemeli” dedi.

Afrika’nın Güvenlik Konseyi’nde daimi temsilciliğini, Brezilya, Hindistan, Japonya ve Almanya’nın daimi üyeler olmasını ve seçilmiş üyeler için daha fazla sandalye olmasını destekledi. Birleşik Krallık’ın “geçmişin paternalizminden geleceğe yönelik ortaklığa” doğru değişeceğini söyledi.

Paris Paktı’na katılacak, yeni bir Küresel Temiz Enerji İttifakı peşinde koşacak ve İnsan Hakları Konseyi’nde yeni bir dönem için aday olacaktır. Ayrıca çatışmalar, iklim değişikliği ve yoksulluk gibi en zorlu zorluklarla başa çıkmak için diğer Üye Devletlerle birlikte çalışacak. “Ve uluslararası sistemi 21. yüzyıla uygun hale getirmek için reform etmek,” dedi. “Kendimizi içinde bulduğumuz tehlikeli, yıkıcı yoldan yön değiştirebilir ve bunun yerine hukukun üstünlüğüne, iş birliğine, sorumluluğa ve ilerlemeye doğru dönebiliriz” ifadesinde bulundu.

Editör Notu: Birleşik Krallık (İngiltere) Başbakanı Keir Starmer’in 79. BM Genel Kurulunda yaptığı açıklamanın özeti (ABD-New York, 26 Eylül 2024)

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir