Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul Toplantıları New York’ta başladı.

M Fotoğrafı / Evan Schneider: BM Genel Kurulu 75. Oturum Başkanı Volkan Bozkır (sağda), tokmağı Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu Başkanı-Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e devretti..

Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul çalışmaları 14 Eylül 2021 tarihinde başladı. Genel Kurul’un liderlerin katılacağı üst düzey çalışmaları ise 21 Eylül’de başlayıp, 30 Eylül’de sona erecek

Salgın hastalık nedeniyle geçtiğimiz yıl tamamen sanal ortamda yapılan Genel Kurul çalışmaları, aralarında çok sayıda Devlet Başkanı ve Başbakanın da bulunduğu liderlerin fiziki olarak katılımıyla yapılacak. Bazı liderlerin 76. BM Genel Kurulu çalışmalarına katılmayarak konuşmalarını önceden kaydedilmiş videolar aracılığıyla yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 76. BM Güvenlik Kurulu’na katılmak için 19-22 Eylül 2021 tarihleri arasında New York’ta olacağı açıklanmıştı. Liderlerin BM Genel Kurulu’nda yapacakları konuşmaların sıralaması da belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul’un üst düzey çalışmalarının başlayacağı ilk gün 21 Eylül 2021 tarihinde yapılacak sabah oturumunda konuşacak. Erdoğan’ın sabah oturumunun son konuşmacısı olacağı, sıralamadaysa 15. sırada olduğu bildirildi.

Hangi liderler New York’a gelecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu birçok liderin New York’a gelerek 76. BM Genel Kurul çalışmalarına katılacağı belirtildi. ABD, bu yıl yapılacak Genel Kurul’un üst düzey toplantılarına katılacak olan ülke liderlerine video konferans aracılığıyla katılmaları çağrısında bulunmuş, eğer geleceklerse de heyetlerinde yer alacak kişi sayısını asgari düzeyde tutmalarını istemişti.

BM’den henüz hangi ülkeden hangi liderin New York’a geleceği ve hangi liderin konuşmasını video kayıt aracılığıyla yapacağı konusunda herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

75. BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin katılımla ilgili sorusunu şöyle yanıt vermişti: “Biz liderlerin Genel Kurul’a katılımının en üst düzeyde olmasını isteriz. BM Genel Kurulu liderlerin kendilerini ifade edebilecekleri dünyanın en demokrat platformu ancak bir de ev sahibi ülke meselesi var. ABD, katılımın video konferansla olması görüşü savunuyor. Biz bu durumda ‘gelin katılın’ diyemeyiz. Şu ana kadar 83 Devlet Başkanı, 55 Hükümet Başkanı New York’a gelmeyi planlıyor. 26 ülke lideriyse video aracılığıyla katılıp konuşma yapacak. 23 ülkenin de Dışişleri Bakanı düzeyinde katılması bekleniyor.”

75. BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır görevini devretti.

75. BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, 14 Eylül 2021 tarihinde başlayan 76. Genel Kurul çalışmaları öncesinde görevini 2020 yılı Haziran ayında bu göreve seçilen Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e yapılan törenle devretti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye Gidiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19-22 Eylül 2021 tarihleri arasında ABD’yi ziyaret edecek. Erdoğan’ın, bu ziyarette, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına katılacağı ve New York’taki Türkevi Binası’nın da açılışını yapacağı belirtildi.

Ziyaretle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan basın mensuplarına gönderilen akreditasyon bilgilendirmesinde ziyaret tarihi ve Türkevi’nin açılışı dışında Erdoğan’ın programı hakkındaki diğer ayrıntılar henüz açıklanmadı.

New York’ta Birleşmiş Milletler binasının hemen karşısında bulunan eski Türkevi binasının yerine inşa edilen 35 katlı yeni Türkevi’nin açılışının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacağı daha önce açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak 2019 yılının Kasım ayında ABD’nin başkenti Washington’u ziyaret etmişti.

BM Zirvesi için flaş karar! 193 ülkeye mektup gönderildi…

Birleşmiş Milletler (BM) 21 Eylül’de New York’ta başlayacak 76. Genel Kurulu Görüşmelerine katılacak lider ve delegelerden aşı olduklarına dair kanıt göstermelerini isteyecek.

New York Belediyesi Uluslararası İlişkiler Departmanı BM’ye mektup göndererek, kentin kapalı alanlara girişte aşı zorunluğu kuralı bulunduğunu hatırlatıp, bu kuralın BM binasına girişte de uygulanması gerektiğini bildirdi.

BM 76. Genel Kurul Başkanı Abdulla Shadid de BM bünyesindeki 193 ülkeye mektup göndererek, BM binası ve liderlerin konuşmalarını yapacağı Genel Kurul salonuna girişte delegelerin aşı olduklarına dair kanıt göstermelerinin zorunlu olacağını bildirdi.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir