Birleşmiş Milletler, DSÖ ve ECDC Koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundular (12.6.2020)

Birleşmiş Milletler, DSÖ ve ECDC Koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundular (12.6.2020)

Birleşmiş Milletler (BM)’in yaptığı bir çalışmaya göre, corona virüsü salgını sonrası dünya üzerinde 400 milyon kişi daha “aşırı yoksul” olacak. Korkutan iddia: Pandemi sonrası aşırı yoksulların sayısı 1 milyarı geçebilir!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)‘nün kıdemli bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, dünyanın yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele edebilmesinin en güvenli ve etkili yolunun aşı olduğunu söyledi. Swaminathan, “Adil ve eşit” aşı dağıtımının nasıl yapılacağı konusunda bilgi de verdi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Direktörü Andrea Ammon; “Salgın daha bitmedi. COVID-19 enfeksiyonlarında azalma eğilimi olsa da, hastalığın yayılmasını sınırlamak için hâlâ çaba sarf edilmesi gerek. Fiziksel mesafeyle ilgili önerilere uymak, hijyene özen göstermek önem kazandı. Herkesin katkısı fark yaratır” dedi.

Andy Sumner

Korkutan iddia: Pandemi sonrası aşırı yoksulların sayısı 1 milyarı geçebilir!

Birleşmiş Milletler’in yaptığı bir çalışmaya göre, corona virüsü salgını sonrası dünya üzerinde 400 milyon kişi daha “aşırı yoksul” olacak.

BBC Türkçe’ de yer alan habere göre, aşırı yoksul olacağı düşünülen kişilerin çoğunun da güney ve doğu Asya’dan olacağı iddia ediliyor.

En kötü senaryoya göre, kişi başına düşen gelir yüzde 20 düşebilir. Bu da günde 1.90 doların altında (yaklaşık 13 liranın altında) gelirle yaşayan kişilerin sayısı 1 milyarın üzerine çıkabilir.

Dünya nüfusunun yarısından fazlasının, 3.7 milyar insanın da günlük kazancı 5.5 doların altına düşebilir.

Raporu hazırlayanlardan Andy Sumner, Reuters’a “Eğer hükümetler daha fazlasını acilen yapmazsa ve yoksulların günlük gelir kaybını telafi etmezse, dünyanın en fakirlerinin durumu çok sertleşecek” dedi.

Bu durumun yoksulluğun azaltılması çalışmalarını 20-30 yıl geri götüreceğini söyledi.

DSÖ koronavirüsten korunmanın en etkili yolunu açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü’nün kıdemli bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, dünyanın yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele edebilmesinin en güvenli ve etkili yolunun aşı olduğunu söyledi. Swaminathan, “Adil ve eşit” aşı dağıtımının nasıl yapılacağı konusunda bilgi de verdi.

Dr. Soumya Swaminathan

Dünya Sağlık Örgütü’nün kıdemli bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, dünyanın yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele edebilmesinin en güvenli ve etkili yolunun aşı olduğunu söyledi.

Swaminathan, Covid-19 aşısı bulunduğunda dağıtımının nasıl yapılacağına ilişkin küresel işbirliği olması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sosyal medya hesabından bir soru-cevap yayınına katılan Dr. Swaminathan, “Herkes bir aşı bekliyorum, bu pandemiden çıkışın en iyi yolunun aşı olduğu belli. Eğer yeterli insana aşı yapabilirseniz (yüzde 50 oranında bağışıklık oluşması) virüsün bir insandan diğerine bulaşması engellenebilir” dedi.

Şu anda dünyada 200 farklı Covid-19 aşı çalışması yapılıyor. Çalışmalar arasında 10 şirket insanlar üzerinde test aşamasına geçti.

Dr. Swaminathan, “Aşı üretimi normalde 10 ila 20 yıl arasında sürer. Burada biz 12-18 ay arasında bir aşı üretmekten bahsediyoruz. Aşının güvenli olması, Covid-19 bağışıklığı yaratırken başka komplikasyonlar yaratmaması çok önemli. Aynı zamanda aşının yeterli sayıda insan için ulaşılabilir olması da çok önemli. Bu noktada küresel işbirliği gerekli” dedi.

Dr. Swaminathan sözlerine şöyle devam etti:

“Üye ülkelerimiz şu an “adil ve eşit” aşı dağıtımının nasıl yapılacağını tartışıyor. Diyelim başlangıçta 50 milyon aşı var. Kimin daha çok ihtiyacı olacak? Kimin daha dezavantajlı durumda olduğu göz önünde bulunmalı. Ön cephede çalışanlar mı? Hastalar mı? Yaşlılar mı? Buna karar vermeliyiz”

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC)’den çok kritik ikinci dalga açıklaması: Riskin seviyesi…

ECDC Direktörü Andrea Ammon

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi uzmanları, corona virüsü salgınında ikinci dalgaya ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Uzmanlar, Avrupa genelinde karantina ve diğer sıkı önlemlerin yeniden devreye alınmasını gerektirecek kadar büyük ikinci dalga riskinin orta ile yüksek derecede olduğunu öne sürdü.

Çin’de 12 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan corona virüsü kısa sürede önce Avrupa’ya ardından da Amerika kıtasına yayılarak büyük bir yıkıma yol açtı. Avrupa’da normalleşme adımlarının atılmasıyla önlemler birer birer kaldırılırken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından olası ikinci dalgaya ilişkin kritik açıklamalar geldi.

Reuters’ın haberine göre ECDC tarafından yapılan salgın riski değerlendirmesinde önümüzdeki haftalarda enfeksiyon oranlarında bir artış öngörülse de, çoğu Avrupa ülkesinde salgının zirve yaptığı dönemin geride bırakıldığı belirtildi.

Salgın Daha Bitmedi

ECDC Direktörü Andrea Ammon değerlendirmeye ek olarak yaptığı açıklamada, “Salgın daha bitmedi. COVID-19 enfeksiyonlarında azalma eğilimi olsa da, hastalığın yayılmasını sınırlamak için hâlâ çaba sarf edilmesi gerek. Fiziksel mesafeyle ilgili önerilere uymak, hijyene özen göstermek önem kazandı. Herkesin katkısı fark yaratır” dedi.

ECDC’nin açıklamasına göre tecrit önlemlerinin tamamen kaldırılması ve test-takip sistemlerinin olmaması halinde COVID-19’da ikinci dalga riski orta ile yüksek derecede öngörülüyor. Bu durumda da daha sıkı kontrol önlemlerinin yeniden uygulanması gerekebilir.

Paylaş
Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir