Birleşmiş Milletler, G20 Ülkelerini salgının yayıldığı düşük gelirli ülkeler için yardıma çağırdı

Birleşmiş Milletler, G20 Ülkelerini salgının yayıldığı düşük gelirli ülkeler için yardıma çağırdı

BM İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Genel Sekreteri ve BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi Başkanı Mark Lowcock, 10 Temmuz 2020 günü yaptığı açıklamada; “Dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinin (G20) COVID-19 salgını ve bunun sonucunda ortaya çıkan durgunluğun giderilmesi için destek istedi. Eğer bu yapılmazsa yoksul ülkelerde yaşayan 265 milyon kişiyi yılsonuna kadar açlık noktasına itecek ve bu nedenle 63 düşük gelirli ülkeye yayılan koronavirüsle savaşmak için güncellenmiş 10.3 milyar dolarlık bir ihtiyaç listesi yayınladı.”

“Salgın ve buna bağlı küresel durgunluk kırılgan ve düşük gelirli ülkelerde hasara yol açmak üzeredir. Varlıklı ulusların şimdiye kadarki tepkileri son derece yetersiz ve G20 Ülkeleri tehlikeli olarak dar bir görüş sergilemektedir. Şimdi harekete geçmemek, virüsü dünyanın etrafında dolaşmaya, on yılların gelişimini geri almaya ve bir neslin trajik ve ihraç edilebilir sorunlarına yol açmaya bırakacaktır.”

“Durum böyle olmak zorunda değildir. Zengin ülkelerden gelen para ve uluslararası finans kurumlarının hissedarlarından ve BM kuruluşlarının, Kızıl Haç ve Kızılay hareketinin ve STK’ların destekçilerinden gelen yeni düşüncelerle düzeltilebilen bir sorundur. .”

‘Birbirini takip eden krizlerin olasılığı’

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre 16 Temmuz 2020 günü dünya çapında 13 milyondan fazla COVID-19 vakası ve yaklaşık 580.000 ölüm meydana geldi.

Mark Lowcock, G20 ülkeleri şu an harekete geçmedikçe, bir dizi insan trajedisiyle salgının doğrudan sağlık etkilerinden daha acımasız ve yıkıcı olacaklarından korkuyor.

“Zengin ülkeler kendi ekonomilerini korumak için söz konusu olduğunda kural kitabını çıkardılar. Yardıma ihtiyacı olan ülkelere de aynı istisnai önlemleri uygulaması gerekiyor ”dedi.

“Basamaklı krizlerin tek başına virüsün yapabileceği her şeyden daha acımasız ve yıkıcı olma ihtimali, hepimizi rahatlık alanımızdan atmak zorundadır.”

BM kuruluşları, salgının neden olduğu sağlık sistemlerindeki aksamalar nedeniyle her gün yaklaşık 6.000 çocuğun önlenebilir nedenlerden ölebileceğini ve HIV, tüberküloz ve sıtmadan kaynaklanan yıllık ölümlerin iki katına çıkabileceğini tahmin ediyor.

İnsani yardım yapan kuruluşlar geçen hafta Suriye’nin İdlib kentinde ilk hastalığı teyit edilen koronavirüs vakasının bildirildiği ve ülkenin neredeyse on yıl süren çatışmasıyla yerlerinden edilen milyonlarca insanı barındıran kalabalık kamplarda yıkıcı bir salgın korkusu yarattığını söyledi.

En savunmasız kişilere öncelik verme

COVID-19 Küresel İnsani Müdahale Planı, 63 düşük ve orta gelirli ülkede salgının insani etkilerini ele almakta ve bununla mücadele çabalarını desteklemektedir.

Plan, yaşlılar, engelli insanlar, yerinden edilmiş insanlar, kadınlar ve kızlar da dâhil olmak üzere dünyanın en savunmasız vatandaşlarına öncelik veriyor.

İlk olarak, DSÖ’nün küresel salgını ilan etmesinden kısa bir süre sonra Mart 2020 ayı sonunda başlatıldı.

O zamandan beri 1.7 milyar dolar toplansa da, bu güncelleme STK’lardan gelen çok yoğun talepleri desteklemek için 300 milyon dolar, kıtlığın önlenmesi için 500 milyon dolar ve cinsiyete dayalı şiddeti önlemeye daha keskin bir odaklanma içeriyor.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir