Birleşmiş Milletler, Gazze’den “ilk tıbbi tahliye” kararını olumlu buldu.

Birleşmiş Milletler, Gazze’den “ilk tıbbi tahliye” kararını olumlu buldu.

Foto: © DSÖ, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’taki Nasır Tıp Kompleksi’nde bir hasta tedavi ediliyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mısır’ın, 01 Kasım 2023’te Gazze Şeridi’ndeki en kritik durumdaki düzinelerce hasta ve yaralıyı tedavi için kabul etme kararını memnuniyetle karşıladı. DSÖ Genel Direktörü, artık “küresel bir kriz” haline gelen bu durumda “adım değişikliği” gerektiğini söyledi.

DSÖ Genel Direktörü “Mısır Sağlık Bakanlığı ile tıbbi tahliyelerin planlanması konusunda çalışıyoruz ve onları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

DSÖ, 81 kişinin tedavi için Mısır’a geçmesine izin verildiğini söyledi.

Onun yorumları, Mısır ile Gazze arasındaki Refah kapısı terminalinin 7 Ekim 2023’den bu yana ilk kez 01 Kasım 2023 Çarşamba sabahı istisnai olarak açılmasına izin verildiği ve bazı yaralı Filistinlilerin yanı sıra yabancılar ve iki ayrı ülke vatandaşlarının bölgeden ayrılmasına izin verildiği yönündeki haberlerin olumlu bir gelişme olduğu belirtildi

Refah kapısı, 2007 yılında Hamas militanlarının Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesinin ardından bölgeye abluka uygulayan İsrail’in kontrolünde olmayan tek giriş noktası.

‘Çok daha büyük ihtiyaçlar’

Genel Direktör Tedros, sosyal platform X’te yayınladığı mesajda; “Dikkatin Gazze’deki binlerce hastanın çok daha büyük ihtiyaçlarının karşılanmasından başka yöne kaydırılmaması gerektiği “ konusunda uyardı ve hastanelerin korunmasının yanı sıra Gazze Şeridine tıbbi yardım akışının “derhal hızlandırılması” yönündeki çağrılarını yineledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, 31 Ekim 2023 Salı günü, su, gıda ve ilaç taşıyan 59 kamyondan oluşan Refah sınır kapısı yoluyla yardım dağıtımının 21 Ekim’de yeniden başlamasından bu yana en büyük konvoy Gazze’ye giriş yaptı.

Ancak OCHA, “hayat kurtaran ekipmanların çalıştırılması için acilen ihtiyaç duyulan” yakıtın girişinin hâlâ yasak olduğunu söyledi.

X aracılığıyla kısa süre önce yayınlanan bir açıklamada DSÖ, Gazze’de ciddi ihtiyaç sahibi olanlar arasında binlerce ağır yaralı sivilin (çoğu çocuk) bulunduğunu; hayatta kalmak için böbrek diyalizine ihtiyaç duyan 1000’den fazla kişi; 2.000’den fazla kişinin kanser tedavisine ihtiyacı var; 45.000 kalp-damar hastalığı hastası ve 60.000’den fazla diyabet hastası var.

“Sürdürülebilir erişim”

“Bu hastalar Gazze’de sağlık hizmetlerine sürekli olarak erişebilmelidir. Hastaneler ve diğer sağlık tesisleri bombardımandan ve askeri kullanıma karşı korunmalıdır.”

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, 7 Ekim 2023’ten önce, Gazze’de ihtiyaç duyulan uzmanlaşmış sağlık hizmetlerinin bulunmaması nedeniyle her gün yaklaşık 100 hastanın Gazze Şeridi dışındaki özel sağlık hizmetlerine erişmesi gerektiğini söyledi.

“DSÖ, yakıt, su, gıda ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere insani yardıma acil ve hızlandırılmış erişim çağrısında bulunuyor”.

BM Genel Sekreteri António Guterres 31 Ekim 2023 Salı günü yaptığı açıklamada, giren yardım hacminin, yoğunlaşan çatışmaların ortasında bölgede mahsur kalan sivillerin sayısıyla orantılı olmadığını vurguladı.

Barınma Kampları “kapasitesinin dört katı”

Gazze’de 1,4 milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edilmiş durumda; 689.000’den fazlası BM Filistinli Mülteciler Ajansı’nın (UNRWA) 150 tesisinde barınıyor.

OCHA, son günlerde daha önce ev sahibi ailelerin yanında kalan on binlerce yerinden edilmiş kişinin, yiyecek ve temel hizmetler aramak üzere kamu barınaklarına taşındığını söyledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) barına kamplarının şu anda amaçlanan kapasitesinin neredeyse dört katı olduğu konusunda uyardı.

BM Filistinli Mülteciler Ajansı yetkilisi Lazzarini Gazze’de

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini’ye göre, 01 Kasım 2023 günü Gazze’ye erişim izni verildi ve burada Filistinli topluluklarla ve yüz binlerce sivile ellerinden geldiğince hizmet etmeye devam eden UNRWA meslektaşlarıyla bir araya geldi.

İsrail bombardımanının başlamasından bu yana içeri girmesine izin verilen en üst düzey yetkili oldu.

BM Sözcüsü New York’ta muhabirlere brifing verirken, “Gazze’deki UNRWA personeline olan takdirini göstermek için orada olduğunu ve UNRWA’nın bugüne kadar 70 meslektaşını kaybettiğini de sözlerine ekledi.” dedi.

UNRWA, hava bombardımanı sırasında 22 çalışanın daha yaralandığını tweetledi ve “Bu, bir çatışmada bu kadar kısa sürede öldürülen en yüksek BM yardım çalışanı sayısıdır” dedi. BM Sözcü Stephane Dujarric ayrıca yaklaşık “500 yabancı pasaport sahibinin dışarı çıkmasına izin verildiğini” bildirdi ve bölgeye giriş ve çıkış erişiminin, BM’nin, kriz başladığından bu yana aralıksız çalışan bazı BM personelini rotasyona tabi tutmasına izin verdiğini de sözlerine ekledi.

İsrail’in olası savaş suçları: OHCHR

BM İnsan Hakları Ofisi OHCHR, 01 Kasım 2023 Çarşamba öğleden sonra attığı bir tweette; Gazze’deki çok sayıda sivil ölümü ve yaralanması ve İsrail’in Jabalia mülteci kampına (31 Ekim Salı günü) düzenlediği hava saldırılarının ardından oluşan yıkımın boyutu göz önüne alındığında, bu konuda ciddi endişelerimiz olduğunu kaydetti. Bunlar savaş suçuna varabilecek orantısız saldırılar” olduğu belirtildi.

Haberlere göre, Gazze şehrinin kenarındaki mülteci kampına en az altı hava saldırısı düzenlendi ve Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50 kişinin öldüğünü, en az 150 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail, saldırıda Hamas militanı bir komutanı hedef aldığını açıkladı.

Hamas yönetimindeki medyaya göre 01 Kasım 2023 Çarşamba günü düzenlenen ikinci hava saldırısı, iki gün içinde toplam 195 Filistinlinin öldürülmesi anlamına geliyordu.

Çocuklara yönelik ‘korkunç ve dehşet verici’ saldırılar

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 01 Kasım 2023 Çarşamba gecesi geç saatlerde New York’ta yaptığı açıklamada, art arda iki gün süren saldırıların ardından Cebaliya kampında ortaya çıkan “katliam sahnelerinin” “korkunç ve dehşet verici” olduğunu söyledi.

“Saldırının çocuklara verdiği zarara ilişkin henüz bir tahminimiz olmasa da insanların evleri yerle bir edildi, görünüşe göre yüzlerce kişi yaralandı ve öldürüldü; ölenler arasında çok sayıda çocuğun da olduğu bildirildi.

“Bu iki saldırı, bugünkü ölümler hariç 3.500’den fazla çocuğun ölümüyle ve 6.800’den fazla çocuğun yaralanmasıyla sonuçlanan, 25 gün boyunca devam eden bombardımanın ardından geldi. Bu, 25 gün boyunca günde 400’den fazla çocuğun öldürülmesi veya yaralanması anlamına geliyor. Bu yeni normal olamaz“.

UNICEF, mülteci kamplarının, ülke içinde yerinden edilenlerin yaşadığı yerleşim yerlerinin ve buralarda yaşayan sivillerin uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunduğunu söyledi.

“Nüfusun yoğun olduğu mahallelere yönelik bu ölçekteki saldırılar, ayrım gözetmeyen etkilere sahip olabilir ve kesinlikle kabul edilemez.”

Rehinelerin durumu bilinmiyor

Günün erken saatlerinde DSÖ Genel Direktörü Tedros, sosyal medya paylaşımında, örgütün 7 Ekim 2023’de Hamas tarafından İsrail’den alınan 240 rehinenin, özellikle de çocukların, kadınların, yaşlıların ve engellilerin durumu hakkında ciddi endişe duymaya devam ettiğini söyledi. Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan sağlık durumları alarm veren kişilerin derhal serbest bırakılmaları yönündeki çağrısını yineledi.

Gazetecilere ‘korkunç ceza’

OCHA, devam eden bombardımanların yanı sıra İsrail’in Gazze’nin kuzeyi ve Gazze şehrinin dış mahallelerindeki kara operasyonunun yoğunluğunun arttığını kaydetti.

İsrail’in 31 Ekim 2023 Salı günü Gazze Şehri’nin kuzeyindeki, yaklaşık 116.000 kişiye ev sahipliği yapan en büyük mülteci kampı Jabaliya mahallesine hava saldırıları düzenlediği bildirildi.

Dünya çapındaki gazetecilere yönelik tehditler konusuna değinen BM Genel sekreteri António Guterres, çarşamba günü sosyal platform X’te Orta Doğu’daki çatışmanın onlara “korkunç bir zarar verdiğini” yazdı ve “bizi alıkoyan gazetecileri savunmak için daha iyi güvenlik önlemleri alınması” çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR), 31 Ekim 2023 Salı günü İsrail bombardımanı altında öldürülen Filistinli gazetecilere ilişkin raporlarla ilgili  endişelerini dile getirdi  ve gazetecilerin sivil olduğunu ve hedef alınmaması gerektiğini, onları hedef alan askeri personelden ise hesap sorulması gerektiğini yineledi.

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths: “Bu küresel bir kriz”

BM Acil Yardım Koordinatörü 01 Kasım 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Gazze’de İsrail ile Filistinli militanlar arasındaki savaşın, “bölgenin çok ötesine” yayılmadan önce uluslararası eylem gerektiren “küresel bir kriz” yarattığını söyledi. Martin Griffiths, “Bu böyle devam edemez. Bir adım değişikliğine ihtiyacımız var” diye ekledi.

Rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istiyoruz. Hayatta kalmak için gerekli olan maddeleri (özellikle su, gıda, ilaç ve yakıt) güvenli, anında ve geniş ölçekte sağlayabilmemiz gerekiyor. Zorlu müzakerelerin ardından şu ana kadar Gazze’ye geçen 200’den fazla kamyon bir miktar rahatlama sağlıyor ancak yeterli değil.”

Duraklamaların “şu anda Gazze’ye yardım malzemelerinin gönderilmesi için tek geçerli seçenek” olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail, Hamas ve diğer militanların “sivilleri ve sivil nesneleri korumak için askeri operasyonların yürütülmesinde sürekli özen gösterilmesi de dahil olmak üzere, uluslararası insani hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine saygı duymaları” gerekiyor.

Nüfuzu olan uluslararası oyuncular, sivil yaşamı korumak ve “çatışmayı hafifletmek ve yayılmasını önlemek” amacıyla savaş kurallarına saygı gösterilmesini sağlamak için diplomatik güçlerini kullanmalıdır.

Kaynak: BM İnsan Hikayeleri Haberi, Gazze, 02 Kasım 2023

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir