
BM Genel Kurul Başkanları işbirliğinin yararını vurguluyor…
Foto: 77. BM Genel Kurulunun Başkanı Csaba Kőrösi (solda), tokmağı 78. oturumun Başkanı Dennis Francis’e veriyor.
BM Genel Kurulunun bu yılki ilk hazırlık toplantısı 5 Eylül 2023 tarihinde New York’ta başladı. 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi, halefine oturum başkanı tokmağını devrederek Kurul’un 77. dönemini kapattı. Görevden ayrılan Başkan Csaba Kőrösi, 77. oturumun son genel kurul toplantısında konuşma yaparak ülkeleri sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışmaya çağırdı.
Hızlanan iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, eğitim ve cinsiyet eşitsizliği gibi küresel engellere işaret ederek, “Hayatta kalmamız işbirliğimize bağlı” dedi.
Haziran’da BM 78. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Trinidad ve Tobago’nun adayı Dennis Francis, görevini “sadakat, bilinç ve sağduyuyla” yerine getireceğine yemin etti.
Geçen yıl 13 Eylül’de resmi olarak başlayan 77. oturum, Mart ayında hayati kaynağın korunmasına ve muhafaza edilmesine yönelik bir kilometre taşı eylem planının kabul edildiği BM Su Konferansı da dahil olmak üzere üst düzey etkinliklerle dikkat çekti.
Oturumda ayrıca afet riskinin azaltılması, herkes için adaletin sağlanması, kapsayıcı toplumlar, evrensel sağlık sigortası ve sürdürülebilir tüketim ve üretim konularında önemli müzakereler yapıldı.
BM 78. Genel Kurulu yaklaşıyor
Her yıl dünya liderlerini ABD’nin New York kentinde bir araya getiren BM’nin 78. Genel Kurul görüşmeleri, 19 Eylül’de başlayacak.
BM 78. Genel Kurulu, 19-26 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk gün söz alacak.
Genel Kurul’a 190 ülkeden üst düzey katılımın sağlanması bekleniyor.
Şartı Korumak
BM Genel Kurul Başkanı Kőrösi, Birleşmiş Milletler’in üç “direğini” – barış ve güvenlik, kalkınma ve insan hakları – hatırlattı ve dünya çapındaki çatışmalar devam ederken, BM Şartı’nın dünya çapında gerçekten desteklenip desteklenmediğini sordu.
“Ukrayna’daki savaş- diğer 51 silahlı çatışmayla birlikte – BM Şartı ve uluslararası hukuka uygun olarak sona ermelidir” diyerek nükleer silahlanma yarışına da son verilmesi çağrısında bulundu.
Geleceğe hazır çözümler
Sayın Kőrösi, yalnızca mevcut zorluklarla mücadele etmekle kalmayıp aynı zamanda gelecekteki zorluklara karşı da koruma sağlayan entegre, bütüncül çözümlere olan ihtiyacın altını çizdi.
Finansmanın ve uluslararası işbirliğinin önemini yineleyerek, “Bağımsız süreçlerin yalnızca bağımsız sonuçlar doğuracağını biliyoruz” dedi.
Zaman değişiyor
Sayın Kőrösi, Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi dahil olmak üzere önemli BM Organlarının reform yapması ve gelişmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Dünyanın ilk yolcu jet uçağı 1952 yılında 36 yolcu taşıyordu. Teknolojik gelişme açısından bir atılımdı” dedi.
“Bu, onu bugün bizi Mars’a götürmek için kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor… Zaman gelişiyor ve bu Organizasyonun da onlarla birlikte gelişmesi gerekiyor.”
Göreve başlarken yapılan yemin
Görevden ayrılan Başkanın gösterişli Genel Kurul Salonu’nda yaptığı konuşmanın ardından, 78. Oturumun Seçilmiş Başkanı Trinidad ve Tobago ülke temsilcisi Dennis Francis, başkanlık yemini ederek, sorumluluklarını elinden gelen en iyi şekilde yerine getireceğine söz verdi.
Daha sonra Başkan Kőrösi, tarihi tahta tokmağı resmi olarak halefine teslim etti ve toplantıyı erteledi.
Çok taraflılığın temeli atılıyor’: BM başkan yardımcısı
BM Genel Sekreteri adına konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, BM Genel Kurul Başkanı Kőrösi’yi geçen yılki becerikli yönetimi nedeniyle övdü.
Diplomasiyi sürdürmesi, diyaloğu ve tartışmayı teşvik etmesi ve insanlar ve gezegen için pratik çözümlere yönelik çalışması nedeniyle Genel Kurul’a övgüde bulundu.
Amina Mohammed, “Hepimiz bu Asambleyi (Genel Kurul Toplantısı) çok taraflılığın kanıtlandığı bir zemin olarak kullanmaya, Üye Devletler arasında güven, uyum ve dayanışmayı inşa etmeye ve dünya çapındaki insanlara ve topluluklara fayda sağlayacak çözümleri şekillendirmeye kararlı olalım” dedi.
‘Ortak insanlığımız’
Öğleden sonra 78. oturumun açılışında Genel Sekreter Yardımcısı, Genel Kurul’un barış, sürdürülebilir kalkınma ve insan haklarına yönelik “ortak insanlığımızı” ve “ortak bağlılığımızı” temsil ettiğini vurguladı.
Tüm delegeleri iyimser olmaya ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDG’ler) tekrar rayına oturtmak için birlikte çalışmaya teşvik etti.
“Tüm insanların beklediği çözümleri üretelim ve daha iyi, daha barışçıl, müreffeh bir geleceğe ve daha sağlıklı bir gezegene doğru ilerleme kaydedelim.”
Küresel dayanışma: Francis
BM Genel Kurulunun 78. Oturumunun Başkanı Dennis Francis’ in açılış konuşmasında, oturuma ilişkin dört temel önceliğini özetledi: barış, refah, ilerleme ve sürdürülebilirlik.
İklim değişikliği, çatışma ve yoksulluk da dahil olmak üzere dünyanın karşı karşıya olduğu karmaşık zorlukların barışı daha da zorlaştırdığını, jeopolitik bölünmelerin ise çok taraflı sistemlere yönelik şüpheciliği beslediğini kabul etti.
“BM’nin baş politika oluşturma organı olarak Genel Kurul, çabalarımızın BM Şartı’nda yer alan değer ve ilkelere sadık, sağlam, çok taraflı bir sisteme dayanmasını sağlamak konusunda özel bir sorumluluk taşıyor” dedi.
Bu arka plana karşı, Meclis Güvenlik Konseyi veto girişiminin veto uygulamasına ilişkin şeffaflık ve hesap verebilirliğe yönelik bir adım olduğunu vurguladı.
“İklim finansmanını daha kullanılabilir, daha erişilebilir ve daha uygun fiyatlı hale getirerek temiz enerjiye geçişi hızlandırmalıyız”- BM Genel Kurul Başkanı Dennis Francis
Refah
İkinci slogana dönersek BM Genel Kurul Başkanı, çatışma halindeki ve çatışma sonrası ülkelerdeki zorluklara özel çözümlere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi ve Üye Devletleri Addis Ababa Eylem Gündemini takip etmeye çağırdı.
“Bunu yaparken aynı zamanda temiz enerjiye geçişi hızlandırmalı ve iklim finansmanını daha kullanılabilir, daha erişilebilir ve daha uygun fiyatlı hale getirerek uyum desteğini artırmalıyız” diye devam etti.
Sayın Francis ayrıca en az gelişmiş ülkelerin, denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkelerin ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinin benzersiz koşullarına dikkat çekerek, bu ülkelerin özel kalkınma gündemlerini takip etmek için yenilenmiş çabalar çağrısında bulundu.
İlerlemek
Ayrıca Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ nin ve yaklaşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi’nin, ilerlemeyi hızlandırmak için kritik bir fırsat olarak önemini vurguladı.
“Zirvenin nasıl gelişeceği bu oturumun Genel Kurul gündeminin geri kalanının gidişatını belirleyecek ve önümüzdeki 7 yılın 2030 Gündemi için” dedi.
Kendisi aynı zamanda devam eden COVID-19 salgını karşısında dirençli sağlık sistemleri inşa etmek için küresel dayanışma ve işbirliği ihtiyacının yanı sıra iddialı kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için finansman ihtiyacının altını çizdi.
Sürdürülebilirlik
Sayın Francis, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybının acilen ele alınması gerektiğinin altını çizdi ve dönüştürücü iklim eyleminin yanı sıra tüm yaşam için temel ortak kaynak olan ancak yeterince korunmayan ve önceliklendirilmeyen su ile kritik ilişkiye vurgu yaptı.
“Su, iklim, biyolojik çeşitlilik, toprak ve toprağın bozulması ve küresel gıda güvenliğiyle ilgili kaygıları ele alan ve aslında bir araya getiren bir yeşil ‘mavi devrime’ ihtiyacımız var” diye vurguladı.
“Temiz ve sürdürülebilir bir çevre hakkının herkes için desteklenmesini garanti etmenin tek yolu budur.”
Kaynak:
BM Haberleri, New York, 6 Eylül 2023