BM Genel Sekreter Yardımcısı; “İklim acil durumu barış için tehlike…” dedi.
Üst düzey BM yetkilisi, 24 Temmuz 2020 günü Güvenlik Konseyi’ne verdiği demeçte, küresel ısınmanın yarattığı iklim acil durumunun uluslararası barış ve güvenliğe yönelik mevcut riskleri artırdığı gibi yenilerini de oluşturuyor.
BM, Avrupa, Orta Asya ve Amerika Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča, barış ve güvenlik aktörlerinin rollerini oynamaya ve dönüm noktasının uygulanmasını hızlandırmaya çağırdığı için “İklim acil durumu barış için bir tehlike” dedi.
‘Kısır döngü’
Miroslav Jenča “İklim değişikliğinin artan etkilerini dikkate almamak, çatışmayı önleme, barışı sağlama ve barışı sürdürme ve savunmasız ülkeleri iklim felaketinin ve çatışmanın kısır döngüsünde yakalama riskini zayıflatacaktır” dedi.
Bay Jenča BM Güvenlik Konsey’ine, 15 üyeli bu Konsey’in Alman asıllı Başkanının ana temalarından biri olan iklim ve güvenlik üzerine açık bir video-telekonferans tartışmasının başlangıcında bilgi verdi.
İklim değişikliğinin sonuçlarının bölgeden bölgeye değiştiğini belirterek, dünyadaki kırılgan veya çatışmadan etkilenen durumların değişen bir iklimin etkilerine daha fazla maruz kaldığını ve bunlarla daha az başa çıkabileceğini söyledi.
Barışı koruma bağlantısı
“10 ülkeden yedisinin iklim değişikliği ile mücadeleye en az savunmasız ve en az hazırlıklı olması, barışı koruma operasyonuna veya özel siyasi misyona ev sahipliği yapması tesadüf değil” dedi.
Yetkili, bölgeler ve topluluklar arasında farklılıklar olduğunu ve iklim ile ilgili güvenlik risklerinin kadınları, erkekleri, kızları ve erkek çocukları farklı şekillerde etkilediğini söyledi.
Pasifik’te yükselen deniz seviyeleri ve aşırı hava olaylarının sosyal uyum için bir risk oluşturduğunu söyledi. Orta Asya’da su stresi ve doğal kaynaklara erişimin azalması bölgesel gerilimlere katkıda bulunabilir.
Sahra altı Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika genelinde, iklim kaynaklı nüfus yer değiştirmesi bölgesel istikrarı zayıflatabilir. Afrika Boynuzu ve Orta Doğu’da, iklim değişikliğinin etkileri zaten şikâyetleri derinleştiriyor ve çatışma riskini artırıyor – aşırı gruplar için ortam sağlıyor.
Üye Devletlerin birlikte yapabileceği bazı eylemlerin ana hatlarını çizerek, uzun vadeli iklim öngörüsünü eyleme dönüştürülebilir, yakın vadeli analize dönüştürme yeteneğini güçlendirmek için yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini söyledi.
Sayın Jenča ayrıca, BM, Üye Devletler, bölgesel kuruluşlar ve diğerleri tarafından hâlihazırda en iyi uygulamaların belirlenmesi, dayanıklılığın güçlendirilmesi ve bölgesel işbirliğinin desteklenmesi yönündeki çabalarını bir araya getirecek daha güçlü ortaklıklar önerdi.