
BM Genel Sekreteri; Dünya Basın Özgürlüğü Gününde Gazetecileri korumak şart dedi.
Guterres, çevre konusunda gazeteciler için daha iyi koruma talep ediyor
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 3 Mayıs 2024 tarihinde New York’ta yaptığı açıklamada; “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” nü kutladı. Çevre sorunlarıyla ilgili haber yapan gazetecilerin karşılaştığı şiddet olaylarının arttığına dikkat çekti ve bu durumun da mesleği giderek daha tehlikeli hale getiriyor olduğunu ifade etti.
Antonio Guterres, gazetecilerin ve medya profesyonellerinin, dünyanın gelecek nesiller için tehdit oluşturan mevcut çevre ve iklim acil durumu hakkında halkı “bilgilendirme ve eğitmede kilit bir role sahip olduklarını” söyledi.
Bu çalışma sayesinde insanların dünyayı etkileyen çevresel faktörler hakkında daha iyi bir anlayışa sahip olabileceğini ve değişimi savunabileceğini ifade etti.
Ancak, BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) son raporlarına göre gazeteciler, özellikle de çevre gazetecileri, sadece işlerini yaptıkları için şiddetli saldırılarla ve hatta ölümle karşı karşıya kalıyor.
Sayın Guterres, “Son yıllarda yasa dışı madencilik, ağaç kesimi, kaçak avcılık ve diğer çevre sorunlarıyla ilgili haber yapan düzinelerce gazeteci öldürüldü” dedi. Ancak “çoğunlukla kimseden hesap sorulmadı.”
Alarmın çalınması
UNESCO’nun raporu çevre gazetecilerinin karşılaştığı şiddeti analiz etti.
Genel Sekreter, raporda çevre sorunlarıyla ilgili haber yapan gazetecilerin ve haber kuruluşlarının son 15 yılda yaklaşık 750 saldırıdan fazla durumu ortaya koydu.
UNESCO’nun İfade Özgürlüğü ve Gazetecilerin Güvenliğinden Sorumlu Başkanı Guilherme Canela, BM Haberleri’ne verdiği röportajda, raporda çevresel habercilik yapan gazetecilerin yüzde 70’inin en az bir tür şiddete uğradığını ve ankete katılan muhabirlerin dörtte birinin fiziki ve hukuki saldırılara maruz kaldığını belirtti.
Ayrıca Sayın Canela, son 50 yılda çevreyle ilgili haberler yapan 44 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.
Gazetecilerin çatışma bölgelerinin önemli gözlemcileri olduklarını ve bu çatışmalardan etkilenen sivil halk için hayat kurtarıcı bilgiler sağladıklarını unutmamanın önemli olduğunu ifade etti.
“UNESCO, çevre sorunlarıyla ilgili haber yapan gazetecilerin korunmasıyla ilgilenmemiz gerektiği yönünde alarm zilleri çalıyor” dedi ve ” çünkü çevrede olup bitenlerle ilgili farkındalığı artırmak ve güçlü aktörleri sorumlu tutmak, mevcut durumla yüzleşmek için kesinlikle çok önemli” dedi.
Tüm gazeteciler için güvenlik
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bir gazeteciyi kaybetmenin bir insan hakları savunucusunu kaybetmek anlamına geldiğini belirterek, dünyanın “bağımsız, etik ve kaliteli gazeteciliğe belki de şimdi her zamankinden daha fazla ” ihtiyacı olduğunu söyledi.
Sayın Türk, çevre muhabirleri başta olmak üzere gazetecilerin “hükümetlerinin ve işverenlerinin kendilerini korumak için daha güçlü taahhütlere”, daha güvenli çalışma ortamlarına ve saldırı olmadan çalışma hakkına ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Genel Sekreter ayrıca gazetecilerin “paha biçilmez” çalışmalarını ve halkı bilgilendirme ve katılımlarını sağlama çabalarını takdir etti.
BM Genel Sekreteri, hükümetlere, özel sektöre ve sivil toplumlara, basın özgürlüğünü ve gazetecilerin ve medya profesyonellerinin haklarını küresel olarak koruma konusunda yeniden taahhütte bulunmaları çağrısında bulundu.
“Basın özgürlüğü olmazsa özgürlüğümüz olmaz” dedi. “Özgür basın bir seçim değil, zorunluluktur” ifadesinde bulundu.
Kaynak: BM Haberleri, New York, 4 Mayıs 2024