BM Genel Sekreteri Guterres: COVID-19 Aşısı uygun maliyetli olmalı ve herkes tarafından kullanılabilir olmalıdır

BM Genel Sekreteri Guterres: COVID-19 Aşısı uygun maliyetli olmalı ve herkes tarafından kullanılabilir olmalıdır

BM Haber Merkezi, New York, 16 Eylül 2020

BM başkanı Çarşamba günü (16 Eylül 2020) gazetecilere verdiği demeçte , devam eden COVID-19 salgınının uzun bir küresel endişeler listesinin başında olmaya devam ettiğini belirterek, “en korkunç kilometre taşlarının” üzerimizde olduğunu kaydetti.

Genel Sekreter António Guterres, BM Genel Kurulu Yüksek Düzey Haftası öncesinde 16 Eylül 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, “Salgın kontrolden çıkmaya devam ediyor” dedi ve yakında bir milyon kişinin “virüse karşı kaybedileceğine” dikkat çekti.

Birçoğunun umutlarını aşıya bağlamasının farkında olan o, “açık olalım: pandemide her derde deva yoktur” dedi.

Dünyanın en büyük diplomatı, “Bir aşı bu krizi tek başına çözemez, kesinlikle yakın vadede değil”,  dedi. “Yeni vakalara yanıt verebilecek ve özellikle önümüzdeki 12 ay boyunca bulaşmayı bastırmak ve hayat kurtarmak için hayati tedavi sağlayabilecek yeni ve mevcut araçları büyük ölçüde genişletmemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“Küresel kamu yararı” 

Virüs “sınır tanımadığı için”, bir aşının “küresel bir kamu malı”, uygun fiyatlı ve herkes için ulaşılabilir olarak görülmesi gerektiğini, ancak bunun için “finansmanda büyük bir sıçrama” gerektirdiğini vurguladı.

Dahası, BM Genel Sekreteri, insanların aşı olmaya istekli olması gerektiğini, ancak aşılarla ilgili yanlış bilgilerin çoğalmasının aşı tereddüdünü körüklediğini ve çılgın komplo teorilerini ateşlediğini belirtti.

Çeşitli ülkelerdeki büyük nüfusların yeni bir koronavirüs  aşısı almayı isteksiz veya tamamen reddettiklerine dair “endişe verici raporlardan” söz etti.

Genel Sekreter, “Bu ölümcül hastalık karşısında, ölümcül yanlış bilgilendirmeyi durdurmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız” dedi.

BM Genel Sekreteri António Guterres (New York, 16.9.2020)

Yenilenen ateşkes çağrısı 

Guterres, koronavirüsü “bugün dünyamızın bir numaralı küresel güvenlik tehdidi” olarak kabul ederek Mart 2020 ayında küresel ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Ve önümüzdeki Salı günü (22.9.2020), BM Genel Kurul Toplantısı özel oturumundai uluslararası toplumun “küresel ateşkesin yılsonuna kadar gerçeğe dönüşmesi için tüm çabalarını seferber etmesi” çağrısını yenileyeceğini işaret etti.

BM Genel Sekreteri, Afganistan’dan Sudan’a “barışa yönelik umut dolu yeni adımların” atıldığını ve Suriye, Libya, Ukrayna ve başka yerlerde savaştaki yavaşlamanın diplomasi için bir fırsat yarattığını tekrarladı.

Yemen’de “ateşkes için bastırıyoruz” dedi ve bu ve diğer krizlerde “güvensizlik” derin olsa da “sebat etmeliyiz” dedi.

Genel Sekreter, “Önümüzdeki haftalarda her açılışı ele geçirmeli ve barış için yeni bir kollektif baskı ortaya koymalıyız” dedi.

Alevler içinde bir dünya 

BM Genel Sekreteri daha sonra diğer küresel kırılganlıklara döndü.

“Pandemiden önce bile, dünya Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH’ler) ulaşma ve iklim değişikliğine karşı savaşı kaybetme çabalarında çok gerilere düşmüştü” dedi.

Guterres, kuzey yarımkürenin rekor seviyedeki en sıcak yazdan yeni çıktığını ve 2020’deki sera gazı konsantrasyonlarının “yeni rekor seviyelere” ulaştığını hatırlattı.

Gazetecilere “Dünya yanıyor” dedi.

Bununla birlikte, Guterres, salgın sonrası safhanın “yola çıkma ve alevleri söndürme” fırsatı sunduğunu, ancak SKH’ler ve Paris İklim Anlaşması ile uyumlu “yeşil olması gerektiğini” savundu.

Küresel dayanışma 

Etkili çok taraflılık, cinsiyet eşitliği ve gençlerin sesleri de iyileşme çabalarının bir parçası olmalıdır.

Pazartesi günü (21.9.2020) Üye Devletlerin BM’nin 75. yıldönümünü kutlayan bir bildirge – “yeniden canlandırılmış çok taraflılık” taahhüdüdünde bulunacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri, küresel ekonomiyi dönüştürmek, sıfır karbona geçiş, evrensel sağlık sigortası sağlamak, evrensel bir temel gelire doğru ilerlemek ve daha açık ve kapsayıcı karar almaya geçmek için küresel dayanışmanın gerekli olduğunu belirtti.

Ve “tek başına milliyetçi yaklaşımları ve bölücü popülist çağrıları” reddettiğini ileri sürdü.

Bu yıldönümünde, “1945’te kurulan BM anımızla karşı karşıyayız” diyen Genel Sekreter, bugünün acil durumunun üstesinden gelmek, dünyayı hareket ettirmek, çalışır hale getirmek ve yeniden zenginleşmek için “daha önce hiç olmadığı kadar dayanışma ve birlik” ile karşılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir