BM Genel Sekreteri Guterres; Deprem felaketinde “Önce insanları koymalıyız”.
BM Fotoğrafı/Mark Garten: Genel Sekreter António Guterres, Suriye ve Türkiye’deki duruma ilişkin basına açıklamalarda bulundu.
BM Genel Sekreteri 9 Şubat 2023 günü yaptığı açıklamada, ölümcül deprem felaketinin yaşandığı bölgede yaşayan Türkiye ve Suriye halkları için ayağa kalkmanın ve son yıllarda gösterdikleri “destek ve cömertliğin aynısını” onlara göstermenin şimdi tam zamanı olduğunu söyledi. Çatışmalardan kaçan milyonlarca mülteciye ve yerinden edilmiş kişiye yardım etmek insanlık borcumuz…
Antonio Guterres, Genel Sekreter olarak ve daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin Başkanı olarak harap olmuş bölgeyi yıllarca ziyaret etmiş biri olarak içten bir çağrıda “Bir dayanışma merkezi olan yerlerin artık bir ıstırabın merkez üssü haline geldiğini” söyledi.
“Kâbus üstüne kâbus”
“İnsanlar kâbus üstüne kabusla karşı karşıya. Deprem, kuzeybatı Suriye’deki insani krizin zaten kötüleştiği ve ihtiyaçların çatışma başladığından bu yana en yüksek seviyede olduğu bir sırada meydana geldi.”
BM’nin “zamanımızın en büyük doğal afetlerinden biri” olan olaya hızla yanıt vermek için elinden gelenin en iyisini yaptığını ve yapacağını söyledi.
İlk BM konvoyu, barınma ve diğer çok ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini taşıyan altı kamyon da dahil olmak üzere 9 Şubat 2023 tarihinde Bab al-Hawa geçidinden kuzeybatı Suriye’ye geçti ve daha fazla yardım yolda olmasına rağmen, “çok daha fazlasının” güvencesini verdi.
BM Genel sekreteri, son raporlara göre 9 Şubat 2023 tarihine 18.000’i geçen artan ölü sayısının ne yazık ki farkında olduğunu ve hasarın tam boyutunun hala bilinmediğini söyledi.
“Türkiye, dünyadaki en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor ve Suriyeli komşularına benzersiz bir cömertlikle davrandı. Gerçekten de 3,6 milyona yakın Suriyeli, on yılı aşkın bir süredir Türkiye’de yaşıyor. Birçoğu şimdi depremin kurbanı oldu”.
Benzer şekilde geçmişte Halep’e gittiğini ve savaştan kaçan Iraklıları sıcak bir şekilde karşılayan Suriyelilerle tanıştığını söyledi.
“Ziyaretlerimde, evlerini ve kalplerini açan insanların dayanışmasından derinden etkilendim. Şimdi o evler yıkıldı ve o kalpler kırılıyor” dedi.
Erişim ve kaynaklar: temel öncelikler
Felaketi tam olarak değerlendirmek için bu hafta sonu bölgeye BM Yardım Sorumlusu Martin Griffiths’i göndereceğini söyledi, ancak iki kapsayıcı öncelik olduğunu söyledi.
“Önce erişim. Yollar zarar gördü. İnsanlar ölüyor. Şimdi etkilenen tüm bölgelere yardım ve personel göndermek için tüm olası yolları keşfetme zamanı. İnsanları ilk sıraya koymalıyız.
“İkincisi, kaynaklar. İnsani müdahale-Suriye İnsani Yardım Fonu ve Suriye Sınır Ötesi Fon- acil bir destek enjeksiyonuna ihtiyaç duyuyor. Bunlar, BM ve insani yardım ortaklarının ihtiyacı olan insanlara hızla yanıt vermesini sağlamak için en iyi seçenekler.”
Müdahaleyi hızlı bir şekilde başlatmak için BM’nin Merkezi Acil Durum Müdahale Fonu’ndan halihazırda 25 milyon dolar serbest bırakıldı ve önümüzdeki haftanın başlarında, Suriye’deki depremden etkilenenlere yardım için bağışçı desteği amacıyla “Hızlı Çağrı” yapılacaktır.
BM Kuruluşlarının – Suriye’deki uluslararası ve ulusal STK’larla birlikte – önümüzdeki üç ay için ilk finansman gereksinimlerini değerlendirdiklerini söyledi.
“Bu kaynaklar insani yardım topluluğu tarafından kritik yardımdır. Bunlar; barınma, sağlık, beslenme, su, sanitasyon, hijyen, eğitim, koruma ve psikososyal destek hizmetleri için kullanılacaktır”.
BM’nin “Türk hükümetinin isteklerini elimizden gelen her şekilde desteklemeye hazır olduğunu” söyledi.
Türkiye ve Suriye için ayağa kalkma zamanı
“Bu büyük felaket karşısında, uluslararası toplumu Türkiye ve Suriye halkına, milyonlarca mülteci ve yerinden edilmiş insanı kabul ettikleri, korudukları ve onlara yardım ettikleri türden destek ve cömertliği göstermeye şiddetle davet ediyorum. Şimdi Türkiye ve Suriye halkları için ayağa kalkma zamanıdır.”
Kaynak: BM Haberleri, New York, 9 Şubat 2023