BM Genel Sekreteri Guterres, Gelişmiş Ülkeleri savunmasız ülkeler için iklim taahhüdünü yerine getirmeye çağırıyor.

BM Genel Sekreteri Guterres, Gelişmiş Ülkeleri savunmasız ülkeler için iklim taahhüdünü yerine getirmeye çağırıyor.

Dünya liderleri, gelişmekte olan ülkelere yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı desteği sağlama hedefinin ulaşılabilir olduğuna dair umutlarını dile getirirken,  BM Genel Sekreteri  2 Kasım 2021 Salı günü, hedefin büyük olasılıkla 2023’e kadar karşılanmayacağı ve bundan sonra ek finansman gerekeceği konusunda uyardı.

“Bu yetersiz tutarı, gelişmiş ülkeler tarafından COVID-19’un iyileşmesi için harcanan trilyonlarla karşılaştırıyorum ” dedi.

António Guterres, Salı günü BM’nin COP26  iklim konferansı sırasında İklime Karşı Hassas Ülkeler Liderleri Diyaloğu oturumunda konuştu.

Haberlere göre, Almanya ve Kanada liderliğindeki son diplomatik çaba, gerekli finansmanı Paris Anlaşması tarafından belirlenen son tarihten üç yıl sonra olan 2023 yılına kadar bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Gazetecilere konuşan Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, bunun gerçekleşmesi için “dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden daha fazla eyleme” ihtiyaç olduğunu söyledi; ABD Başkanı Joe Biden’in iklim değişikliği konusundaki özel elçisi John Kerry bu niyeti doğruladı.

Guterres, “Gelişmiş dünyayı, güveni yeniden inşa etmek için 100 milyar dolarlık verilen sözün yerine öncelikle getirilmesi” için çağrıda bulundu.

Adaptasyon çalışmaları 

Genel Sekreter, uyum çalışmalarının, erken uyarı sistemlerinin hayat kurtardığını, iklim dostu tarım ve altyapının işleri kurtardığını söyleyerek bu yatırımların önemini vurguladı.

Bu nedenle Sayın Guterres, tüm bağışçılardan iklim finansmanının yarısını uyum sağlamaya ayırmalarını istediğini açıkladı.

Şu anda, bu fonların yaklaşık 20.1 milyar doları, sadece dörtte biri adaptasyon yani uyum çalışmalarına gidiyor. Gelişmekte olan ülkelere uyum maliyetlerinin 2030 yılına kadar yılda 300 milyar dolara kadar çıkabileceği tahmin edilmektedir.

BM Genel Sekreteri, yatırımı karşılayabilen ülkeler tarafından COVID-19’un giderilmesi konusunda harcanan büyük fonlarla karşılaştırdı.

Gelişmiş ekonomiler, Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının yaklaşık yüzde 28’ini ekonomik toparlanmaya yatırıyor. Orta gelirli ülkeler için bu sayı yüzde 6,5’e düşüyor. En Az Gelişmiş Ülkeler için yüzde ikiden az.

Sayın Guterres, savunmasız ülkelerin finansmana daha hızlı ve daha kolay erişime sahip olması gerektiğini savundu. Bunun bürokrasiyi azaltarak, uygunluk eşiklerini artırarak ve borç indirimi sunarak başarılabileceğine inanıyor.

Sayın Guterres, COP26’da savunmasız ulusların temsilcilerine “İlk acı çekenleri ve en son yardım alacak olanları temsil ediyorsunuz” dedi. “İhtiyacınız olan dayanışma eksik. Dayanışmanın burada, Glasgow’da ortaya çıkması gerekiyor.”

İklim hedefleri 

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nden (UNFCCC) alınan en son verilere göre mevcut Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar (NDC’ler) 2,7 santigrat dereceye kadar hala feci bir sıcaklık artışına neden olacaktır.

Guterres, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla dünyanın şu anda nerede durduğunu “hesaplamanın zor olduğunu” ancak toplu olarak yüzde 80’lik bir paya sahip olan G20 ülkelerinden “önemli ölçüde daha fazla destek verecek hırsa” ihtiyaç duyulduğundan emin olduğunu söyledi.

“1.5’i canlı tutma savaşı bu on yılda kazanılacak veya kaybedilecek” dedi. Ona göre, bu hedefi canlı tutmak için her ülke ve bölge net sıfır emisyon taahhüt etmeli ve somut ve güvenilir kısa vadeli hedefler peşinde koşmalıdır.

“İklim Hassas Forumu’nu iklim hırsının koruyucuları olarak hizmet etmeye devam etmeye çağırıyorum” dedi.

Küçük Ada Devletleri 

BM Genel Sekreteri, Bu sabah yine COP26’da Genel Kurul Başkanı Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS) Devlet ve Hükümet Başkanları ile bir araya geldi.

Abdulla Shahid, başka hiçbir ülkenin ani ve şiddetli iklim etkisi riski altında olmadığını ve diğer hiçbir ülkenin ön saflara onlar kadar yakın olmadığını vurguladı.

Bay Shahid ayrıca, çok azının Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılarında ada ülkeleri kadar hırslı olduğunu vurguladı.

Kaynak:

BM Haberleri, Glasgow, 3.11.2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir