BM Genel Sekreteri Guterres:Nesil Eşitliği Forumunda; Kadınların artık ‘küçük bir köşeye sıkıştırılmaması’ gerektiğini söylüyor

BM Kadınları/Johis Alarcón, Ekvador’da kadın hakları için düzenlenen gösteride insanlar protesto gösterisi yaptı.

Genel Sekreter António Guterres, Paris  Nesil Eşitliği Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Cinsiyet eşitliği esasen güçle ve hâlâ büyük ölçüde erkek egemen bir kültüre sahip bir dünyada güçle ilgilidir” dedi ve BM Cinsiyet Eşitliği Küresel Hızlandırma Planına dayanan “beş yıllık eylem hareketi” başlattı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini Covid-19 iyileşmesinin kalbine yerleştirmek amacıyla BM Kadın Birimi, 29 Haziran’da Paris’te üç gün sürecek ve bir “dönüm noktası olacak” çalışma başlattı. 2030 yılına kadar günümüzde ve bu hareketin nerede olmaları gerektiği konusunda kadınların dünyadaki konumları arasındaki uçurumu kapatmak için iddialı yatırımlar ve politikalar ortaya koymayı amaçlayan çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Genel Sekreter António Guterres  Nesil Eşitliği Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Cinsiyet eşitliği esasen güçle ve hâlâ büyük ölçüde erkek egemen bir kültüre sahip bir dünyada güçle ilgilidir” dedi ve BM Cinsiyet Eşitliği Küresel Hızlandırma Planına dayanan “beş yıllık eylem hareketi” başlattı.

“Güç çok nadiren verilir. Bunu almalısın” diyen beş önceliğinden biri olarak, gücü yeniden paylaşmak ve gerçek eşitlik için gerekli koşulları yaratmak için paritenin önemini vurguladı.

Öncelikleri belirlemek

MEAE/Jonathan Sarago Genel Sekreter António Guterres (sağdan ikinci) Paris’te Nesil Eşitlik Forumu’nun açılışına hitap ediyor

BM Genel Sekreteri, eşit haklara ulaşmak için dünya çapında ayrımcı yasaların yürürlükten kaldırılması ve ‘fiili’ eşitliğe dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Kayıt dışı ekonomideki kadınların “salgın için ağır bir bedel ödediğini” belirterek, ücret, istihdam ve sosyal korumada ekonomik eşitliğin altını çizdi.

Covid-19 salgını sırasında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Guterres, buna son vermenin “tüm politikaların ve tüm hedeflerimizin merkezi bir unsuru” olması gerektiğini söyledi.

Son olarak, gençlerin günümüzün dijital toplumunda karar alma sürecinin bir parçası olmalarını sağlamak için nesiller arası diyaloğun “cinsiyet eşitliği için bir başka temel araç” olarak önemini vurguladı.

Kadınların değeri bir çeyrekten fazla 

BM Kadın İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka (Güney Afrikalı)

BM Kadın İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka yaptığı açıklamada, “dünyanın her yerinde kadınlar, küçük bir köşeye sıkışmış durumdadır” dedi.

Tüm yöneticilerin, parlamenterlerin, iklim değişikliği müzakerecilerinin dörtte birini ve “barış anlaşmalarını müzakere edenlerin dörtte birinden azını” nasıl oluşturduklarını vurguladı.

“Bir çeyrek yetmez. Çeyrek eşitlik değildir. Kadın ve erkeğin bir arada olduğu yerde eşitlik yarımdır” dedi.

 

İlerlemek 

BM Kadın İcra Direktörü, Nesil Eşitliğinin değişimle ilgili olduğunu söyledi, “söz vermekten” dünya çapında kadınları ilerletmek için neler yapıldığını söylemeye geçmekle ilgili.

Üye Devletlerin, özel sektörün ve diğerlerinin, politikaları değiştirmek de dâhil olmak üzere kadınların hayatlarını değiştirmek için yaklaşık 1.000 taahhütte bulunduğunu detaylandırdı.

Ancak Bayan Mlambo-Ngcuka devam etti, “Mücadelenin devam etmesi gerekiyor… Zirveye giden bir yarış olması için her zaman yukarı doğru itmemiz gerekiyor”

Artan fonlar 

BM Kadın İcra Direktörü, Küresel Güney ülkelerinin, bölgesel örgütlerin, gençlerin ve sivil toplum gruplarının hepsinin 40 milyar dolar toplayarak “ileriye adım attığını” ve “ve hala sayıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Bu arada Şansölye Angela Merkel, Almanya’nın ” Ekonomik Adalet ve Haklar Eylem Koalisyonu’na aktif olarak katıldığını” ve “Uluslararası Eylem Koalisyonu’na toplam 140 milyon Euro’luk ek bir yatırım yaparak” 140 milyon Euro yatırım yapacağını açıkladı.

Bill ve Melinda Gates Vakfı, küresel cinsiyet eşitliğini ilerletmek için 2,1 milyar dolar harcayacağını açıkladı.

‘Somut ilerleme’ elde etmek 

UNESCO Başkanı Audrey Azoulay (Fransalı)

Aynı zamanda, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), önümüzdeki beş yıl içinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik “somut ilerleme” elde etmek için bir dizi  taahhütte bulundu.

BM Kuruluşu,  80’den fazla ülkede 28 milyon öğrenci için kaliteli toplumsal cinsiyet dönüştürücü eğitimle kızların eğitimini destekleyecek ; dijital cinsiyet ayrımını kapatmak, kadın bilim insanlarını güçlendirmek ve etik Yapay Zekayı teşvik etmek için çalışmak ve Afrika’da   yaratıcı endüstrilerde kadınları ekonomik olarak güçlendirmek.

UNESCO Başkanı Audrey Azoulay, dünya çapındaki kadınları “herkes için daha iyi bir gelecek inşa etmek için hayatın her alanında ve toplumun her alanında kontrolü ve tam liderliği ele geçirmeye” çağırdı.

Ortak ev sahibi yorumları 

Etkinliğe ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cinsiyet eşitliği mücadelesinin “kazanmaktan çok uzak” olduğunu söyledi.

“Bugün bir savaş ama yarın gerçek olmalı” diye vurguladı.

Muadili, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador şunları söyledi: “Cinsiyetçiliğe karşı savaşmaya devam etmeliyiz. Daha iyi bir topluma ulaşmak için temel olan ekonomik ve sosyal eşitliği unutmamalıyız” dedi.

Clinton, Harris’ten harekete geçirici mesaj 

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dünya çapında “demokrasinin tehlikede” olduğu konusunda uyardı.

“Demokrasiyi güçlendirmek istiyorsak, cinsiyet eşitliği için savaşmamız gerektiğine kesinlikle inanıyorum… Demokrasi herkes katıldığında en güçlüsüdür – ve insanlar dışarıda bırakıldığında daha zayıftır… şüphesiz cinsiyet eşitliği demokrasiyi güçlendirir” dedi.

1995’te,Pekin’deki Dünya Kadın Konferansı’nda, zamanın First Lady’si Hillary Clinton, “İnsan hakları kadın haklarıdır ve kadın hakları bir kez ve herkes için insan haklarıdır” dedi.

Bugünkü toplantıda, “kadın hakları hakkında konuşmak artık yeterli değil…[çünkü] onları talep etme gücü olmadan bir hiçtirler” mesajını gönderdi. Kadınların sesimizi yükseltme, haklarımızı savunma ve ekonomileri yeniden inşa etme gücüne sahip olduklarında herkesin daha iyi durumda olacağını biliyoruz” dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Mücadele Edilmesi Sözleşmesi’ne veya İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekti.

“Geçen yıl, Covid-19 karantinaları sırasında aile içi şiddette bir artış gördük. Sözleşme, hiçbir ülkenin tek başına sağlayamayacağı üç avantaj sağlar: ulusal standartları yükseltir; bir izleme mekanizması sağlar ve bu suçların kovuşturulmasında hükümetler arasında işbirliğini sağlar” dedi.

BM Haberleri, Paris, New York, 01 Temmuz 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir