BM Genel Sekreteri, Japonya’nın 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra indireceğine ilişkin taahhüdünü destekledi…

BM Genel Sekreteri, Japonya’nın 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra indireceğine ilişkin taahhüdünü destekledi…

BM Genel Sekreteri António Guterres, Japonya’nın, dünya çapındaki sıcaklık artışını yavaşlatma ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin en zararlı etkilerini önlemeye yönelik küresel çabanın bir parçası olarak 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra indireceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric tarafından yayınlanan basın bildirisinde; “Genel Sekreter, Japonya Başbakanı Suga Yoshihide’nin Japonya’nın 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünü açıklaması çok önemli bir olumlu gelişme ve bu vesileyle Başbakan Suga’nın liderliğine duyduğu takdiri ifade ediyor” dedi.

Japonya’nın duyurusu, Guterres’in BM Üye Devletleri’ne 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlamayı taahhüt etme  ve daha iddialı Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar  (NDCs) sunma  çağrısından iki hafta sonra  geldi. – Burada her ülke ulusal emisyonları azaltmak için ne yapacağını açıklıyor ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak için çalışıyorlar.

Açıklamada, Genel Sekreter Guterres’in şimdi, Kasım 2021’de Glasgow’da yapılacak olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) için somut politika önlemleri ve iddialı bir şekilde revize edilmiş NDC (Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar) ile birlikte dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya’yı dört gözle beklediğini belirtti.

“Genel Sekreter’in, Japonya’nın 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmak için gerekli tüm teknolojik, finansal ve mühendislik araçlarına sahip olduğundan hiç şüphesi yok. Japonya’nın gelişmekte olan ülkelere teknolojik yardım ve yenilenebilir enerji için kamu ve özel finansmanı sağlayabileceği” denildi.

Japonya’nın sözü, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in BM Genel Kurulu’na  Çin’in 2030’dan önce karbon emisyonlarının zirveye ulaşmasını ve 2060’a kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedeflediğini söylemesinden bir ay sonra geldi.

Başkan Xi Jinping, Çin’in NDC’lerini buna göre revize etme sözü verdi ve tüm ülkeleri , bu yüzyılda küresel bir sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin iki santigrat derecesinin çok altında tutmayı amaçlayan 2015 Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmeye  ve sınırlama çabalarını sürdürmeye çağırdı. Bu yapılmadığı takdirde sıcaklık 1.5 santigrat dereceye kadar yükselme hesabı yapılmıştır.

Avrupa Birliği’ de 27 Üye ülkesi adına da 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra indireceğine ilişkin söz vermiştir.

Amerika Birleşik Devletleri benzer bir taahhütte bulunmadı ve 2017’de Paris Anlaşması’ ndan çekileceğinin sinyalini verdikten sonra, önümüzdeki haftanın (3 Kasım 2020) Başkanlık seçimlerinden sonraki gün anlaşmayı resmen terk edebileceği düşünülmektedir.

Kaynakça:

BM Basın Ofisi, New York, İklim Değişikliği Haberi, 26.10.2020

Paylaş
Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir