BM İklim Değişikliği Konferansı; “İklim ve Sağlık” Finansmanı İlkeleri onaylandı.
İklim Değişikliği Konferansı (COP28), 30 Kasım 2023 tarihinde Dubai’de başladı. 12 Aralık tarihinde sona erecek. İklim taahhütleri doğrultusunda harekete geçmek ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için belirleyici kararların alınacağı konferansta başkanlığını BAE üstleniyor.
41 fon sağlayıcı ve ortak, sağlığı korumaya yönelik iklim ve sağlık çözümlerinin finansmanına yönelik yeni yol gösterici ilkeleri onayladı.
Yol Gösterici İlkeler; İklim krizi küresel sağlığı tehdit ederken, düşük ve orta gelirli ülkelerin şimdi ve gelecekte hayat kurtarmak için finansmanı harekete geçirme çağrılarına yanıt veriyor
Çok taraflı kalkınma bankaları ve fon sağlayıcıları, ülkeler ve hayırseverlerden oluşan bir konsorsiyum, 01 Aralık 2023’de, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı’nın 28. Oturumu (COP28-Dubai) sırasında Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nde duyurulan “İklim ve Sağlık Çözümlerinin Finansmanına İlişkin Yol Gösterici İlkeleri” yayınladı.
Yol Gösterici İlkeler; Sağlığı iyileştirmek, insanları iklim risklerinden sağlığa kadar çeşitli risklerden korumak ve dayanıklı, çevresel açıdan sürdürülebilir sağlık sistemleri oluşturmak için sera gazı emisyonlarını hızla azaltacak finansmana yönelik ortak bir vizyon oluşturuyor. Yol Gösterici İlkeler, COP28 Başkanlığı tarafından, AIDS, Tüberküloz ve Sıtmayla Mücadele Küresel Fonu, Yeşil İklim Fonu, Rockefeller Vakfı, Dünya Sağlık Örgütü ve ATACH Finansman Çalışma Grubu ile iş birliği içinde ve çok sayıda kuruluşa danışılarak geliştirilmiştir. 50 finansman ortağı ve sivil toplum kuruluşu. Yol Gösterici İlkeler 41 kuruluş tarafından onaylanmıştır ve COP28’in ardından daha da artması beklenmektedir.
İklim-sağlık kesişiminde azaltım ve uyum için sağlanan finansman, ihtiyacın oldukça altında kalıyor. Ülkelerin %90’ından fazlası, Ulusal Olarak Belirlenen Katkılarına (Paris Anlaşması kapsamında kendi kendine tanımlanan ulusal iklim taahhütleri) sağlık önceliklerini dahil ederken, çok taraflı iklim fonlarının yalnızca %0,5’i, insan sağlığını ve aynı şekilde küresel sağlığı açıkça ele alan projelere tahsis edilmektedir. Fon verenler iklim değişikliğine yönelik eylemleri yatırımlarına entegre etmediler. Yol Gösterici İlkeler, finansmanın en çok ihtiyaç duyan ülke ve topluluklara tahsisini hızlandırmak amacıyla fon sağlayıcılar arasında tutarlılık sağlıyor ve iş birliğini teşvik ediyor.
Yol Gösterici İlkeler, erişilebilir ve etkili finansmanın kritik unsurlarını ve iklim ve sağlık çözümleri için ek fonların harekete geçirilmesi ihtiyacını kabul ediyor. Yol Gösterici İlkelerin temel dayanakları şunları içerir:
- Şimdi ve gelecekte hayatları kurtarmak ve iyileştirmek için dönüştürücü iklim ve sağlık çözümlerini hızlandırmak;
- İklim ve sağlık finansmanı ve çözümlerine yönelik adil, kapsayıcı, erişilebilir ve bütüncül yaklaşımlar oluşturmak;
- İklim ve sağlık çözümleri sunmak için ülkelerin, toplulukların ve finansman kurumlarının temel politika oluşturma ve uygulama kapasitelerini geliştirmek.
“İklim değişikliği dünyanın her bölgesinde sağlık risklerini artırıyor; buna milyonlarca kişinin daha sıcağa bağlı hastalıklar, gıda güvensizliği, bulaşıcı hastalıklar ve yoksulluk riskiyle karşı karşıya olması da dahil. COP28 CEO’su Adnan Âmin, bugüne kadar yeterince tanınmayan ve yeterince finanse edilmeyen bu etkilerle mücadele etmek için önemli bir finansman seferberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “COP28 İklim ve Sağlık Çözümlerinin Finansmanına Yönelik Yol Gösterici İlkeler, acil ihtiyacın farkına varılarak yeni fon sağlayıcıları masaya getirerek bu sorunu çözmeye yönelik kritik ilk adımdır. En çok ihtiyaç duyulan yerlere finansman sağlamak için adım atan ortaklarımıza minnettarız.”
Yol Gösterici İlkeler, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin amaçlarını ilerletecek küresel bir politika gündemini desteklemek için Addis Ababa Eylem Gündemi, Paris İklim Anlaşması ve Bridgetown Girişimi dahil olmak üzere mevcut kalkınma finansmanı ilkeleri ve mekanizmaları üzerine inşa edilmiştir. Yol Gösterici İlkeler, başlatıcı beş kuruluş tarafından hazırlandı, 50’den fazla paydaşla yapılan istişarelerin ardından revize edildi ve nihai olarak kamu, özel sektör ve hayırseverlik sektörlerini temsil eden 41 kurum (1 Aralık 2023 itibarıyla) tarafından onaylandı.
Başlatan taraflar, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin liderleri ve sivil toplum temsilcileriyle ortaklık halinde uygulama ve hesap verebilirliği sağlamak için işbirliğini sürdürmeyi taahhüt ettiler.
Ortak Teklifleri
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, “İklim değişikliği insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biridir ve toplulukların hayatta kalabilmek için desteğe ihtiyacı vardır. Kalkınmayı yeniden düşünmek, ülkelerin ısınan bir dünyada gelecek nesiller için hayat kurtarmak için çok ihtiyaç duyulan kaynaklara erişmesine yardımcı olacaktır” dedi.
Yeşil İklim Fonu İcra Direktörü Mafalda Duarte, “İklim değişikliğinin etkileriyle boğuşan hassas bölgelerdeki sağlıklı ve dirençli toplulukların sağlanması için uluslararası işbirliği şarttır. Yeşil İklim Fonu, onlara en çok ihtiyaç duyan ülkelerde iklim bilgisine dayalı sağlık yatırımları için daha fazla finansmanı harekete geçirmeye yönelik stratejiler etrafında ortakları bir araya getiren önemli bir çerçeve olan Yol Gösterici İlkelerin gururlu bir ortağı ve imzacısıdır” dedi.
AIDS, Tüberküloz ve Sıtmayla Mücadele Küresel Fonu İcra Direktörü Peter Sands şunları söyledi: “İklim değişikliği sürdürülebilir etki yaratma yeteneğimizi zorladığından, uyum yarın için değil bugün için bir zorunluluktur. Küresel Fon, çevre sağlığı tehditlerini ele almak için ülke odaklı çabalara öncelik vermek için diğer küresel fon sağlayıcılarla birleşiyor”.
Rockefeller Vakfı Başkanı Dr. Rajiv J Shah, “İnsanların yalnızca iklim krizinden sağ çıkmalarını sağlamak için değil, aynı zamanda istedikleri şekilde ve yerde yaşayabilmeleri, çalışabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için dünyanın sağlık sistemlerinin dönüştürülmesi gerekiyor. Yol Gösterici İlkeler, yalnızca daha fazla fon sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda “ Sağlık sistemlerinin dönüşümü için gereken daha kaliteli finansman sağlanmalıdır. Bu İlkeleri desteklemekten gurur duyuyoruz ve kaynaklarımızı insanların ve gezegenin sağlığını korumak için kullanmaya kararlıyız” dedi.
Uyum Fonu Başkanı Mikko Ollikainen, “Uyum Fonu, İklim ve Sağlık Çözümlerinin Finansmanına İlişkin Yol Gösterici İlkeleri onaylamaktan mutluluk duyuyor. Dünya çapında 3 milyardan fazla insanın iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız olduğu ve artan sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğu bir ortamda, sağlıklı, dirençli topluluklar inşa eden ve insanları çeşitli iklim risklerinden sağlığa kadar koruyan uyum önlemlerini hızlandırmak zorunludur. Ülke odaklı ve yerel önderlikteki eylemler yoluyla iklim değişikliğine uyum sağlamak için en savunmasız kişileri desteklemeye kararlıyız ve halihazırda temiz suya, hijyene, gıda güvenliğine erişimi iyileştiren, iklim risklerini azaltan ve küresel düzeyde dayanıklılık ve sağlıklı yaşamlar inşa eden projelere fon sağlıyoruz. Acil küresel uyum ihtiyaçlarını karşılamak için bunu büyütmemiz gerekiyor ve bu İlkelerin sahadaki bu isteği güçlendirmeye yardımcı olacağını umuyoruz” dedi.
OECD Kalkınma Merkezi, Vakıflar Ağı Cinsiyet, Hayırseverlik ve Ortaklıklar Bölüm Başkanı Bathylle Missika, “İklim değişikliği artık göz ardı edilemeyecek bir halk sağlığı acil durumudur. Sağlık, iklim değişikliğinin insani yüzü haline geldi. Yol Gösterici İlkeler, kuruluşumuzun öncelikleri doğrultusunda, iklim ve sağlığın kesiştiği noktada finansmanı iyileştirmek için çok önemli ve zamanında atılmış bir adımdır” dedi.
1 Aralık 2023 itibarıyla onay veren kuruluşların alfabetik listesi
- Uyum Fonu
- Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri
- Afrika İklim Vakfı
- Afrika Kalkınma Bankası Grubu
- Amazon Koruma Ekibi Columbia
- Amref Sağlık Afrika
- Asya Girişim Hayırseverlik Ağı
- Belmont Forumu
- Çocuklara Yatırım Fonu Vakfı
- Clara Lionel Vakfı
- Temiz Hava Fonu
- Clinton Sağlığa Erişim Girişimi
- Milletler Topluluğu Sekreterliği
- COP28 Başkanlığı
- Avrupa Yatırım Bankası
- Foundation S – Sanofi Kolektifi
- GAVI, Aşı İttifakı
- Küresel İklim ve Sağlık İttifakı
- Küresel Çevre Tesisi
- AIDS, Tüberküloz ve Sıtmayla Mücadele Küresel Fonu
- Birleşik Krallık Hükümeti, Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi
- Yeşil İklim Fonu
- Zararsız Sağlık Hizmeti
- Hivolar
- Hong Kong Jokey Kulübü Hayırseverlik Enstitüsü
- ETKİ Avrupa
- Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu
- Norveç Krallığı, Dışişleri Bakanlığı
- OECD Kalkınma Merkezi, Vakıflar Ağı
- Pandemi Eylem Ağı
- YOL
- Son Mil’e Ulaşmak
- Malavi Cumhuriyeti, Sağlık Bakanlığı
- Robert Wood Johnson Vakfı
- Rockefeller Vakfı
- Çocukları kurtarmak
- Tohum Küresel Sağlık
- UNICEF
- Hoş Geldiniz Güven
- Dünya Bankası Grubu
- Dünya Sağlık Örgütü
COP28 Hakkında
COP28 BAE, 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Expo City Dubai’de gerçekleşiyor. Konferansın, devlet başkanları, hükümet yetkilileri, uluslararası sektör liderleri, özel sektör temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar, gençler ve devlet dışı kuruluşlar dahil olmak üzere 70.000’den fazla katılımcıyı bir araya getirmesi bekleniyor.
Paris İklim Anlaşması’nın zorunlu kıldığı şekilde, COP28 BAE, iklim hedeflerine yönelik ilerlemenin kapsamlı bir değerlendirmesi olan ilk Küresel Durum Değerlendirmesini sunacak.
BAE, pragmatik bir küresel enerji geçişi ve kapsayıcı iklim eylemine yönelik “kimseyi geride bırakma” yaklaşımı yoluyla ilerlemeyi hızlandırmak için tüm tarafların net bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varacağı bir sürece liderlik edecek.
Kaynak: DSÖ Medya Ekibi, COP28 Başkanlığı, Ortak Haber Bülteni, Dubai, 2 Aralık 2023, Haber Bekir Metin