BM, İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladı.

BM, İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler, İsrail ile Lübnan arasında 26 Kasım 2024 tarihinde kabul edilen “ateşkes ilan edilmesini” memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter António Guterres sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın “her iki ülke halkının yaşadığı şiddete, yıkıma ve acıya son verebileceği” umudunu dile getirdi.

Açıklamada, “Genel Sekreter, tarafları bu anlaşma kapsamındaki tüm taahhütlerine tam olarak saygı göstermeye ve bunları hızla uygulamaya çağırıyor” denildi.

Ayrıca tarafları, Güvenlik Konseyinin 1701 (2006) sayılı kararının tam olarak uygulanması yönünde acil adımlar atmaya çağırdı.

Açıklamada, ” BM Lübnan Özel Koordinatörü ve BM Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL) kendi yetkileri doğrultusunda bu anlaşmanın uygulanmasını desteklemeye hazırdır” ifadelerine yer verildi.

Anlaşma, bir başlangıç ​​noktası

BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert ise anlaşmayı, Mavi Hat’ın her iki yakasındaki sivillerin güvenliğinin sağlanması açısından önemli bir adım olarak nitelendirdi.

“Bu anlaşma, 1701 (2006) sayılı kararın tam olarak uygulanmasına dayanan kritik bir sürecin başlangıç ​​noktasını oluşturmaktadır ” dedi.

İsrail ile Hizbullah arasında 2006 yılında yaşanan çatışmanın ardından kabul edilen Güvenlik Konseyi kararı, düşmanlıkların durdurulmasını ve İsrail ile Lübnan silahlı kuvvetleri arasındaki “Mavi Hat” ayrımına saygı gösterilmesini talep ediyor.

Sayın Hennis-Plasschaert, karara seçici bir şekilde uymanın artık yeterli olmayacağını vurguladı.

“1701 (2006) sayılı kararın sadece belirli hükümlerini uygulamaya koymak ve diğerlerine sözde destek vermek, mevcut durumu kurtarmaya yetmeyecektir” diye uyardı.

“Hiçbir taraf, sözde sakinlik kisvesi altında bir başka samimiyetsiz uygulama dönemine daha tahammül edemez.”

Teslimat zamanı

Özel Koordinatör Hennis-Plasschaert, her iki tarafı da ateşkes anlaşmasına sarsılmaz bağlılık göstermeye çağırdı.

Ayrıca, “bu yıkıcı bölümü” kapatma fırsatını değerlendirdikleri için onları tebrik ederek, önlerinde gelen işin ne kadar büyük olduğunu hatırlattı.

“Şimdi somut eylemlerle bugünkü başarıyı pekiştirmenin zamanıdır” dedi.

Ateşkes anlaşması, Mavi Hat boyunca bir yıldan fazla süren artan gerginliğin ardından geldi. Her iki taraftaki siviller şiddetin yükünü çekti, binlercesi öldürüldü ve on binlercesi yerinden edildi.

Kaynak: BM Haberleri, Beyrut, New York, 27 Kasım 2024

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir