BM Kuruluşları’nın Afganistan için acil yardım çağrısı!
BM insani yardım kuruluşları, acilen ihtiyaç duyulan acil durum malzemelerini Afganistan’a getiremeyecekleri konusunda uyarıda bulunuyor ve ülkeye ilaç ve diğer yardım malzemelerinin engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için derhal bir “insani hava köprüsü” kurulması çağrısında bulunuyor.
Merkezi Mısır Kahire’de bulunan DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Acil Durum Direktörü Richard Brennan’ın, 23 Ağustos 2021 Pazartesi günü bir medya röportajında, DSÖ’nün, Kabil havaalanındaki tahliye ve kısıtlamalar nedeniyle bu hafta teslim edilmesi planlanan yaklaşık 500 ton tıbbi malzemeyi ülkeye getiremediğini ve bu sıkıntıyı gidermek için mücadele verdiklerini açıkladı.
DSÖ, geçen hafta ihtiyaç sahibi on binlerce kişiye sağlık hizmetleri vermek ve mevcut sistemi desteklemek için Kabil, Kunduz ve Helmand illerindeki Hastanelere mevcut malzemelerden travmaları ve acil ihtiyaçları gidermek için tıbbi kitler dağıttı. Ancak, sarf malzemeleri azalıyor ve yeniden temini gerekiyor.
Dünya Gıda Programı (WFP), Afganistan genelinde gıda dağıtımları, ülke içindeki savaş ve kuraklık değerlendirmeleri de dâhil olmak üzere faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Sadece geçen hafta WFP, kara sınırlarını aşan Afganlılara yaklaşık 600 metrik ton gıda ürünüyle 80.000 kişiye ulaştı.
BM’nin Dünya Gıda Programı’nın Afganistan Ülke Direktörü Mary-Ellen McGroarty de, 23 Ağustos 2021 tarihli basın açıklamasında, Hızlı ve acil koordinasyon eylemi çağrısında bulundu; “Aksi takdirde, zaten korkunç bir durum mutlak bir felakete, tam bir insani felakete dönüşecek” dedi.
Bayan McGroarty’nin, ülkeye daha fazla gıda, barınak ve tıbbi malzeme getirilmesini sağlamak için acil fonlara duyulan çok önemli ihtiyacın altını çizdiği bildiriliyor: “Önümüzdeki altı veya yedi hafta gecikme için çok geç olmaya başlayacak. Afganistan’daki insanların hiçbir şeyi yok. Yolların karla kapanmasından önce, şimdi yiyecek alıp illerdeki topluluklara acilen ulaştırmamız gerekiyor.”
Büyük insani ihtiyaçlar ‘ihmal edilemez’
Son günlerde ana odak noktası, yalnızca son iki ayda ülkede yerinden edilen 300.000 kişi ile yabancıların ve savunmasız Afganların tahliyesi oldu, ancak ajanslar, “Nüfusun çoğunluğunun karşı karşıya olduğu büyük insani ihtiyaçlar – ve ihmal edilemez”: Taliban’ın yakın zamanda Afganistan’ı ele geçirmesinden önce bile ülke, 18 milyondan fazla insanın yardıma ihtiyacı olduğu, dünyanın üçüncü büyük insani yardım operasyonuna ihtiyaç duyuyordu.
65 yıldır Afgan çocuklara yardım ve destek sağlayan BM Çocuklara Yardım Fonu, UNICEF’in Genel Direktörü Henrietta Fore de 23 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı açıklama ile kadın ve çocukların insani ihtiyaçlarının önümüzdeki aylarda yoğun bir şekilde artmasını beklediğini söyledi. Kuraklık ve buna bağlı su kıtlığı ve COVID-19 salgınının devam eden sonuçları ve devam edeceği göz önünde bulundurularak acil yardım çağrısın yeniledi.
Bayan Fore, “Milyonlarca insan, sağlık, çocuk felci ve kızamığa karşı hayat kurtaran aşı çalışmaları, beslenme, koruma, barınma, su ve sanitasyon gibi temel hizmetlere ihtiyaç duymaya devam edecek” dedi. “Son yıllarda kızların eğitime erişimini artırma konusunda önemli adımlar atıldı. Afganistan’daki tüm kızların kaliteli bir eğitim alması için bu kazanımların korunması ve savunuculuk çabalarının devam etmesi hayati önem taşıyor.”
UNICEF, çocuklar ve kadınlar için hayat kurtaran programlarının ölçeğini genişletiyor ve bu operasyonları daha önce güvensizlik nedeniyle ulaşılamayan alanlara genişletmeyi umuyor. Bayan Fore, şu anda Afganistan’ın kontrolünü fiilen elinde tutan Taliban’ı, teşkilatın ve insani yardım ortaklarının nerede olurlarsa olsunlar muhtaç çocuklara ulaşmak için güvenli, zamanında ve sınırsız erişime sahip olmalarını sağlamaya çağırdı.
‘Kadınlar Afganistan’da çalışabilmeli’
BM muhabirlerine verilen öğlen brifinginde BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, Taliban’ın baskıcı politikalar getireceğine dair yaygın korkular arasında kadın haklarının öneminin altını çizdi.
Bay Dujarric, BM’nin insani yardım alanındaki meslektaşlarının, kadınların “Afganistan’ın işleyebilmesi, hayatta kalabilmeleri ve ailelerinin geçimini sağlayabilmeleri için çalışabilmeleri gerektiğini” vurguladıklarına dikkat çekti.
BM sözcüsü sözlerine şöyle devam etti: Kadınlar, sağlık ve eğitim dâhil olmak üzere temel insani hizmetlerin sağlanması hayati öneme sahiptir ve hem erkek hem de kadın yardım çalışanları, yardımın değerlendirilmesi, sunulması ve izlenmesi için engelsiz erişime sahip olmalıdır.
Bay Dujarric, “Afganistan’ın geleceği, kadınlar ve kızlar da dâhil olmak üzere tüm insanların tam, eşit ve anlamlı katılımlarıyla gelişebilecekleri kapsayıcı ve kolaylaştırıcı bir ortam yaratmaya dayanıyor” dedi.
Sözcü, BM Genel Sekreteri António Guterres’in Afganistan konulu sanal bir G7 özel zirvesine katılmaya davet edildiğini ve burada Afganistan halkının çıkarlarını ön planda tutarken mesajının uluslararası toplumda birlik ihtiyacına odaklanacağını belirtti.
Kaynak:
BM Haberleri, New York, 24 Ağustos 2021