BM Raporu: Açlıktan etkilenen insan sayısı 828 milyona yükseldi

BM 2022 Yılı Gıda Güvenliği ve Beslenme Durum Raporu açıklandı

Birleşmiş Milletler raporuna göre, küresel olarak açlıktan etkilenen insan sayısı, 2020’den bu yana yaklaşık 46 milyon ve COVID-19 salgınının patlak vermesinden bu yana 150 milyon artarak 2021’de 828 milyona yükseldi.

En son hazırlanan “Gıda Güvenliği ve Beslenme Durum Raporu” dünyanın açlığı ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırma çabalarında geriye gittiğini gösteriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, küresel olarak açlıktan etkilenen insan sayısı, 2020’den bu yana yaklaşık 46 milyon ve COVID-19 salgınının patlak vermesinden bu yana 150 milyon artarak 2021’de 828 milyona yükseldi. Dünyanın 2030 yılına kadar açlığı, gıda güvensizliğini ve kötü beslenmeyi her türlü sona erdirme hedefinden daha da uzaklaştığının yeni kanıtıdır.

Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu (SOFI) Raporunun 2022 baskısı, sağlıklı bir diyetin maliyeti ve karşılana bilirliğine ilişkin en son tahminler de dahil olmak üzere, dünyadaki gıda güvenliği ve beslenme durumu hakkında güncellemeler sunuyor. Rapor, ayrıca, dünyanın birçok yerinde mevcut olan sınırlı kamu kaynaklarını göz önünde bulundurarak, hükümetlerin sağlıklı beslenme maliyetlerini azaltmak için mevcut tarım desteğini nasıl yeniden kullanabileceklerini inceliyor.

Rapor, 6 Temmuz 2022 tarihinde BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ortaklaşa yayınlandı.

Rakamlar “korkunç” bir tabloyu ortaya koyuyor.

  • 2021’de 828 milyon kadar insan açlıktan etkilendi, bir önceki yıla göre 46 milyon ve 2019’dan bu yana 150 milyon daha fazla insan etkilendi.
  • 2015’ten bu yana nispeten değişmeden kaldıktan sonra, açlıktan etkilenen insanların oranı 2020’de yükseldi ve 2021’de dünya nüfusunun yüzde 9,8’ine yükselmeye devam etti. Bu, 2019’da yüzde 8 ve 2020’de yüzde 9,3 oranındaydı.
  • Dünyada yaklaşık 2,3 milyar insan (yüzde 29,3) 2021’de orta veya ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşıyordu. COVID-19 salgınının patlak vermesinden öncesine kıyasla 350 milyon daha fazla. Yaklaşık 924 milyon insan (küresel nüfusun yüzde 11,7’si), iki yılda 207 milyon artışla ciddi düzeylerde gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı.
  • Gıda güvensizliğindeki cinsiyet farkı 2021’de artmaya devam etti. (Dünyadaki kadınların yüzde 31,9’u orta veya ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşarken, bu oran erkeklerde yüzde 27,6.)
  • COVID-19 pandemisinin ekonomik etkilerinden ve bunu kontrol altına almak için alınan önlemlerden kaynaklanan tüketici gıda fiyatlarındaki enflasyonun etkilerini yansıtan 2019’a göre  112 milyon artışla 2020’de yaklaşık 3,1 milyar insanın sağlıklı beslenmeye gücü yetmedi.
  • Beş yaşın altındaki tahmini 45 milyon çocuk, çocukların ölüm riskini 12 kata kadar artıran en ölümcül yetersiz beslenme biçimi olan israftan muzdarip oldu. Ayrıca, beş yaşın altındaki 149 milyon çocuk, diyetlerindeki kronik temel besin eksikliği nedeniyle büyüme ve gelişmede yetersiz kalırken, 39 milyonu fazla kiloluydu.
  • 2020’de dünya çapında altı aylıktan küçük bebeklerin yaklaşık yüzde 44’ünün yalnızca anne sütüyle beslenmesiyle, yalnızca anne sütüyle beslenme konusunda ilerleme kaydediliyor. Bu, 2030’a kadar olan yüzde 50 hedefinin hâlâ altında.
  • İleriye dönük olarak, tahminler yaklaşık 670 milyon insanın (Dünya nüfusunun yüzde 8’i) küresel bir ekonomik toparlanma dikkate alınsa bile-2030’da hala açlıkla karşı karşıya kalacağı yönünde. Bu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında bu on yılın sonuna kadar açlığı, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyi sona erdirme hedefinin başlatıldığı 2015 yılına benzer bir sayıdır.

Bu rapor yayınlanırken, temel tahıllar, yağlı tohumlar ve gübrenin en büyük küresel üreticilerinden ikisinin yer aldığı Ukrayna’da devam eden savaş, uluslararası tedarik zincirlerini bozuyor ve tahıl, gübre, enerji ve hazır gıda fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Şiddetli beslenme bozukluğu olan çocuklar için terapötik gıda kullanmak. Bu, tedarik zincirlerinin, özellikle düşük gelirli ülkelerde, giderek sıklaşan aşırı iklim olaylarından şu anda olumsuz etkileniyor olması ve küresel gıda güvenliği ve beslenme üzerinde potansiyel olarak ayıklayıcı etkileri olması nedeniyle ortaya çıkıyor.

Beş BM kuruluşunun yöneticileri bu yılki rapora yazdıkları önsözde, “Bu rapor, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin şu ana itici güçlerinin yoğunlaştığını tekrar tekrar vurgulamaktadır: Çatışma, iklim değişiklikleri, ekonomik şoklar ve artan eşitsizlikler” ile “Tehlikeli durumlar, olumsuzlukların devam edip etmeyeceği değil, gelecekteki şoklara karşı direnç oluşturmak için nasıl daha cesur adımlar atacağımızdır” dedi.

Tarım politikalarını yeniden tasarlamak

Rapor, gıda ve tarım sektörüne yönelik dünya çapındaki desteğin 2013-2018 yılları arasında yılda ortalama 630 milyar ABD doları olduğunu dikkat çekici olarak belirtiyor. Bunun aslan payı, ticaret ve piyasa politikaları ve mali sübvansiyonlar yoluyla bireysel çiftçilere gidiyor. Ancak, bu desteğin çoğu yalnızca piyasayı bozmakla kalmıyor, aynı zamanda pek çok çiftçiye ulaşmıyor, çevreye zarar veriyor ve sağlıklı beslenmeyi oluşturan besleyici gıdaların üretimini teşvik etmiyor. Bunun nedeni kısmen, sübvansiyonların, özellikle yüksek ve üst orta gelirli ülkelerde temel gıdaların, süt ürünlerinin ve diğer hayvansal kaynaklı gıdaların üretimini hedeflemesidir. Pirinç, şeker ve çeşitli türlerdeki etler dünya çapında en çok teşvik edilen gıda maddeleriyken, özellikle bazı düşük gelirli ülkelerde meyve ve sebzeler nispeten daha az destekleniyor.

Küresel durgunluğun tehditleri ve bunun kamu gelirleri ve harcamaları üzerindeki etkileri ile birlikte, ekonomik toparlanmayı desteklemenin bir yolu, kişi başına tüketimin henüz önerilen düzeylerle eşleşmediği besleyici gıdaları hedeflemek için gıda ve tarımsal desteğin yeniden tasarlanması ve sağlıklı diyetler konusu raporda yer almaktadır..

Kanıtlar, hükümetlerin besleyici gıdaların üretimini, arzını ve tüketimini teşvik etmek için kullandıkları kaynakları yeniden kullanırlarsa, sağlıklı beslenmeyi herkes için daha az maliyetli, daha uygun fiyatlı ve adil hale getirmeye katkıda bulunacaklarını göstermektedir.

Son olarak rapor, hükümetlerin meyve, sebze ve bakliyat gibi besleyici gıdalar için ticaret engellerini azaltmak amacıyla daha fazlasını yapabileceğine de işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler Uzman Kuruluşların Yöneticilerin Görüşleri

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü QU Dongyu: “Tarımın ekonomi, istihdam ve kırsal geçim kaynakları açısından kilit önemde olduğu düşük gelirli ülkelerde, yeniden kullanım için çok az kamu kaynağı var. FAO, tarımsal gıda sistemlerindeki tüm aktörler için kamu hizmetlerinin sağlanmasını artırma fırsatlarını araştırmak için bu ülkelerle birlikte çalışmaya devam etmeye kararlıdır.”

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Gilbert F. Houngbo: “Bunlar insanlık için iç karartıcı rakamlar. 2030 yılına kadar açlığı sona erdirme hedefimizden uzaklaşmaya devam ediyoruz. Küresel gıda krizinin dalgalı etkileri, büyük olasılıkla gelecek yıl sonuçları daha da kötüleştirecek. Açlığı sona erdirmek için daha yoğun bir yaklaşıma ihtiyacımız var ve IFAD, operasyonlarını ve etkisini artırarak üzerine düşeni yapmaya hazır. Herkesin desteğini bekliyoruz” dedi.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell: “Yetersiz beslenme krizinin eşi benzeri görülmemiş ölçeği, benzeri görülmemiş bir yanıt gerektiriyor. En savunmasız çocukların besleyici, güvenli ve uygun fiyatlı diyetlere ve yetersiz beslenmenin erken önlenmesi, tespiti ve tedavisine yönelik hizmetlere erişimini sağlamak için çabalarımızı ikiye katlamalıyız. Pek çok çocuğun hayatı ve geleceği tehlikedeyken, çocuk beslenmesi konusundaki tutkumuzu artırmanın zamanı geldi ve kaybedecek zamanımız yok.”

BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley: “Bu rakamların önümüzdeki aylarda daha da yükselmesi tehlikesi var. Ukrayna’daki krizin bir sonucu olarak gördüğümüz gıda, akaryakıt ve gübrelerdeki küresel fiyat artışları, dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri kıtlığa itmekle tehdit ediyor. Sonuç, küresel istikrarsızlık, açlık ve benzeri görülmemiş bir ölçekte kitlesel göç olacaktır. Bu yaklaşan felaketi önlemek için bugün harekete geçmeliyiz.”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus : “Her yıl 11 milyon insan sağlıksız beslenme nedeniyle ölüyor. Artan gıda fiyatları, bunun daha da kötüleşeceği anlamına geliyor. DSÖ, sağlıksız gıdaları vergilendirerek ve sağlıklı seçenekleri sübvanse ederek, çocukları zararlı pazarlamadan koruyarak ve net beslenme etiketleri sağlayarak ülkelerin gıda sistemlerini iyileştirme çabalarını desteklemektedir. 2030 küresel beslenme hedeflerine ulaşmak, açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadele etmek ve gıdanın herkes için bir sağlık kaynağı olmasını sağlamak için birlikte çalışmalıyız.”

Kaynak:

BM Haber, DSÖ Cenevre

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir