BM Raporu: Küresel ekonomik iyileşme için ‘önemli risk’ oluşturan aşı eşitsizliği

BM Raporu: Küresel ekonomik iyileşme için ‘önemli risk’ oluşturan aşı eşitsizliği

BM ekonomik tahminine göre, küresel büyüme görünümü iyileşmiş olsa da, COVID-19 salgınının devam eden etkileri ve daha fakir ülkelerde aşılama konusundaki yetersiz ilerleme, toparlanmayı riske atıyor.

Dünya Ekonomik Durum ve Beklentiler (WESP) 2021 Yıl Ortası Raporu’nda, genişleyen eşitsizliğin, bu yıl yüzde 5,4 olarak tahmin edilen küresel büyümeyi tehdit ettiği uyarısında bulunuldu.

Aşı erişimi kritik 

BM Baş Ekonomisti Elliott Harris, “Ülkeler ve bölgeler arasındaki aşı eşitsizliği, hâlihazırda dengesiz ve kırılgan bir küresel toparlanma için önemli bir risk oluşturuyor” diyor ve ekliyor:  “Covid-19 aşılarına zamanında ve küresel düzeyde erişim, pandemiyi derhal sona erdirmekle dünya ekonomisini dirençli bir iyileşme yörüngesine yerleştirmek veya daha uzun yıllar süren büyüme, gelişme ve fırsatları kaybetmek arasındaki fark anlamına gelecektir.”

Yıl ortası tahmini, Ocak ayında BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (DESA) tarafından yayınlanan WESP raporunu güncelliyor.

Pandemi başladığından bu yana dünya ekonomisinin performansını ve küresel politika tepkilerinin ve kriz sonrası toparlanma senaryolarının etkisini inceler.

Karışık bir resim 

Bu yıl öngörülen küresel büyümedeki yüzde 5,4, 2020’de yüzde 3,6’lık keskin bir daralmayı takip ediyor ve orijinal tahminden yukarı doğru bir revizyonu yansıtıyor.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD iyileşme yolunda ilerlerken, Güney Asya, Sahraaltı Afrika, Latin Amerika ve Karayipler’deki bazı ülkelerde büyüme kırılgan ve belirsizliğini koruyor.

Birçok ülke, ekonomik çıktının 2022 veya 2023’e kadar salgın öncesi seviyelere döndüğünü görmeyecek.

Rapora göre, “Gelişmekte olan ülkelerin büyük çoğunluğu için ekonomik çıktı, 2021’in çoğunda 2019 seviyelerinin altında.”  “Talebi canlandırmak için yetersiz mali alan ortasında, bu ülkelerin çoğu düşük ve durgun bir büyüme ve kayıp bir on yıl beklentisiyle karşı karşıya kalacak.”

Güçlü ama dengesiz ticaret 

Rapor, ayrıca, elektrikli ve elektronik ekipman, kişisel koruyucu ekipman ve diğer imal edilmiş mallara olan talep nedeniyle salgın öncesi seviyeleri zaten aşan küresel ticaretteki güçlü ancak düzensiz toparlanmanın ayrıntılarını da veriyor.

Üretime dayalı ekonomiler daha iyi ilerledi, ancak turizme veya emtialara güvenen ülkelerin hızlı bir toparlanma görmesi olası değil.

Özellikle turizm hizmetleri, yeni Covid-19 enfeksiyonu dalgalarının korkularıyla birlikte uluslararası seyahat üzerindeki kısıtlamaların yavaşça kaldırılması nedeniyle baskı altında kalacaktır.

Kadınlar en çok zarar görenler arasında

Salgının 114,4 milyon insanı aşırı yoksulluğa ittiği tahmin ediliyor ve bunun yaklaşık 58 milyonunu kadınlar oluşturuyor.

Rapora göre, kadınlar krizin ön saflarında yer alıyor. Sağlık çalışanları, bakıcılar ve temel hizmet sağlayıcıların çoğunu temsil eden bu kişiler aynı zamanda çeşitli şekillerde en çok etkilenenlerdir.

Pandemi sırasında, işgücüne katılım, 2007-2008 küresel mali kriz sırasında sadece yüzde 0,2’ye kıyasla, dünya çapında yüzde 2 azaldı, ancak erkeklerden daha fazla kadın, aile taleplerini karşılamak için işlerini bırakmaya zorlandı. Rapora göre, kadınlara ait işletmeler de orantısız bir şekilde daha kötü durumda.

Covid-19, kadın sağlığı ve üreme sağlığı hizmetlerine de sert darbeler indirdi ve eğitimdeki kesinti, cinsiyet eşitliğine yönelik küresel ilerlemeyi büyük ölçüde aksattı. BM Kadınlarının “gölge salgın” olarak nitelendirdiği cinsiyet temelli şiddette de bir artış oldu.

Kapsayıcı kurtarma sağlayın 

Kadınlar aynı zamanda pandemiyi çevreleyen karar alma süreçlerinde ve ekonomik politika yanıtlarında yetersiz temsil edildiğinden, raporda, iyileşmenin neden kapsayıcı olması gerektiğinin altı çiziliyor:

“Salgın, dünya çapında yoksulluğu azaltma çabalarına büyük bir darbe indirerek yaklaşık 58 milyon kadın ve kızı aşırı yoksulluğa itti ve gelir, refah ve eğitimdeki cinsiyet eşitsizliklerini şiddetlendirerek cinsiyet eşitliğinde ilerlemeyi engelledi”.

“İyileşmeyi yönlendirecek mali ve parasal önlemler, kapsayıcı ve dayanıklı bir ekonomik iyileşmeyi sağlamak için krizin kadınlar da dâhil olmak üzere farklı nüfus grupları üzerindeki farklılaştırılmış etkisini hesaba katmalıdır.”

Detaylı bilgi için: Dünya Ekonomik Durum ve Beklentiler Raporu 

Kaynak:

BM Haberleri, New York, 14 Mayıs 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir