BM Suriye Raporu: Uzun süreli şiddet, ihlal ve taciz “gelecek nesilleri etkileyecek”

BM Suriye Raporu: Uzun süreli şiddet, ihlal ve taciz “gelecek nesilleri etkileyecek”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Çarşamba günü (19.5.2021) yayınladığı Suriye’de durumla ilgili üçüncü raporuna göre; Suriye'de uzun süreli çatışmalarda mahsur kalan milyonlarca çocuk, hayatta kalanlara çok az destek vererek çok yoğun şiddete maruz kalmaya devam ediyor. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Çarşamba günü (19.5.2021) yayınladığı Suriye’de durumla ilgili üçüncü raporuna göre; Suriye’de uzun süreli çatışmalarda mahsur kalan milyonlarca çocuk, hayatta kalanlara çok az destek vererek çok yoğun şiddete maruz kalmaya devam ediyor.

BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba ( Arjantin uyruklu, Güney Afrika’da yaşıyor)

“Suriye’de 10 yaşın altındaki tüm çocuklar yaşamları boyunca çatışmaların harap ettiği bir ülkede yaşadılar. BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi  Virginia Gamba, savaştan başka bir şey bilmiyorlar” dedi.

Bu son rapor, Covıd-19 salgınının ve ilgili kısıtlamaların getirildiği iki yıllık dönemi kapsıyor – bu da çocukları daha savunmasız hale getirirken insani yardım görevlilerinin çalışmalarını engelliyor.

Çocuklara öncelik verin 

Gerçek ağır ihlal sayısının raporda doğrulanan 4.724’ten fazla olduğuna inanılıyor. Ve bunlardan en az 32 çatışmada taraf ve sorumlu bulundu.

BM uzmanı, “Şiddete böylesine uzun süre maruz kalmanın, en temel haklarının ihlali ve istismarına ve muazzam strese maruz kalmanın sonuçları dramatik” dedi. “Gelecek nesilleri etkilemesi kaçınılmazdır”.

Mülteci kampları 

Rapora göre çocukların öldürülmesi, sakat bırakılması, işe alınması ve kullanılması doğrulanan en yaygın ağır ihlallerdir.

Temmuz 2018 ile Haziran 2020 arasında hava saldırıları, patlayıcı savaş kalıntıları ve ayrım gözetmeyen bombardımanlar, 2700’den fazla çocuğu sakatladı veya hayatını aldı.

Aynı süre zarfında, 1.400’den fazla çocuk en az 25 farklı grup tarafından çatışma için işe alındı ​​veya kullanıldı.

Özellikle endişe verici olan, çocukların hepsi silahlı gruplar tarafından, savaşlara katılmak üzere Libya’ya kaçırılmadan önce Suriye’de askere alınmaları ve eğitilmeleri ile ortaya çıkan ulus ötesi şirketlerin işe alım süreçlerinden geçti.

Okullara ve hastanelere yapılan saldırılar; Sınıflara 236 ve tıbbi tesislere yönelik 135 saldırı ile en çok doğrulanan üçüncü ihlal alanı oldu.

Özgürlük reddedildi 

258 doğrulanmış vakaya atıfta bulunulan rapor, ayrıca çocukların çatışan taraflarla iddia edilen veya fiili birliktelikleri nedeniyle gözaltına alındığını da ortaya koydu.

Özel Temsilci, çocuklara, yalnızca son çare olarak ve mümkün olan en kısa süre için kullanılmak üzere öncelikle gözaltına alınmış mağdurlar olarak muamele edilmesi gerektiğini hatırlattı. Uluslararası çocuk adaleti standartlarına uygun alternatifler aranmalıdır.

Virginia Gamba, uzatmalı Suriye barış görüşmeleri de dahil olmak üzere kız ve erkek çocukların haklarına ve ihtiyaçlarına “kayıp bir nesilden kaçınmak için” öncelik vermenin “çok önemli” olduğunun altını çizdi.

Erkekleri ve kızları ülkelerine geri gönderin 

Rapor, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 65.000’den fazla kişinin tutulduğu El-Hol ve El-Roj kamplarında son derece endişe verici bir insani durumun altını çizdi.

10 yaşın altındaki çocuklar… savaştan başka bir şey bilmiyorlar – BM Özel Temsilcisi Gamba

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock (UK)

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock’un “skandal” olarak nitelendirdiği koşullarda, kamplarda tutulan 11.000 yabancı uyruklu arasında en az 960 çocuğun refakatsiz ve ailelerinden ayrılmış çocuk konumunda olduğu yer alıyor.

Virginia Gamba, çocuğun kendi yararı doğrultusunda ülkelerin “yabancı çocukların kendi ülkelerine geri gönderilmesini kolaylaştırması ve önceliklendirmesi” gerektiğini söyledi.

Çocukluklarının büyük bir bölümünü kaybettiklerini anımsatarak, “bu kız ve erkek çocuklara yeniden entegrasyon, eğitim, sağlığa erişim ve geçim kaynaklarına erişimde yardım sağlanmalı” dedi.

“Şiddetten uzak bir gelecek inşa edebilecekleri güvenli ve koruyucu bir ortamda iyileşebilmeleri ve gelişebilmeleri için onları geri vermek ortak sorumluluğumuzdur” dedi.

Özel Temsilci, BM Genel Sekreter’inin, tüm tarafları uluslararası insani hukuka ve insan hakları hukukuna uymaya, Suriye’deki çocukları daha iyi korumaya ve onların refahının devam eden tartışmaların ve barış sürecinin temel bir parçası olmasını sağlamaya çağırdığını yineledi.

Kaynak:

BM Haberleri, New York, 20 Mayıs 2021

Share This
COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir