Bugün 23 Nisan… Sağlık, Coşku ve Koronavirüs’le Mücadele…
Bugün 23 Nisan…
Bana çocukluğumu hatırlattı. Bir köy okulunda ilkokul birinci sınıfta idim. Okul evimizin hemen karşısında yaklaşık 300-400 metre mesafelik bir yerde idi. Yıl 1961.. günlerden 23 Nisan.. Ben tabii ki çok küçük biriydim. Tam detayı ile hatırlamıyorum ama Annem yanımda idi. Köyde yaşayan herkes okulun bahçesinde toplanmış, öğrenciler sıra olmuş, öğretmenin gelmesini ve törenin başlamasını bekliyorlardı. O tarihlerde biraz utangaç biraz da öğretmenim rahmetli Hasanoğlan Köy Enstitüsü mezunu Bekir Celep’in sana güveniyorum 23 Nisan şirini güzelce oku demişti… O tarihlerde Köyde tek sınıflı 1 ler, 2 ler, 3 ler, 4 ler ve 5 ler hep aynı sınıftaydık.
Neyse şefkat ve rahmetle andığım ve İlkokul ikinci sınıftan itibaren Ankara’ya taşınmamız nedeniyle bir daha hiç göremediğim öğretmenim Bekir Celep’in o kadar kısa sürede bana verdiği güven ve bir şiir okuyarak başarının ne demek olduğunu o tarihlerde kafama kazımıştı adeta…
Öğretmen bir açılış konuşması yaptı. Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyeti nasıl kurduğunu, Meclisi nasıl açtığını, kurtuluş savaşını, Anadolu insanının cefakârlığını, Düşmanın denize nasıl döküldüğünü daha hatırlayamadığım birçok şeyi anlattı. Hiç unutmadım ve unutamayacağım “23 Nisan” şiirimi okumak için önce İlkokul birinci sınıflardan ve ilk te benim şiir okumam için ortaya davet etti. Alkışlar arasında biraz da Annemin desteği ile ortaya çıktım. Utanıyordum ve kimsenin yüzüne bakmadan sadece Öğretmenim Bekir Celep’in yüzüne bakarak “23 Nisan” şiirimi okumaya başlamak istedim ama birden hepsini unutmuştum. Sadece iki kıta olduğunu hatırlıyorum. Öğretmenimiz desteği ile başladım “ Bugün 23 Nisan, Neşe doluyor insan…” kısmını net hatırlıyorum ama diğer kısımlarını okudum. Nasılda güzeldi öğretmenimin, Annemin, öğrencilerin ve diğer çocukların velilerinin alkışları. Adeta zafer kazanmış gibi gururla koşarak Annemin yanına gittim… İşte böyle benim çocukluğu..
Şimdi gururla görüyorum ki benim Torunum ilkokul ikinci sınıfta ve 23 Nisan ile ilgili şiirini, Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkamadığımız bugünlerde internet üzerinden eğitim gördüğü sınıf öğretmeni ve sınıf arkadaşlarına adeta şakıyarak, kendinden emin bir şekilde okuyor ve hem öğretmeninin hem de arkadaşlarının takdir ve alkışlarını alıyor.
Yukarıda kısaca özetlediğim çocukluk günlerimden sonra 23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışı, Dünya’ya hükmetmiş ve 600 yıldan fazla hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışı ve yerine genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anmak, yaşamak ve yaşatmak üzere birkaç önemli hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aradan yıllar geçti. Ankara’da okudum. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık alanında hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşlarında 46 yıldır görevlerde bulundum ve bu çabayı sürdürüyorum.
23 Nisan’ın bendeki etkileri çocukluğumda başladı çocuğumda sürdü ve Torunumda devam ediyor. Aşağıda kısa açıklamasında bulunduğum 23 Nisan 1920 TBMM’nin açılması ile Cumhuriyet’in kurulmasının temeli atılmış ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Bu işin liderliğini de Mustafa Kemal Atatürk yürütmüştür.
Birinci Büyük Millet Meclisi’nin Açılması
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Atatürk, 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmış ve halen bu bayram sürdürülmektedir.
Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yer tutan” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanları çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.
Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.
Atatürk diyor ki:
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”
Kurtuluş Savaşı sonrası başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyeti kuranlar, sağlık hizmetlerini halka ulaştırmayı üzerlerine düşen en önemli ödevlerden biri olarak kabul etmişlerdir. Atatürk, savaş sonrası Türkiye’sinde, ülkenin sağlık koşullarını umduklarından daha kötü olarak bulduklarını söylemiştir.
TBMM Hükümeti’nin kuruluşundan bir gün önce 2 Mayıs 1920 tarihinde 3 Sayılı Yasa ile kabul edilen Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâleti (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) kurulmuştur. Ülkemizde o tarihlerde Sağlık Bakanlığı’nın kurulması Dünya’daki ilk önemli örneklerden birisidir. İlk Meclis, sağlık hizmetlerinin ülkenin kurtuluşundan sonra çözüme kavuşturulması gereken ilk amaçlardan biri olarak kabul etmiştir.
İlk Sağlık Bakanı Dr. Adnan Adıvar’dır. Bakanlık görevine 3 Mayıs 1920 tarihinde atanmış olan Dr. Adıvar görevine bir Sağlık memuru ile birlikte Ulus’ta İçişleri Bakanlığının bir odasında göreve başlamışlardır. 10 ay Bakanlık görevden sonra ikinci Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı 10 Ekim 1921 tarihinde Dr. Refik Saydam olmuştur. 9,5 ay süren Dr. Saydam’ın görevinden sonra yerine bir yıl 10 ay görev yapacak olan üçüncü Bakan Dr. Rıza Nur atanmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti Dönemi bir derlenme, toparlanma dönemidir. Koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem verilmiştir.
Gelelim 23 Nisan 2020’ye yani Günümüze…
Çin’in Hubei Bölgesi Wuhan şehrinde 12 Aralık 2019 tarihinde ilk kez ortaya çıkan Koronavirüs (Covid-19) 22 Nisan 2020 tarihi itibariyle 185 ülkeye yayılmış ve vaka sayısı 2,5 milyonu geçmiştir. Yaşamını yitirenleri sayısı ise 180 bine yaklaşmıştır.
Türkiye’de ise vaka sayısı 95.591 olmuş, yaşamını yitirenlerin sayısı 2.259’a ulaşmıştır.
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna temel oluşturan, 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruluş tarihinden gönümüze 100 Yıl geçti. Sağlam temeller üzerine kurulan sağlık sistemimiz sayesinde, bugünlerde yaşadığımız Koronavirüs Salgınına karşı mücadelede Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığın oluşturduğu “Bilim Kurulu” sayesinde başta ABD, Çin, Avrupa Ülkeleri olmak üzere koronavirüsten büyük zarar gören ülkelere göre Türkiye çok daha başarılı mücadele vermektedir. Başta Sağlık Bakanı olmak üzere; Bilim Kurulu üyeleri, Hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımız ile mücadele devam etmektedir. Kendilerini kutluyorum. 23 Nisan Herkese kutlu olsun…
Yazar: Bekir Metin, Ankara, 23 Nisan 2020