
BUHASDER 2021 Kongresi, Antalya Kemer’de 24 Kasım’da başladı.
BUHASDER 2021 Kongresi, 24 Kasım 2021 tarihinde Antalya Kemer Mirage Park Resort’ta; Kongre Başkanlığını yapan Antalya Akdeniz Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın’nın yaptığı açılış konuşması ile başladı ve Kongre 28 Kasım 2021 tarihine kadar sürecek. Anılan Kongre’de Covid 19 dâhil birçok bulaşıcı hastalık konuşulup tartışılacak.
Kongre’nin açılış oturumu öncesi Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse’nin başta TRT Televizyonu olmak üzere basına yaptığı açıklamada; 2008 yılında kurulan söz konusu Derneğin bir sivil toplum kuruluşu olarak gerçekleştirdiği projeler ve detaylı çalışmalar ile Antalya’da toplanan 9. BUHASDER 2021 Kongresi programı hakkında detaylı bilgi verdi.
Kongre’nin bugün saat 17.00’de gerçekleşen açılış töreninde kürsüye gelen Dernek Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse aşağıda detayı verilen konuşma ile yerli ve yabancı katılımcılara, Türkiye’de bulaşıcı hastalıklar ve son olarak ta Covid-19 konusunda önemli açıklamalarda bulunmuştur.
“Salgınlar ve Toplum Sağlığı” konulu açılış Konferansı Oturum Başkanı Prof. Dr. Mehmet Doğanay ve hemen ardından “COVID-19 Salgınında Dezenformasyon ve Bilime Güven” konulu konferansı Prof. Dr. Necmettin Ünal sunmuşlardır. Her iki Konferans konusu katılımcılarca ilgiyle takip edilmiştir.
Prof. Dr. Şükran Köse’nin 9. BUHASDER Kongresi açılış konuşması (24 Kasım 2021)
Sayın Rektörüm, Sayın Dekanım, seçkin bilim insanları, Değerli meslektaşlarım, Sayın konuklarımız, arkadaşlarım, yurtdışından gelen misafirlerimiz ve Basının değerli emekçileri Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği olarak düzenlediğimiz BUHASDER Kongrelerinin Dokuzuncusuna hoş geldiniz.
Dear participants Welcome to our BUHASDER Congress 2021.
I hope that both during the sessions and your visit to Antalya will be enjoyable for you here.
Oldukça zor geçirdiğimiz, hastalarımız, çalışanlarımız, sevdiklerimiz için korktuğumuz, geceli – gündüzlü her zamankinden daha fazla çalıştığımız iki yıla yakın bir dönemden sonra kongremizi yüz yüze yapabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Pandemi sürecinde kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarımızı ve hastalarımızı saygıyla anıyor yüce Allah’tan rahmet diliyoruz.
Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği adına hepinizi saygı ve sevgi ile tekrar selamlıyorum, Hoş geldiniz.
Hekimlik gücünü insan sevgisinden alır. BUHASDER ailesi olarak, gönüllü ve dayanışma esasına dayanan çalışmalarımızda emeği geçen insan sevgisi ile herkese çok teşekkür ederiz.
Bu vesileyle, yılın 365 günü fikren ve kalben birlikte olduğumuz geleceğin mimarı tüm değerli öğretmenlerimizin öğretmenler günün kutlarız.
öğretmenimiz, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesine tüm kalbimizle katılıyoruz: Gelecek gençlerin, Gençler ise öğretmenlerin eseridir.
Kongremize gerek yurtdışından gerekse yurtiçinden gelerek veya online katılım sağlayak onur veren konuklarımıza, oturum başkanlarımıza, hocalarımıza, desteklerini esirgemeyen ilaç ve tıbbi cihaz sektörü firmalarına, Dalan Kimya Endüstri AŞ’ye, başta Cihan ÇALIŞKAN olmak üzere Süer Turizm çalışanlarına, zor çalışma koşullarında çalışmaya zaman ve emek verip sözlü ve poster bildirileri ile kongremizi zenginleştiren herkese çok teşekkür ediyoruz.
Sosyal programda bize gönüllü olarak destek veren sanatçılarımıza Dr. Öğretim üyesi Bahar SARIBOĞA-AKÇA’ya, Prof. Dr. Çağrı BÜKE’ye, Prof. Dr. Sait EĞİLMEZ ‘e, Prof. Dr. Soner DUMAN’a, Prof. Dr. Selçuk KAYA’ya şükranlarımızı sunuyoruz.
Kongre Başkanımız sevgili arkadaşım Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın’a, Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Aytaç Çetinkaya ve Uzman Dr. Teoman Kaynar’a; Kongre Sekreterleri Doç. Dr. Ercan Yenilmez ve Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna’ya ve Düzenleme Kurulu’nda yer alan, BUHASDER Yönetim Kurulumuz, Dernek Sekreterimiz ve ülke çapında temsilci olarak görev yapan bütün arkadaşlarıma minnettarım, haklarını ödeyemem.

Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği 2008 yılında toplumsal bir sorun olan bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve etkisinin en aza indirilmesi için, tıbbi ve sosyal çalışmalar yapmak, projeler gerçekleştirmek, eğitim faaliyetleri ve organizasyonları düzenlemek amacıyla kurulmuştur.
Derneğimiz bulaşıcı hastalık riski bulunan kişi, topluluk ve bölgelere yönelik önleyici ve koruyucu sağlık ve eğitim hizmeti sunmak için çalışmalar yürütmekte, okullarda öğrencilere, kadınlara, sivil toplum örgütlerinde söyleşiler, kurslar, sempozyumlar düzenlemektedir.
BUHASDER’in faaliyetleri, istenildiğinde bir sivil toplum kuruluşunun ülke sorunlarına çözüm odaklı katkı sağlayabileceğini gösteren oldukça önemli örneklerdir.
Her ilde bulunan temsilcilerimiz aracılığıyla özellikle okullarda yapılan eğitim toplantıları sayesinde toplumu hijyen, Hepatitler, Brucella, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklar, antibiyotik ve hijyen konularında eğitimler verdik ve vermeye devam edecektir.
Kurulduğu 2008 yılından bu yana BUHASDER temsilcileri ile sürdürdüğü hijyen eğitimlerinde yer alan doğru el yıkamanın ne kadar önemli olduğu pandemi döneminde bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Derneğimiz tarafından, güncel ve önemli konuların ele alındığı ulusal ve uluslararası sempozyumların yanı sıra; “Yaşlılarda Antibiyotik Kullanımı”, “Yoğun Bakım Ünitesinde İnfeksiyonlar”, “Tarihsel Süreçte Anadolu’da Sıtma” ve “Tarihsel Süreçte Anadolu’da Kuduz” gibi toplamda 14 kitap yayımlanmıştır. Ayrıca “Yaşlılıkta İnfeksiyonlar” ve “Transplant İnfeksiyonları” kitaplarının da gördüğü yoğun ilgi üzerine ikinci baskıları yapılmıştır. Bugünlerde de üzerinde çalıştığımız ve artık son aşamasına gelinen “Tarihsel Süreçte Anadolu’da Tüberküloz” ve “Tarihsel Süreçte Anadolu’da Veba” kitaplarımız da Aralık 2021’de okurlarımıza sunulacaktır.
Nobel ödülü almış Marie Curie, Nadime Gordimer, Tevekkül Karman, Sigrid Undset, Nelly Leonie Sachs, Esther Duflo, Andrea Ghez, Nadia Murad ve Jennifer A. Doudna gibi 56 kadının bilimsel ve özel anlamda hayat hikayelerinin yer aldığı “Dünyayı Değiştiren Elli Altı Kadın – Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi” isimli BUHASDER’in 15. kitabı da sizlerle buluşacaktır. Bu kitabın yazımında, basımında emeği geçen, destek olan bütün yazarlara ve arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu kitaptan elde edilecek bütün geliri de kız çocuklarının eğitimi için harcanacağını da özellikle belirtmek isteriz.
Derneğimiz tarafından geleneksel olarak Uzman Dr. Hasan Basri KARAHAN Hizmet Ödülü ve Doç. Dr. Tülay KOÇOĞLU Bilim Ödülü verilmektedir.
döneminde, 2020 yılında alınan TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında “Coronavirus (COVID-19) Pandemisi Sırasında ve Sonrasında Hastalığın Yayılımının Azaltılması/Önlenmesi Amacıyla Farklı Toplum Kesimlerine Yönelik Eğitim Seti Hazırlanması” adlı bir proje de başarı ile tamamlanmış ve hemen tüm meslek gruplarına yönelik dinamik bir eğitim platformu halkımızın hizmetine sunulmuştur. Proje İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Yaşar Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği ile ortak çalışılmıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde herkese açık bir şekilde ve online olarak 6-7 Temmuz 2021 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen “Dünya Pandemi Konferansı”da Derneğimizin ortaklığı ile gerçekleştirilmiştir.
Bu yıl ki kongremizde iki BUHASDER özel oturum gerçekleştirilecektir.
Birinci özel oturum halkımıza açık ve Youtube’da yayınlanacaktır. “Her Yönüyle COVİD-19 Salgını” adlı panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Necmettin ÜNAL ve gazeteci yazar Muharrem SARIKAYA yapacaktır.
İkinci BUHASDER Özel oturumunda ise “HCV Eliminasyonunda Daha Neler Yapabiliriz? “paneli gerçekleştirilecektir. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ulus Salih AKARCA ve Doç. Dr. Fatih KARA (Sağlık Bakanlığı Hak Sağlığı Genel Müdürü) yönetecektir.
Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Eski Temsilcisi ve 47 yıldır özellikle sağlık alanında uluslararası ilişkiler konusundaki çalışmalarıyla bilinden Bekir Metin de “Küresel Salgın Hastalıklar ve Uluslararası Sağlık Örgütlenmeleri” konulu bir söyleşide bulunacaktır.

Bildiğiniz gibi, günümüzde hastalıklar ve özellikle enfeksiyon hastalıkları, tek bir klinik tablo ile karşımıza çıkmamaktadır. Tanı ve tedavisinde karar verme süreçlerinin yanı sıra bilimsel çalışmalardaki multidisipliner yaklaşımlar her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle farklı disiplinlerden ortak değerlendirme ve yaklaşım gerekmektedir. Bu güne kadar gerçekleştirdiğimiz ve sanatsal şölen niteliğindeki kongre ve sempozyumlarımıza farklı disiplinlerden bilim insanlarının katılımlarının olmasına özen gösterdik.
Bu geleneği bu kongremizde de sürdürebilmenin gururunu yaşıyoruz.
Beraber öğrenebilenler, eğlenebilenler ve dinleyebilenler ancak beraber üretebilirler.
“Dayanışma, gönüllülük, yardımlaşma ve özveri ve sanat ile daha güzel bir dünya” düşüncesi ile yola çıkan derneğimiz, hastalıkların bulaşını önleyerek, güzelliklerin ve iyiliklerin bulaşmasına da bir kapı aralama gayreti içinde olmuştur.
Sözlerimi tamamlarken başta sizler olmak üzere destek veren katkı sağlayan bütün kişi ve kurumlara tekrar teşekkür eder, bilimsel ve sosyal dostlukların artmasını sağlayacak verimli bir dört gün geçirmeniz dileğiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım.
Korunmak, tedavi etmekten her zaman daha iyidir.
Maske, Mesafe, Hijyen kurallarına uyup, aşımızı yaptıralım.
Benim bir hayalim var: “Kaliteli bir eğitimle ve enfeksiyonların yok edilmesiyle herkes için daha güvenli bir dünya, daha yüksek düzeyde refah.”
Sağlıkla kalın, mutlu kalın, huzurla yaşayın.