Çavuşoğlu: İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanları ile New York’ta görüştü.
Çavuşoğlu: İngiltere ile aşı sertifikalarının karşılıklı tanınması konusunda birlikte çalışacağız.
Birleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurul Görüşmeleri için New York’ta bulunan Mevlüt Çavuşoğlu diplomasi trafiği kapsamında İngiltere Dışişleri bakanı Liz Truss’la bir araya geldi.
Çavuşoğlu, İngiltere’de geçtiğimiz hafta yapılan kabine değişikliği sonrasında dışişleri bakanlığı koltuğuna oturan Liz Truss’ı yeni görevinden dolayı tebrik ettiğini bildirdi.
Başta Afganistan olmak üzere birçok bölgesel konunun ele alındığını belirten Çavuşoğlu, İngiltere’nin Türkiye’de yapılan Covid-19 aşılarını tanımaması konusunu da görüştüklerini ifade ederek “Aşı sertifikalarının karşılıklı tanınması konusunda birlikte çalışacağız” dedi.
İngiltere Türkiye’de yapılan Covid-19 aşılarını tanımıyor
Covid-19 tedbirleri kapsamında uyguladığı seyahat kısıtlamaları çerçevesinde mayıs ayından bu yana Türkiye’yi kırmızı listede tutan İngiltere 17 Eylül’de yeni düzenlemelere gideceğini açıkladı.
Bu kapsamda 22 Eylül’den itibaren Türkiye kırmızı listeden çıkarılarak sarı listeye geçti. 4 Ekim’den itibaren sarı listenin de kaldırılacak olması, Türkiye ile İngiltere arasında seyahatlerin özellikle iki doz Covid-19 aşısı olanlar için kolaylaşacağı beklentisini oluşturdu.
Ancak İngiltere’nin 4 Ekim’de yürürlüğe girecek yeni düzenlemesinde Covid-19 aşısını tanıyacağı ülkeler arasında Türkiye’nin bulunmaması tepki çekti. Türkiye’de halen Çinli Sinovac şirketi tarafından üretilen Coronavac aşısı ile Pfizer/BioNTech’in aşısı Covid-19’a karşı aşılama programında kullanılıyor.
Türkiye ayrıca Rusya’nın ürettiği Sputnik V aşısına da onay vererek 50 milyon doz satın almak için anlaşma imzaladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 200 bin kişi için iki doz Sputnik V aşısının Türkiye’ye geldiğini ancak henüz kullanıma sokulmadığını ifade etti.
İngiltere hangi ülkelerin aşılarını tanıyor?
İngiltere yeni düzenleme kapsamında kendi ülkesinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin aşı programlarını kabul ediyor.
Bunun dışında yalnızca Avustralya, Antigua ve Barbuda, Barbados, Bahreyn, Brunei, Kanada, Dominika, İsrail, Japonya, Kuveyt, Malezya, Yeni Zelanda, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Kore ve Tayvan’da yapılan Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna veya Janssen (J&J) aşılarını tanıyor.
Hindistan “bastırdı”
İngiltere hükümeti bugün yapılan ek bir açıklama ile AstraZeneca Covishield, AstraZeneca Vaxzevria ve Moderna Takeda aşılarının formüllerinin de onaylanmış aşılar kapsamında sayıldığını belirtti. Açıklamada belirtilen değişiklikle Hindistan’daki aşılama programında kullanılan AstraZeneca Covishield aşısının İngiltere’de tanınmasına olanak sağlandı.
Hindistan’ın AstraZeneca aşılarının İngiltere’nin listesinde yer almaması ülkede protestolara neden olmuştu.
İngiliz basınında yer alan haberlere göre Hindistan Sağlık Bakanı kurala getirilen bu açıklamanın Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar’ın İngiliz mevkidaşı Liz Truss’la görüşmesi sırasında konuyu “güçlü” bir şekilde ele almasının ardından geldiğini belirtti. Hindistan’da yaklaşık 720 milyon doz AstraZeneca Covishield aşısı yapıldı.
İngiltere sınırlarından girmeden en az 14 gün öncesinde tam doz aşılanma koşulu bulunuyor.
“Sezgin Baran Korkmaz Konusunu Konuşmadık”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la 22 Eylül 2021 tarihindeki görüşmesinde, Avusturya’da bulunan Türk işadamı Sezgin Baran Korkmaz’ın durumunun gündeme gelmediğini söyledi.
BM 76. Genel Kurulu kapsamında New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkevi binasına girişinde Amerika’nın Sesi muhabirinin sorularını yanıtladı.
Bakan Çavuşoğlu, dün ABD Dışişleri Bakanı Blinken’la yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirtti.
Afganistan konusunu ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın işletilmesiyle ilgili olarak görüşmelerin devam ettiğini aktardı.
Çavuşoğlu, ABD’nin bu konudaki tavrı konusunda, “Onlar bizim Katar’la birlikte havalimanını işletmemize destek veriyorlar. Başından bu yana da bu konuda destekleri var. Ama önce Afganistan tarafının bazı hazırlıkları yapması ve kendi tarafındaki eksiklikleri gidermesi gerekiyor. Güvenlik başta olmak üzere bazı sorunların çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Sezgin Baran Korkmaz konusu hiç gündeme gelmedi”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir soru üzerine, Blinken’la yaptığı görüşmede Avusturya’da bulunan Türk işadamı Sezgin Baran Korkmaz’ın durumuyla ilgili konunun hiç gündeme gelmediğini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu “Bu konu aramızda hiç konuşulmadı. Biz başvurularımızı yaptık orada devam eden bir mahkeme var. Onun dışında herhangi bir gelişme ya da görüşme yok” dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avusturya’ya Sezgin Baran Korkmaz’ın iade talebini iletmesinin ardından herhangi başka bir temasın olmadığını da ifade etti.
Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın, kara para aklama ve elektronik dolandırıcılık suçlamasıyla ABD tarafından da iadesi istenmişti.
Kaynak:
Euronews, AA,